Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Madspild belaster klimaet som verdens biler, tog og fly

Iceberg-salathoveder bør sælges i Danmark, selvom de er små, og så skal der laves biogas af det mad, som de danske supermarkeder smider ud.

Forslagene kommer fra den grønne tænketank Concito, og de skal være med til at begrænse udledningen af drivhusgasser fra madaffald. I en analyse i Politiken i dag skriver direktør for Concito Thomas Færgeman, at mellem 30 og 50 procent af den mad, der produceres i verden, bliver smidt ud.

»Det betyder, at verdens madspild alene på klimafronten giver anledning til lige så meget drivhusgasudledning som hele verdens transportsektor,« skiver han.

Thomas Færgeman fortæller, at en tredjedel af det mad, der produceres i EU, ryger direkte i skraldespanden, og Concito-direktøren vurderer, at der er alt mulig grund til at tro, at madspildet i Danmark er særdeles højt, da danskerne producerer mest affald pr. indbygger.

Som eksempel på, hvor han mener, der er plads til forbedring i Danmark, nævner Thomas Færgeman størrelsen på frugt og grønt. Blandt andet pærer og iceberg-salathoveder kommer aldrig ud i butikkerne, hvis de er for små, hvilket hænger sammen med, at den slags i Danmark afregnes i stykpris i stedet for i vægt, som i eksempelvis Sverige.

»Det er ærlig talt håbløst: Gartnerne kan ikke komme af med deres udmærkede produkter, og singlestudenten og pensionisten kløjes i kæmpe broccolibundter,« lyder det i Politiken.

Også ude i butikkerne er der et problem med madspild. Det hænger sammen med, at kunderne vil have helt friske varer, ellers risikerer salget at gå i stå, skriver Thomas Færgeman i avisen:

»Kundernes store fokus på friskhed betyder, at varer med kort holdbarhed er et dårligt signal at sende, og det resulterer ofte i udsmidning af frisk mælk og frisk brød, et godt stykke tid inden holdbarhedsdatoen overskrides. Også kød bliver smidt ud på den konto.«

Supermarkederne smider årligt 45.000 ton madvarer ud, i stedet for at sende det til forbrændingsanlægget foreslår Thomas Færgeman, at madaffaldet bliver lavet til biogas.

»Politisk er det en interessant mulighed, da der er mangel på fedt- og proteinholdige produkter i biogasanlæggene. De produkter er nemlig en forudsætning for at kunne behandle de store mængder husdyrgødning, som både regeringen, oppositionen og landbruget er enige om, at vi skal lave biogas af,« skriver Thomas Færgeman i Politiken.

Dokumentation

Pol: Madspild er et kæmpe klimaproblem

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sorry, ing.dk, men "dokumentation" er ikke et link til en artikel i Politiken. Prøv at linke til primære kilder i stedet.

Bortset fra det er argumentationen fra Concito ude i hampen. Madvarer afgiver lige så meget CO2 og andet godt som de har forbrugt under produktion, et stort 0 altså, hvis man ser bort fra transportomkostninger mm.

Afskovning og fossile brændstoffer er problemerne.

Bent.

  • 0
  • 0

Bortset fra det er argumentationen fra Concito ude i hampen. Madvarer afgiver lige så meget CO2 og andet godt som de har forbrugt under produktion, et stort 0 altså, hvis man ser bort fra transportomkostninger mm.

Du mener at der ikke bruges fossil energi til produktion af mad.

Mvh Søren

  • 0
  • 0

Du mener at der ikke bruges fossil energi til produktion af mad.

Nej, selvfølgelig gør der det, den lå under "transportomkostninger mm.", her hører naturligvis også pløjning etc. med. Gødning hører vel også til Men at sammenligne det med "verdens biler, tog og fly" finder jeg stadig ude i hampen.

Bent.

  • 0
  • 0

Danskerne elsker de store TAG SELV BORD også kaldet BUFFET. Men de færreste er vel klare over at alt mad på dette bord skal, af frygt for smittefare, destrueres såfremt det ikke er blevet spist. Det betyder mindre madspild hvis man bestiller efter spisekortet. Boe Jørgensen

  • 0
  • 0

Re: Spildprocenter -food loss and waste hej alle. FAO siger 11 Maj, "- Roughly one third of the food produced in the world for human consumption every year — approximately 1.3 billion tonnes — gets lost or wasted, according to an FAO-commissioned study." Videre siger FAO, "Losses and waste"

The report distinguishes between food loss and food waste. Food losses — occurring at the production, harvest, post-harvest and processing phases — are most important in developing countries, due to poor infrastructure, low levels of technology and low investment in the food production systems.

Food waste is more a problem in industrialized countries, most often caused by both retailers and consumers throwing perfectly edible foodstuffs into the trash. Per capita waste by consumers is between 95-115 kg a year in Europe and North America, while consumers in sub-Saharan Africa and South and Southeast Asia each throw away only 6-11 kg a year.

Total per capita food production for human consumption is about 900 kg a year in rich countries, almost twice the 460 kg a year produced in the poorest regions. In developing countries 40 percent of losses occur at post-harvest and processing levels while in industrialized countries more than 40 percent of losses happen at retail and consumer levels.

Food losses during harvest and in storage translate into lost income for small farmers and into higher prices for poor consumers, the report noted. Reducing losses could therefore have an "immediate and significant" impact on their livelihoods and food security. Pressemeddelelse her: http://www.fao.org/news/story/...code Og Selve rapporten her: http://www.fao.org/fileadmin/u....pdf /Anders

  • 0
  • 0

Det er jo altid lettere at pege på andre Co2 fråds . For erhvevslivet er det spørgsmål om kr. og øre herog nu. Det er min erfaring at hvis man selv går foran og udretter noget på området, så har det større vægt. I vort gamle hus investerede vi i efterisolering, krydsvarmeveksler, Solfanger varmepumpe regnvandsopsamling. Resultat mere end 60 % energibesparelser og mere end 70 % vandbesparelse. Besparelser over 30 år mere end 400 000 kr. De penge har vi stor glæde af som pensionister Boe Jørgensen

  • 0
  • 0

Danskerne elsker de store TAG SELV BORD også kaldet BUFFET.

Men de færreste er vel klare over at alt mad på dette bord skal, af frygt for smittefare, destrueres såfremt det ikke er blevet spist.

Det betyder mindre madspild hvis man bestiller efter spisekortet.

Boe Jørgensen

Vi kan også lægge os til at dø - så slipper der kun CO2 ud fra forrådnelsen...

  • 0
  • 0

Enten Allan Birch kan lide det eller ej, så er fedme og overvægt et af landets største økonomiske problemer. WHO mener det er op til 8 % af sundhedsudgifter. Antallet af fedmeoperationer nærmest eksploderer. fra 2005 --2007 var dre en stigning på 400 % Det er en realitet at der indtages betydeligt flere kalorier når der er Tag selv bord. det er også en realitet at der er langt større madspild ved tag selv bord end ved a la carte spisning. Det dør man jo ikke af sult af. er min 80 årige erfdaring Men det jkan jo være at Allan har en ande erfaring Boe

  • 0
  • 0

Enten Allan Birch kan lide det eller ej, så er fedme og overvægt et af landets største økonomiske problemer. WHO mener det er op til 8 % af

sundhedsudgifter. Antallet af fedmeoperationer nærmest eksploderer.

fra 2005 --2007 var dre en stigning på 400 %

Det er en realitet at der indtages betydeligt flere kalorier når der er Tag selv bord.

det er også en realitet at der er langt større madspild ved tag selv bord

end ved a la carte spisning.

Det dør man jo ikke af sult af. er min 80 årige erfdaring

Men det jkan jo være at Allan har en ande erfaring

Boe

Hør lige her; man styrer jo selv hvad man spiser. Hvad enten der er tag selv borde eller ej, så er der en stor del af befolkningen, som spiser forkert og for meget. Vi skal nu engang ikke glemme, at vi kun har et liv og DU skal ikke bestemme hvordan andre skal leve det. Der er masser af mennesker som nyder både jule- og påskefrokoster med "buffet" og ja, vi får for mange kalorier, men det gør også livet værd at leve. Der bliver brugt rigtig mange penge på fede mennesker i sundhedsvæsenet, men hvad så med de 50.000 skiskader hvert år? Skal vi så forbyde folk at stå på ski eller spille fodbold? Ingen steder står der at man lever længere af at spille fodbold, og tænk al den mad de konsumerer efter kamp og træning!? Efterhånden er det så trættende at andre skal bestemme hvad vi spiser og hvad vi gør, og tænk hvad det koster? Forskere som starter den ene eller anden ligegyldige undersøgelse for at være beskæftiget!

Styr dit eget liv og vær glad om du lever længe, men bland dig uden om andres!

  • 0
  • 0

Hør lige her; man styrer jo selv hvad man spiser. Hvad enten der er tag selv borde eller ej, så er der en stor del af befolkningen, som spiser forkert og for meget. Vi skal nu engang ikke glemme, at vi kun har et liv og DU skal ikke bestemme hvordan andre skal leve det. Der er masser af mennesker som nyder både jule- og påskefrokoster med "buffet" og ja, vi får for mange kalorier, men det gør også livet værd at leve. Der bliver brugt rigtig mange penge på fede mennesker i sundhedsvæsenet, men hvad så med de 50.000 skiskader hvert år? Skal vi så forbyde folk at stå på ski eller spille fodbold? Ingen steder står der at man lever længere af at spille fodbold, og tænk al den mad de konsumerer efter kamp og træning!? Efterhånden er det så trættende at andre skal bestemme hvad vi spiser og hvad vi gør, og tænk hvad det koster? Forskere som starter den ene eller anden ligegyldige undersøgelse for at være beskæftiget!

Styr dit eget liv og vær glad om du lever længe, men bland dig uden om andres!

Nu vil jeg som kommende læge tillade mig at stille spørgsmålet: Er meget mad = lykke? Det er klart at god mad er godt, men så skulle man gøre som franskmændene, hvor de eksempelvis sælger den almindelige Coca-Cola i meget små dåser, hvorved man får den ægte kvalitetsoplevelse (omend i en ikke mærkbar, men helbredsmæssig væsentligt bedre mængde). Det er klart at folk skal have lov til at leve som de ønsker, men engang imellem bør man lige overveje konsekvenserne i den ønskede individualisme. Eksempelvis er rigtig mange knæoperationer forårsaget af overvægt, og kunne spares helt væk ved en lille holdningsændring: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/02/2... . Derfor er det ikke kun et individuelt valg man tager ved at leve lidt for godt, det er et dyrt valg for hele samfundet, som i sidste ende betyder at der er færre penge til at hjælpe en den dag man bliver gammel. Lidt læsning vedr. udgifterne ved at leve lidt for godt: http://www.sum.dk/Aktuelt/Publikationer/Pu...

Og yderligere den dokumentation du søger for de levetidsforlængende effekter ved fodbold og skiløb: http://whqlibdoc.who.int/publications/2010...

  • 0
  • 0

Kære Allan Birch Hvorfor tager du så voldsomt nær fordi jeg skriver lidt om mit livs erfaringer.

Citat :Vi skal nu engang ikke glemme, at vi kun har et liv og DU skal ikke bestemme hvordan andre skal leve det. Der er masser af mennesker som nyder både jule- og påskefrokoster med "buffet" og ja, vi får for mange kalorier, men det gør også livet værd at leve. Citat slut: Nævn bare et sted hvor jeg forsøger at bestemme over hvordan andre skal leve. Jeg er 81 år år er madelsker så det batter, men jeg er også energinø'rd og ved at CO2 udslippet er med til at forringe livsvilkårene på jorden.

Jeg har hele livet kæmpet mod vægten og var ikke længe om at finde ud af at jeg altid, trods mådehold, Tog på i vægt efter en buffet.. Man kan sagtens leve et godt liv uden at være fed . Det har jeg selv bevist ved at spise sundt og mådeholdende.. Du skulle prøve at tegne en sundhedsforsíkring i USA hvis du var svært overvægtig. så kom du måske på andre tanker. Læs blot ovenstående indlæg fra den kommende læge. Selv har jeg haft en del hospitalsindlæggelser grundet en medfødt rygskavank. På Hospitalet observede jeg de utroligt mange patienter som blev indlagt i julen . i 2 tilfælde måtte hospitalet fremskaffe specielle senge for folk over 150 kg. Det var ikke rart at se på. Boe Jørgensen BoeJ ørgensen

  • 0
  • 0

Re: Spildprocenter -food loss and waste

FAO siger 11 Maj, "- Roughly one third of the food produced in the world for human consumption every year — approximately 1.3 billion tonnes — gets lost or wasted, according to an FAO-commissioned study."

Videre siger FAO, "Losses and waste"

Dette er jo meget relevant i forhold til at sikre mad til 9 milliarder mennesker i 2050, hvis vi nedsætter tabet på marken, fra marken til lager, i transporten og efter supermarkedet, så vil det virke fra dag 1.

  • 0
  • 0

Bortset fra det er argumentationen fra Concito ude i hampen. Madvarer afgiver lige så meget CO2 og andet godt som de har forbrugt under produktion, et stort 0 altså, hvis man ser bort fra transportomkostninger mm.

Bent, du forstår det slet ikke. En del af den grønne klimaideologi handler netop om et opgør med forbrugssamfundet og hvordan vi alle skal blive biodynamiske vegetarer med muldkloset, hjemmelavede fodformere og tvangsmedlemskab af Greenpeace, så der er ingen grund til at blande videnskab og kildekritik ind i det.

God weekend ;-) Troels

  • 0
  • 0

Prisen for at opdrætte 1 kg Oksekød er 10 kg foder " 1 " Svinekød " 7 " " " 1 Kylling " 5 " "

Ca. 50 % af landbrugets indtægter stammer fra tilskud Men nogle lande giver yderligere tilskud

Boe Jørgensen

  • 0
  • 0

At tilskud udgør 50% af indtægten kræver vist nærmere dokumentation, og ikke fra en eller ande hadeside. De er fulde af grove fejl.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten