Machine learning: Snart kan forstyrrende baggrundsstøj være fortid for hørehæmmede

Illustration: GN

Ny software til høreapparater kan være på vej til at hjælpe hørehæmmede med at skelne præcist mellem tale og støj.

Det skriver DR Nordjylland og AAU Inside.

Ph.d.-studerende Mathew Kavalekalam fra Audio Analysis Lab på Aalborg Universitet har ved hjælp af machine learning udviklet en algoritme, der skal hjælpe høreapparater med at fjerne baggrundsstøj effektivt.

Cocktailparty-effekten

Nuværende høreapparater er typisk allerede udstyret med teknologi, der skal sortere i støjen, men intet system virker helt optimalt endnu.

»Hørecenteret i vores hjerner foretager normalt en lang række meget komplicerede udregninger, som sætter os i stand til at fokusere på en enkelt stemme – selv om der er mange andre, der taler i baggrunden. Men den egenskab er meget vanskelig at genskabe maskinelt,« siger Mathew Kavalekalam.

Menneskehjernens evne til at lytte til én stemme og sortere baggrundsstøj fra kaldes også cocktailparty-effekten. Og det er lige præcis den evne, Mathew Kavalekalam har forsøgt at lære sit computerprogram.

Skal lære at genkende mange typer baggrundsstøj

Men en sådan model er svær at udvikle, fortæller AAU-forskeren. Computerprogrammet skal nemlig lære mange typer baggrundsstøj at kende – såsom trafiklarm, høj musik eller mange stemmer på én gang, som vi kender det fra et ‘cocktailparty’ i den virkelige verden.

Læs også: Oticon lader ørerne gå på nettet

AAU-forskeren tog udgangspunkt i en digital model, som beskriver, hvordan lyden af tale opstår. Modellen brugte han til at beskrive den type signal, som computerprogrammet skulle genkende for at udpege den talende, der skulle fokuseres på.

Han fodrede programmet med forskellige talende stemmer og forskellige typer baggrundsstøj. Jo mere data, programmet fik at arbejde med, des bedre blev det til at fremhæve stemmer og nedtone støj.

15 % bedre taleforståelse

Resultatet er et stykke software, som indtil videre er testet på ti personer med normal hørelse. De skulle sammenligne lyden af stemmer i støjende miljøer – både uden og med algoritmen. Testpersonerne oplevede med algoritmen at blive 15 % bedre til at skelne stemmen fra baggrundstøj.

Algoritmen skal optimeres, så den fylder mindre og behøver mindre datakraft. Ellers er der ikke plads til den i et lille høreapparat. Optimeringen skal desuden ske uden at gå ud over signalbehandlingens hastighed, som også er central i høreapparater.

»Hvis lyden bliver forsinket af at blive behandlet i høreapparatet, svarer den ikke til de mundbevægelser vi ser, og så ender det med at forvirre mere end det gavner,« siger Mathew Kavalekalam.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En dansk forsker har brugt machine learning til at udvikle et program til høreapparater, der er endnu bedre til at skelne mellem stemmer og støj end hidtil.

Imponerende. Men man skal trods alt også lige kunne høre konen.

 • 2
 • 0

Hvordan kan man bruge % regning her?

Med eller uden høreapparat, så sorterer hjernen vel alligevel lyden og ændrer lydopfattelsen. Mit høreapparat forstærker nogle frekvenser mere end andre. Maskinlyd/menneskelyd/tale, jeg tror ikke mine høreapparater kan apparat ikke skelne mellem lydkilder, kun mellem frekvenser, men det er heller ikke luksusudgaven af høreapparater jeg har.

 • 1
 • 0

Mon den kan skelne mellem støj og stemmer på samme tid. Hvad mon den definere som "støj" for jeg ser eksempelvis ikke en stor bilmotors lyd som støj. Kan man så "indstille" det til at slå visse støj til/fra? https://www.billigkoste.dk/

 • 0
 • 0

...et engelsk firma i audiobranchen, har leveret den slags systemer i årevis til især radio- og TV-branchen. Jeg har selv haft fornøjelsen af at få det demonstreret flere gange på udstillinger for professionelle lydfolk. Det er imponerende hvad det formår. Se evt. klip her: https://www.youtube.com/watch?v=mjBuQq4Tk34 Men fint hvis det kan komprimeres ned til at være i et høreapparat, men der er næppe grund til at opfinde det forfra, med mindre man kan gøre det bedre end dem der lever af at sælge udstyr der kan netop dette.

 • 1
 • 0

Et hjertesuk; Hvorfor skal høreapparaterne absolut være så små? Det er da ingen skam at have høreproblemer. Jeg ville hellere rende rundt med en cigarkassestor kasse på maven, med potmetre jeg kunne dreje på uden at fjerne blikket fra den, jeg samtaler med. På reklamerne er apparater altid dækket af hår. Det skal være, åh så estetisk. Men jeg har ikke brug for estetik, jeg vil kommunikere.

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten