Måske er det bedst at løbe uden sko
Passer det, hvad de fleste af nutidens motionister er helt overbeviste om - at løbetræning er bedst med et par solidt polstrede løbesko?
Løbesko-industrien er næppe i tvivl om svaret, men et hold amerikanske forskere kom til at tænke over, at menneskefødder er udviklet til løb igennem millioner af år, mens de første løbesko blev produceret i 1970'erne.
Sandfolket løber antiloper ihjel
I Afrikas Kalahari-ørken findes Sandfolket, som menes at være den sidste stamme, der stadig anvender menneskets oprindelige jagtform fra tiden før de første kaste- og skydevåben, nemlig "persistance hunt", udholdenhedsjagt.
De løber en antilope ihjel. Antilopen er ganske vist meget hurtigere end et menneske, men den har ikke så mange svedkirtler, så den bliver overophedet af at løbe i middagsvarmen. Den kan heller ikke medbringe en lædersæk med vand til erstatning for væsketabet.
Så efter mange timers løb uden hvilepauser, falder antilopen om med hjerteslag. Og så er der mad på bordet.
I dag bruger Sandfolket løbesko. Det ser man på en film, BBC har optaget, og som findes på Youtube. (se link)
Men løbesko er en ny ting, og de ændrer løbemåden fra en ældgammel teknik, moderne mennesker har glemt.
Naturfolk lander blødt på forfoden
De engelske forskere har undersøgt, hvordan afrikanere, der aldrig har haft sko, løber. Og der er en væsentlig forskel. De lander blødt på forfoden eller på midten af foden, men løbere med sko sædvanligvis hamrer hælen ned først (75 procent gør). Det giver et hårdt sammenstød med underlaget. Og den løbefacon kræver en god sål med en solid hælpolstring, hvis man skal undgå skader.
En af forskerne, professor Daniel Lieberman fra Harvard, er en erfaren løber. Og takket være den nye forskning, som han blev en del af, smed han selv skoene og begyndte at træne i bare fødder, også på hårde betonfortove. Hans erfaringer er gode.
»Mange løbere får forskellige skader af de gentagne, hårde slag mod hælen, hvis deres sko ikke er gode nok. Men vores hypotese er nu, at hvis man undgår at lande på hælen, så undgår man også skader, uanset om man bruger sko,« siger han i en video, som er udgivet af forskningsmagasinet Nature og derpå udgivet på Youtube.
Muskler skal trænes til ny løbestil
Det er dog ikke noget, man lige gør på én gang. Benenes muskler skal trænes op til den ændrede løbestil, før man går i gang med lange ture.
Ifølge hans oplysende hjemmesider ved Harvard Universitetet får mellem 30-75 procent af alle løbere skader i løbet af et år. Ideen er altså, at det er hælslaget, der gør forskellen. Det er dog ikke bevist endnu. Mere forskning kræves, før sammenhængen er helt tydelig.
Forsøg på løbebånd viser tydeligt, at løbere, der er vant til at bruge sko, hurtigt begynder at lande på den forreste del af foden, fordi det er ubehageligt eller smertefuldt at lande på den nøgne hæl. Men det beviser ikke, at det er skadeligt at bruge sko.
Forskernes mistanke bliver dog bekræftet af et andet forskningsresultat fra Virginia, som blev offentliggjort i december 2009. Her er konklusionerne, at brugen af sko øger belastningen på hofter, knæ og ankler. (se link)
I USA er tynde løbehandsker til fødderne ved at blive populære under navnet Fivefingers. De bruges især af en voksende kreds af "barefoot runners", som har fået smag for den skoløse løbestil. Produktet kan også købes i Danmark.
Dokumentation
University of Harvards sider om barfodsløb
Forskningsartikel fra december om øget belastning
Artikel i Sportsscience
Artikel i Americas Podiatrist
Artikel i Scientific American
youtubevideo om prof. Liebermans forskning
Youtubevideo om Sandfolkets jagtmetode
