Måtte forlade Danmark for at blive selvstændig opfinder

Fascination af teknologi og lysten til at udvikle teknologi, som vender op og ned på verden, er den altafgørende årsag til, at Morten Jæger har kvittet et liv som lønmodtager i Danmark og i stedet har slået sig ned i Thailand som selvstændig opfinder for iværksættervirksomheden Neocortec.

Det sidste vender vi tilbage til, for interessen for teknologi har været der, så længe han kan huske. Den fik godt med næring, da den nu 46-årige kastede sig over elektronikken tilbage i 70’erne, og dengang fjernsynet viste science fiction-tv-serien 'Månebase Alpha':

»Jeg kan stadig rigtig godt lide science fiction-teknologi, som vender op og ned på den måde, vi gør tingene på,« forklarer Morten Jæger.

Vil du videre i karrieren? Begynd på Jobfinder.dk.

Jeg synes, Silicon Valley har omfavnet alt det der Facebook-halløj, som er sådan en fodgængeragtig teknologi.Morten Jæger, selvstændig opfinder, bosat i Thailand

Allerede i studietiden begyndte han at arbejde selvstændigt og udviklede en trådløs forbrugsvandmåler. Arbejdet som selvstændig konsulent greb om sig, og han valgte at droppe afgangsprojektet og i stedet arbejde på sine egne projekter, mens han tjente til livets ophold som selvstændig konsulent:

»Jeg vil ikke kritisere Danmark, men der var ikke mange muligheder for at arbejde med science fiction-teknologi i danske virksomheder dengang. Det var mere Kommunedata, og ’en Arnoldi-sol på en nedsat Ikea-reol, som Dan Turell skriver,« lyder Morten Jægers forklaring på, at han ikke gik efter fastansættelse.

På grænsen til det umulige

I dag er det stadig inspirationen fra drengetidens 'Månebase Alpha', der er den store drivkraft, når han udvikler trådløs Mesh-netværksteknologi, der kræver så lidt energi, at et modul kan køre ti år på et batteri:

»Lige nu er det det, der driver mig frem, fordi det er på grænsen til det umulige. Vi bruger en 400/del af den strøm, vores konkurrenter bruger. Det er ikke en evolution, men et paradigmeskift. Det ville ikke være nær så fascinerende, hvis andre lavede det samme. Hvis vi kan lave noget, som er ti år foran vores tid, er det fedt,« siger Morten Jæger.

Paradigmeskift er svært at gennemføre i etablerede firmaer og i særdeleshed i Danmark, oplever Morten Jæger:

»På grund af omfordelingspolitik er vi i et konstant limbo mellem den situation, hvor virksomhederne er styret af innovative ingeniører, og nedgangstiderne, hvor firmaer er styret af bankerne eller en bundlinjefikseret ledelse. Derfor kan vi ikke lave science fiction-teknologi som i udlandet,« hævder Morten Jæger.

Økonomisk fred og ro

Beslutningen om at slå sig ned i Thailand traf han for syv år siden. Han ville koncentrere sig fuldt ud om udviklingsarbejdet, men kunne se, at det ville knibe økonomisk at kvitte sine arbejdsopgaver som selvstændig konsulent, hvis han blev boende herhjemme.

Selv om Morten Jægers drengedrømme orienterede sig mod USA og Silicon Valley, faldt valget alligevel på Thailand:

»Jeg synes, Silicon Valley har omfavnet alt det der Facebook-halløj, som er sådan en fodgængeragtig teknologi. Der er ikke noget som helst revolutionerende eller noget paradigmeskift over det, for der skabes ikke noget reelt. Det er bare flytning af penge og dybt ukreativt,« mener Morten Jæger.

Noget særlig kreativt fagligt miljø har han nu heller ikke fundet i Thailand, men landet giver arbejdsro til at koncentrere sig om det væsentlige, fremhæver han:

»Her er økonomisk fred og ro,« slår han fast.

Et år efter sin ankomst til Thailand mødte han sin kone, og de har nu en datter på to år, så Morten Jæger har absolut ingen planer om at forlade landet:

»Her er et dejligt klima også erhvervsmæssigt. Jeg kan godt savne mine gamle venner i Danmark, men så er det jo endnu rarere, når de kommer på besøg herude,« siger han.