Mælkepulversvindel: Kina henretter to

To personer er blevet henrettet som følge af svindelen med mælkepulver sidste år. Ifølge det kinesiske nyhedsbureau blev den ene fundet skyldig i at bringe befolkningen i fare, og den anden for at have produceret og solgt giftige madvarer, skriver Jyllands-Posten.

De to havde fortyndet mælkepulber med melamin, så det stadig så ud som om det havde det rigtige proteinindhold.

Kinesiske mejerier har i årevis benyttet en proteintest, som måler mængden af nitrogen i mælken. Og denne test, som er udviklet af danskeren Johan Kjeldahl i 1883, kan altså snydes ved at tilsætte melamin, som også indeholder nitrogen.

Store kinesiske mejerier som Sanlu Group havde status som "inspektionsfrie". Derfor - og fordi metoden til måling af mælkekvaliteten var over 100 år gammel - kunne underleverandører trygt hælde giftigt melamin i mælkepulveret, så det fremstod som ekstra proteinrig. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

Melamin er et organisk kemikalie, som indgår i plastic og pesticider. Ved indtagelse krystalliserer det i urinvejene, som i værste fald kan blokeres. De fleste af de syge børn har sten i sandkornstørrelse i urinvejene.

Dokumentation

Jyllands-Posten: Mælkepulverskandale: Kina henretter to

Emner : Fødevarer