Måske er det bedst at løbe uden sko

7. februar 2010 kl. 11:0019
Ny forskning sætter store spørgsmålstegn ved den almindelige overbevisning - at man bør begynde sin løbetræning med at købe et par dyre løbesko. Løbetræning med bare fødder lader til at give færre skader, bare man starter forsigtigt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Passer det, hvad de fleste af nutidens motionister er helt overbeviste om - at løbetræning er bedst med et par solidt polstrede løbesko?

Løbesko-industrien er næppe i tvivl om svaret, men et hold amerikanske forskere kom til at tænke over, at menneskefødder er udviklet til løb igennem millioner af år, mens de første løbesko blev produceret i 1970'erne.

Sandfolket løber antiloper ihjel

I Afrikas Kalahari-ørken findes Sandfolket, som menes at være den sidste stamme, der stadig anvender menneskets oprindelige jagtform fra tiden før de første kaste- og skydevåben, nemlig "persistance hunt", udholdenhedsjagt.

67 mennesker er foreløbigt døde og 150 kvæstede efter at hallen styrtede ned over publikum og deltagere i et brevduestævne i Polen. Årsagen er endnu uafklaret. foto: AP Photo/Bela Szandelszky Illustration: AP Photo/Bela Szandelszky.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De løber en antilope ihjel. Antilopen er ganske vist meget hurtigere end et menneske, men den har ikke så mange svedkirtler, så den bliver overophedet af at løbe i middagsvarmen. Den kan heller ikke medbringe en lædersæk med vand til erstatning for væsketabet.

Så efter mange timers løb uden hvilepauser, falder antilopen om med hjerteslag. Og så er der mad på bordet.

I dag bruger Sandfolket løbesko. Det ser man på en film, BBC har optaget, og som findes på Youtube. (se link)

Men løbesko er en ny ting, og de ændrer løbemåden fra en ældgammel teknik, moderne mennesker har glemt.

Naturfolk lander blødt på forfoden

De engelske forskere har undersøgt, hvordan afrikanere, der aldrig har haft sko, løber. Og der er en væsentlig forskel. De lander blødt på forfoden eller på midten af foden, men løbere med sko sædvanligvis hamrer hælen ned først (75 procent gør). Det giver et hårdt sammenstød med underlaget. Og den løbefacon kræver en god sål med en solid hælpolstring, hvis man skal undgå skader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af forskerne, professor Daniel Lieberman fra Harvard, er en erfaren løber. Og takket være den nye forskning, som han blev en del af, smed han selv skoene og begyndte at træne i bare fødder, også på hårde betonfortove. Hans erfaringer er gode.

»Mange løbere får forskellige skader af de gentagne, hårde slag mod hælen, hvis deres sko ikke er gode nok. Men vores hypotese er nu, at hvis man undgår at lande på hælen, så undgår man også skader, uanset om man bruger sko,« siger han i en video, som er udgivet af forskningsmagasinet Nature og derpå udgivet på Youtube.

Muskler skal trænes til ny løbestil

Det er dog ikke noget, man lige gør på én gang. Benenes muskler skal trænes op til den ændrede løbestil, før man går i gang med lange ture.

Ifølge hans oplysende hjemmesider ved Harvard Universitetet får mellem 30-75 procent af alle løbere skader i løbet af et år. Ideen er altså, at det er hælslaget, der gør forskellen. Det er dog ikke bevist endnu. Mere forskning kræves, før sammenhængen er helt tydelig.

Forsøg på løbebånd viser tydeligt, at løbere, der er vant til at bruge sko, hurtigt begynder at lande på den forreste del af foden, fordi det er ubehageligt eller smertefuldt at lande på den nøgne hæl. Men det beviser ikke, at det er skadeligt at bruge sko.

Forskernes mistanke bliver dog bekræftet af et andet forskningsresultat fra Virginia, som blev offentliggjort i december 2009. Her er konklusionerne, at brugen af sko øger belastningen på hofter, knæ og ankler. (se link)

I USA er tynde løbehandsker til fødderne ved at blive populære under navnet Fivefingers. De bruges især af en voksende kreds af "barefoot runners", som har fået smag for den skoløse løbestil. Produktet kan også købes i Danmark.

Remote video URL

Dokumentation

University of Harvards sider om barfodsløb
Forskningsartikel fra december om øget belastning
Artikel i Sportsscience
Artikel i Americas Podiatrist
Artikel i Scientific American
youtubevideo om prof. Liebermans forskning
Youtubevideo om Sandfolkets jagtmetode

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
2. april 2011 kl. 18:22

Enig Michael Tak for at du genopliver denne tråd som var gået min opmærksomhed forbi.

Omkring min konfirmationstid var sko med spidse snuder vældig moderne, og jeg hadede dem, men mor bestemte. Måske dette, kombineret med mit rebelske sindelag har gjort, at jeg så vidt muligt har gået mere eller mindre barfodet en stor del af mit liv.

Nogen siger at jeg lister rundt, fordi jeg går stort set lydløst, hvilket selvfølgelig kommer sig af, at jeg lander på forfoden. Støvler giver mig en følelse af at ankelledet er låst i den facon skomageren har bestemt, og så lander jeg selv følgelig på hælen og buldrer af sted som de fleste andre.

Arnes MBT minder mig om Kalsø sko i 70erne med minushæl, som jeg var rimelig glad for i en årrække. Den rullende fornemmelse var fed, men gjorde mig "doven" i føddernes bevægeapparat (behøvede ikke at strække foden ud før landing) og dermed mere eller mindre afhængig af netop denne udformning. Nåpr jeg ikke havde dem på bumlede jeg på hælen mere end jeg plejede.

Jo - vores fødder er ret veludviklede og det er fantastisk at mærke hvor godt de virker helt uden hjælpemidler. Så også min opfordring til alle: Prøv det inden du har ødelagt dem helt. At mærke jorden under dine fødder tilføjer en ekstra dimension til oplevelsen af virkeligheden (nogen gange bedre end andre ;-)

Bemærk dog, at går man meget barfodet bliver ens fødder bredere og det kan blive svært at finde noget fodtøj man overhovedet kan være i, i denne standardiserede verden. (Clox tilpasser sig lynhurtigt, men også dem kan man blive afhængig af. Jeg er).

17
2. april 2011 kl. 16:42

Nu er vejret jo godt igen, så jeg "bumper" lige denne post da det kan være der er interesserede læsere. Jeg fik et par Fivefingers i juli sidste år som jeg nød meget i et par måneder indtil de efter en tur under håndvasken begyndte at lugte ganske fælt (tror jeg fik fjernet noget antibakteriel behandling af en art). Siden har jeg, hvis vejret har været til det, løbet i bare tæer. Det er ikke ekstremt på nogen måde, men det er nu alligevel den holdning jeg tit møder. I søndags løb jeg Griseløbet på 10 km, og kunne sagtens have fortsat hvis kondien havde været bedre, fødderne havde det ganske udemærket. Om det er sundere eller ikke at løbe uden sko ved jeg ikke, men jeg får selv ondt i benene når jeg løber med sko.. så for mig er det nok sundere. Huden under fødderne er ret elastisk, så der er ikke grund til den store bekymring for at træde på en skarp sten eller lignende, andet end at det i starten godt kan gøre lidt nas. Så har du problemer med smerter i benene når du løber, så anbefaler jeg at du prøver at finde en løbebane eller noget glat asfalt, og give det en chance.

16
13. september 2010 kl. 20:26

Jeg har altid tåsokker i mine VFF og så er der ingen problemer - har aldrig haft en eneste vabel de sidste 1000 km løb under alle forhold fra 10 cm sne til sommerløb i Italiens bjerge

14
11. februar 2010 kl. 09:48

overpronation

Er det ikke lidt pudssigt at 3/4 af alle overpronere, dvs. "ikke kan løbe korrekt"?

Iflg. sko industrien er der derfor brug for understøttelse af svangen.

Ved barfod løb vil den naturlig fodafvikling bevirkning mindsket vridning i bevægselsapperatet. Desuden træner barfod løb svangen som med tiden vil løfte sig, og derved ydeligere bidrage til en mere neutral løbestil.

13
8. februar 2010 kl. 18:34

Lige en note ... indeklimaet i VFF er ret dårligt og de kommer nemt til at lugte. Ellers har jeg oplevet at de kan blive ekstremt varme at have på efter ca 15 min på løbebånd pga friktionen og den tynde sål.

12
8. februar 2010 kl. 18:24

Hej

Jeg løb i vibram five fingers hele sidste sommer og kan kun anbefale det. Man skal være klar over at man skal starte langsomt ! og at det kommer til at gøre ondt i starten. Men, hos mig var det muskelsmerter og ikke ledsmerter fordi min læg-muskler tog slaget i stedet for mine hæle og knæ. Jeg har et løberknæ som jeg ikke kan slippe af med, men jeg mærker ikke rigtigt noget til det når jeg løber i VFF, det viser sig kun når jeg prøver at løbe i mine normale klodser. Jeg har været oppe på lige under 10 km på hhv astfalt og hårdt grus i vff og det gik fint bortset fra en lille smule ømhed i foden.

Det lyder åndsvagt men det sejeste ved VFF er at man kan mærke underlagt man løber på og det er fedt og morsomt også selv om der kan være skarpe sten m.m.

Jeg har lige købt nogle nike free her i weekenden til vinterløb og de kan lidt det samme som vff, men man kan ikke mærke underlaget på samme måde.

Det skal siges at der er mange der mener at hvis man skal starte med barfodsløb, skal man starte helt barfodet ellers får man ikke den respons tilbage fra foden der gør at man begynder at løbe mere blidt. Jeg oplevede at jeg kom til at overtræne i starten fordi vff alligevel beskytter mere end helt bare tæer (og fordi det var morsomt !).

Der er vist en gammel hippi der vedligeholder denne her side hvor der er lidt mere info. https://runningbarefoot.org/

11
8. februar 2010 kl. 18:06

Hej Arne Nu har jeg lige kikket dem ud på nettet.

Jeg synes umiddelbart de ser ud til netop at holde fast i hælanslag... ganske vist med en stødabsorberende sål.....

10
8. februar 2010 kl. 17:19

Mens jeg gik på idrætsefterskole 78-80 var der ikke mange fancie sko, jeg løb i de bl¨Adidas, de fås vist endnu, rågummi flad sål uden andet fjedrende end det tynde lag gummi, vi løb min 7 Km. om dagen, da jeg kom til forsvaret løb i "laban" sko, hærens udleverede model, det gik også fint, men nu løb jeg 10-15 Km. om dagen i gns. senere fik vi dog lov til at købe egne sko, jeg løb meget orienteringsløb, der kunne jeg finde på at løbe i militær støvler hvis det var glat, de støtter anklen godt, så det med disse dyre fancie sko betyder ikke en skid, man lære derimod at løbe "dovenløb" lande på hæl og rulle, så kan man jo løbe i en uendelighed !! men hvis man løber stort set på fodballderene så kræver det mere af musklerene i benene og man får forbrændt flere kalorier på kortere tid, det er da en gevinst !! Man kan sagtens træne sig op til at løbe i bare fødder eller i simple sko ! (jeg var i hæren i 7 år og alle år løb vi MEGET) !

9
8. februar 2010 kl. 14:57

Er der nogen der erfaring med at løbe barfodet eller i de her fivefingers?

Jeg kunne godt finde på at prøve det, men prisen for et par Fivefingers Classic er på 500 kr og for fivefingers Sprint er prisen oppe på 800 kr.

Til den pris vil jeg gerne være rimelig sikker på at det er bedre end alm. løbesko.

8
8. februar 2010 kl. 14:04

Hej Benny

Nej, du tænker på MTB som ikke er det samme som MBT.

Det er fodtøj for folk med en ikke helt rank holdning. Min ryg har i hvert fald fået det meget bedre efter jeg begyndte at gå i dem for nogen år siden.

Prøv at google MBT

Vh Arne Birkø

7
8. februar 2010 kl. 13:50

Jeg foretrækker en løbesko med en relativ ensartet sålopbygning og jeg løber i dem til de nærmest falder fra hinanden. Jeg har været i sportsforretninger og prøvet de dyre løbesko i 800 kroners klassen. De er typisk med forskellighed i sålopbygningen og min første tanke var at de skader ankler og knæ og jeg fravalgte dem derfor til fordel for et par alm. i 400 kroners klasen. Når du skriver om MBT sko.... er vi så nede i en cykelsko ?

6
8. februar 2010 kl. 13:30

Jeg løber mellem fire til fem gange på en ugen. En tur tager ca. en times tid og jeg kommer ud på mange forskellige underlag - hårdt, blødt, løst og glat. Jeg har gennem mange år forsøgt mig med at finde en ideelle løbestil uden at lande på hælen og øge afsættet med forfoden. men jeg må har konstateret at der er stor forskel på ens løbestil i de forskellige underlag. Det er ikke en bevist ændring af løbestilen, men snare en nødvendighed. Man kan i øvrigt også mærke forskellen musklerne. Her i vintertiden med meget sne og is er det dog mest den lidt famlende og uelegante platfodsstil der er fremherskende. Jeg synes jeg er en habil og alsidig motionsløber, men bare tæer hører til på stranden og hos "sandfolk" - måske en lidt tilsnørede holdning, der dækker over at jeg har grimme tæer...

5
8. februar 2010 kl. 13:18

Sand-folket --> San-folket

4
8. februar 2010 kl. 10:41

Jeg har gode erfaringer med at løbe i MBT sko. Der lander man ikke på hælen, men ruller fra hæl til tå. Det er en lidt anden løbestil som man selvfølgelig lige skal vænne sig til. Kroppens op- og nedadgående bevægelser er også reduceret, men det kræver lidt kraftigere benmuskler til gengæld.

Jeg fik ondt i det ene knæ af at løbe i alm (dyre) løbesko. Også selvom de var udvalgt efter en videotest på et løbebånd.

Ganske vist siger MBT Danmark, at man ikke anbefaler at løbe i deres sko, men det kan man altså godt. Har nu gjort det i et par år.

Vh Arne Birkø

3
8. februar 2010 kl. 08:22

Hvad så med folk, der lider af overpronation?

2
7. februar 2010 kl. 22:13

Så skal det da,absolut,være den til højre,man skal lede længe for at finde noget mere "sexet" ;-)