

Kan vi overhovedet dyrke grøntsager i jorden på Mars?
Det spørgsmål forsøgte amerikanske forskere at besvare for nogle år tilbage ved at skabe en kunstig Mars-jord af mineraler, salte og andre af de ingredienser, som Nasas Curiosity-rover havde identificeret.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hvorfra vil du få kvælstoffet der er væsentligt for proteiner?Og bakterier der kan lave protein ud af metan kender og bruger vi jo allerede.</p>
<p>
Der vand på Mars og CO2 i atmosfæren, så det er vel kun maskineri og energi der skal til for at lave metan.
Og bakterier der kan lave protein ud af metan kender og bruger vi jo allerede.
Jeg kan kun stemme i med Minik Rosing, da han i P1 programmet Hjernekassen sagde at det var 'Fladpandet' at snakke om kolonisering af Mars.
Der er en kæmpe blind vinkel i forhold til at Mars (og Rummet i det hele taget) biologisk set er et super fjendtligt miljø.
Vi er afhænginge af mikroorganismer på alle niveauer - at leve i rummet eller på en anden planet som fx Mars kan måske være en teknologisk/ingenørmæssig mulighed, men en biologisk umulighed.
Godt vi har Svend! Der er klart ikke tale om kvælstofmolekyler, når vi taler CO2, men jo kuldioxid, som bakterierne skal omdanne. Så tak for det.
Og mht. stråling, så fik jeg vist lidt for hurtigt refereret en populær afskrivning af Delft-forsøget, men håber at gøre skaden god med nedenstående link til studiet.
Her kan man se, at forskerne regner med en ioniserende stråling på Mars IoR på 233 μGy day−1, men på grund af soludbrud, så svinger den enormt meget, og det er netop, hvad der hæmmer plantevæksten. Det har forskerne så simuleret ved stråling i laboratoriet i form af 60Co γ-photons, skriver de. Et link til studiet kan findes her: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspas.2021.665649/fullMvh Thomas Djursing
Arrh. New Nordic og alt det der.Dansk kokkeuddannelse skulle have svært ved at tiltrække og fastholde elever. Den har været kritiseret for at være for traditionel
Svjv har vi pt verdens to bedste restauranter.
Måske bl.a. de, kunne sende nogle elever til Mars.?
Dansk kokkeuddannelse skulle have svært ved at tiltrække og fastholde elever. Den har været kritiseret for at være for traditionel. Fx kan kokkeeleverne ikke få godskrevet en læreplads på vegetarrestaturanter, fordi tranchering af kød inde ved serverings-bordene er obligatorisk. Hvis mere jordnære argumenter for en justering af uddannelsen ikke virker, gør dette måske.
Stråling på 230ugram/dag?
Meget CO2 men langt mellem kvælstofmolekylerne?