Mænd skal lugte som svigerfar
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mænd skal lugte som svigerfar

Martha McClintock på UCI har mangeårig erfaring i forskning i menneskedufte. Det var f.eks. hende, der påviste, at unge kvinder, som deler sovesal på college, har synkrone menstruationer. Det skyldes, at vi alle afgiver flygtige organiske forbindelser, som virker som feromoner, dvs. de påvirker andre mennesker psykologisk og/eller fysiologisk.

McClintocks nye forsøg viser, at en kvinde er født med at synes særligt godt om duften af mænd, som – hvad immunsystem-gener angår – minder om hendes far. Biologisk set kan det lyde fornuftigt. Værdien af faderens gener i kampen for tilværelsen og den stærkestes overlevelse ses ved, om han får levedygtigt afkom, som bærer hans gener. Og eksistensen af den voksne datter (og andre børn) er jo lige præcis et vidnesbyrd om, at hans gener har haft succes. Hvis hun valgte en totalt fremmed mand, genetisk set, ville det være rent held, hvis hans gener var gode. Det kan være, de var det, men man havde ingen forhåndsviden om chancen for det.

Snus til nattrøjen

McClintock fik mænd til at sove to nætter i træk i en T-shirt, som kvinderne i forsøget så senere snusede til. Mændene undgik deodoranter, parfume og krydret mad i testperioden. Duften var altså af ren, naturlig mand. Trøjerne blev lagt i kasser, hvori der var udskåret et trekantet hul, så kvinderne kunne anbringe sig med næse og hage i kassen og lugte til indholdet, men ikke se, hvad det var.

Ingen kvinder fik at vide, at det var menneskedufte de lugtede til. I andre kasser var der henholdsvis nellike, klorin (blegemiddel) og nyvasket, rent tøj. Kvinderne blev blev bedt om at rangordne duften ud fra spørgsmålet: Hvor godt ville du synes om denne duft, hvis du skulle lugte til den resten af dit liv?

Tidligere undersøgelser har vist, at mennesker kan lugte forskel på duften af personer med forskellige MHC, dvs. major histocompatibility complex, altså immunsystemet, som styrer vævsforligelighed, f.eks. ved transplantationer. Kvinder foretrak duften af mænd, der hvad MHC angår, var forskellige fra hende selv. Hermed undgås indavl.

Men de nye forsøg i Chicago viser, at kvinder på den anden side ikke vælger mænd, der genetisk set er for forskellige fra hende selv. Man så nemlig på, hvilke MHC-gener, de foretrukne mænd, havde. Kvinderne syntes bedst om mænd, der bar MHC-gener, som var nært beslægtede med de gener, kvinden selv havde fået fra sin far.

Det ligger i generne

Mænd, der bar MHC-gener, som kvindens far, men ikke kvinden selv, havde var ikke så velsete (eller vellugtede). Det var med andre ord ikke minder om duften af faderen igennem kvindens opvækst, der bestemte valget af partner. For så ville alle faderens MHC-gener have haft indvirkning. Men det er altså generne, der styrer. Kvinder er født med at synes om duften af mænd, der dufter som kvindernes egne fædre.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten