»Den steger som kød, den smager som kød….Den var så lækker, at mit hoved eksploderede.«
Så vild er manden bag Momofuku-restauranterne, David Chang, med en ny vegetarburger udviklet af firmaet Impossible Foods, der med Bill Gates som hovedinvestor har brugt lidt over en milliard kroner over de seneste fem år på udviklingen.
David Chang er selv en udpræget kødelsker, og en af hans restauranter har sågar haft en advarsel, der sagde: “Vi serverer ingen vegetar-venlige menuer”.
I dag er det David Chang selv, der sælger burgeren fra Impossible Foods til 80 kroner med fritter, tomater, syltede agurker, ost og sauce. Efter hans egen oplevelse med at spise burgeren ville han være den første til at servere den for gæster, og det er et begejstret kor af madanmeldere, der nu spiser hans burger, hvor hovedingredienserne er hvede, kokosolie, kartoffelprotein og det særlige hæm-molekyle, som Impossible Foods får fra bælgplanters rødder.
Læs også: Værsgo og spis: Vegebøffen, der smager af kød
Ben Gilbert fra Tech Insider: »...en lækker burger, målt mod standard kødburgere. Jeg spiste faktisk en Shake Shack burger (klassisk fast-food kødburger) aftenen inden og ville med glæde have spist burgeren fra Impossible Foods i stedet«.
Amanda Holpuch, The Guardian: »Efter første bid følte jeg det som om, jeg havde afsluttet min seks år lange kødfri diæt. Skorpen var tyk og sprød, og jeg oplevede den velkendte smag af salt og fedt, som jeg kun troede kunne komme fra et dyr«.
Matthew Herper, Forbes: »Endnu mere overbevisende var saften, som sev ned i underbollen og gav den en fyldig og rig kødsmag, mere ægte end ægte«.
Ikke alle er helt jublende
Lignende rosende anmeldelser fortsætter i andre medier, men der er enkelte fedtpletter på den ellers gode burger-historie. Det store amerikanske medie CNBC har for eksempel serveret burgerne for en gruppe ansatte, og enkelte var ikke helt begejstrede for teksturen og smagen. Og selvom Ben Gilbert fra Tech Insider roser burgeren, så savner han mere kødsaft, mens Mathew Herper fra Forbes netop var særlig vild med kødsaften, og derimod savnede at den var mere sprød.
Og så er der en enkelt meget klar kritiker - den ældre herre Steve Cuozzo ved New York Post, der mildest talt ikke var vild med burgeren. Under overskriften »en burger jeg ikke engang ville betale 80 cent for« kalder Cuozzo den for spild af tid og afslutter sarkastisk med: »Hey, måske fem år mere og 80 millioner dollars vil gøre forskellen«.
Coop: Det grønne danske køkken kan gå to veje
For Impossible Foods og Bill Gates er vegetarburgeren dog mere og andet end smag. For dem handler det også om at redde planeten. For ifølge FN’s landbrugsorganisation udleder produktion af kød op til 15 procent af alle drivhusgasser globalt set, og omkring 80 procent af verdens landbrugsjord går til at brødføde dyr.
Læs også: Skift kostvaner og spar op til 70 procent på klimakontoen
Logikken er simpel. Flere vegetarer vil sænke vores CO2-udledning, og vender vi blikket mod Danmark, så mærker supermarkederne også en klar voksende interesse for køderstatning.
»Vi har haft stigninger i salget på køderstatninger i 2014 og 2015 på 25 og 30 procent, og den trend er fortsat i 2016. Det startede med cocktailpølser og hamburgerbøffer uden kød, og det seneste jeg har set er kyllingesmåkød lavet af en slags hvedeprotein,« fortæller analysechef i Coop, Lars Aarup.
Coop fører også soja-produkter til erstatning for hakket oksekød og parmasanost lavet af kokos, og der er ingen tvivl i hans sind om, at vi bevæger os mod en verden med flere vegetarer. Men vejen deler sig:
»Vi er i en pille-rode-rave-periode, hvor vi ikke aner, hvordan det fremtidige grønne danske køkken kommer til at se ud. Vi kan gå produktvejen, hvor vi har animalske produkter, der forsøger at efterligne kendte kødretter ved brug af svampe, soja, hvede osv.«
»Så er der den anden vej, grøntsagsvejen. Ad den vej vil vi ty til mere naturlige produkter, hvor grøntsager får en mere tydelig og central del af vores måltid. Vi vil blive bedre til at krydre dem og vi vil oftere spise salater, der mætter, helt uden brug af kød,« siger Lars Aarup.
Selv tror han på, at den sidst vej vil komme til at dominere.
