Mad-eksperter siger god for klonet kød

Kød og mælk fra klonede dyr eller deres afkom er umiddelbart ikke farligt.

Det vurderer Europas fødevareagentur, EFSA, i et oplæg, som EU-Kommissionen skal diskutere ud fra i spørgsmålet om, hvorvidt supermarkedernes kølediske også bør kunne indeholde kød, mælk eller ost fra eksempelvis klonede køer, griser, geder og kvæg.

EFSA hæfter sig ved, at undersøgelsesmaterialet er spinkelt, og at de afventer kommentarer på det etiske og moralske aspekt af den fagre nye fødevareproduktion. Netop det område går næstformanden i EU-parlamentets udvalg for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed, Dan Jørgensen (S) mest på sinde.

Selv hvis EFSAs endelige konklusion bliver, at mælk fra et klonet dyr er sundest, vil han være imod.

»Jeg mener, at det er at gå langt ud over grænsen for det etisk forsvarlige. Dyr er levende væsner. De skal ikke behandles som rene produktionsenheder,« siger Dan Jørgensen (S).

Landbrugsrådet tror på genteknologi

Landbrugsrådet har tidligere over for Ingeniøren markeret sig som afventende, men ikke afvisende.

»Ved at klone dyr kan man afprøve nogle forskellige ting omkring kødkvalitet og resistens. Men jeg tror mere på fremskridt igennem genteknologi end kloning, fordi man med genteknologi kan give dyrene bedre egenskaber,« sagde vicepræsident Bent Claudi Lassen.

FDA, USA's svar på Europas fødevareagentur har samtidig afsluttet deres endelige undersøgelse af 700 studier af risikoen ved klonet kød. Den fastslår, at fødevarer fra klonede dyr og deres afkom er sikkert. Konklusionen åbner dermed op for, at den kontroversielle teknologi kan bruges i den amerikanske fødevareproduktion.

Frankenstein Food

Der er i øjeblikket 570 klonede dyr i USA og blot en håndfuld kloningsfirmaer. De spår, at det klonede kød først vil kunne havne i kølediskene i en større skala om fire til fem år.

Fødevareteknologien kaldes allerede for Frankenstein Food og er kontroversielt blandt de amerikanske forbrugere og firmaer. Indtil videre satser en række mejeriselskaber på, at teknologien er dødfødt, og at forbrugerne vil vige bort fra produkter forbundet med kloning.

Distancen gentager sig blandt flere større fødevareproducenter. Ifølge nyhedsbureauet Reuters meldte eksempelvis Tyson Food straks ud, at de ikke ville opdrætte klonede kreaturer - i hvert fald ikke med det samme.

Dokumentation

EFSA: Draft animal cloning opinion