Mad dyrket på giftig Mars-jord: »Vi får brug for gode kokke«

Plus5. november 2021 kl. 10:317
Mad dyrket på giftig Mars-jord: »Vi får brug for gode kokke«
Forskere ved University of Arizona eksperimenterer med at dyrke planter i lukkede systemer til brug for fremtidige rumrejser og beboelse på Mars. Illustration: University of Arizona.
‘Jorden’ på Mars er intet andet end knust sten med gift i, og Solens UVC-stråler svitser alt. Så mad dyrket på Mars skal ske i beskyttede drivhuse eller under jorden, viser forskning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kan vi overhovedet dyrke grøntsager i jorden på Mars?

Det spørgsmål forsøgte amerikanske forskere at besvare for nogle år tilbage ved at skabe en kunstig Mars-jord af mineraler, salte og andre af de ingredienser, som Nasas Curiosity-rover havde identificeret.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
5. november 2021 kl. 14:30

Der vand på Mars og CO2 i atmosfæren, så det er vel kun maskineri og energi der skal til for at lave metan.

Og bakterier der kan lave protein ud af metan kender og bruger vi jo allerede.

5
5. november 2021 kl. 14:12

Jeg kan kun stemme i med Minik Rosing, da han i P1 programmet Hjernekassen sagde at det var 'Fladpandet' at snakke om kolonisering af Mars.

Der er en kæmpe blind vinkel i forhold til at Mars (og Rummet i det hele taget) biologisk set er et super fjendtligt miljø.

Vi er afhænginge af mikroorganismer på alle niveauer - at leve i rummet eller på en anden planet som fx Mars kan måske være en teknologisk/ingenørmæssig mulighed, men en biologisk umulighed.

4
Journalist -
5. november 2021 kl. 13:54
Journalist

Godt vi har Svend! Der er klart ikke tale om kvælstofmolekyler, når vi taler CO2, men jo kuldioxid, som bakterierne skal omdanne. Så tak for det.

Og mht. stråling, så fik jeg vist lidt for hurtigt refereret en populær afskrivning af Delft-forsøget, men håber at gøre skaden god med nedenstående link til studiet.

Her kan man se, at forskerne regner med en ioniserende stråling på Mars IoR på 233 μGy day−1, men på grund af soludbrud, så svinger den enormt meget, og det er netop, hvad der hæmmer plantevæksten. Det har forskerne så simuleret ved stråling i laboratoriet i form af 60Co γ-photons, skriver de. Et link til studiet kan findes her: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspas.2021.665649/fullMvh Thomas Djursing

2
5. november 2021 kl. 12:58

Dansk kokkeuddannelse skulle have svært ved at tiltrække og fastholde elever. Den har været kritiseret for at være for traditionel. Fx kan kokkeeleverne ikke få godskrevet en læreplads på vegetarrestaturanter, fordi tranchering af kød inde ved serverings-bordene er obligatorisk. Hvis mere jordnære argumenter for en justering af uddannelsen ikke virker, gør dette måske.

1
5. november 2021 kl. 12:10

Stråling på 230ugram/dag?

Meget CO2 men langt mellem kvælstofmolekylerne?