Månens cyklus påvirker menneskers søvn

I mange århundreder har man ment, at Månen var tæt forbundet med vanvid eller 'månesyge', som tilstanden hed. Månen har også været anklaget for at påvirke kriminalitetsstatistikken og menneskers humør. Men hvilken effekt har drabanten på vores søvn?

Forskere har gennem længere tid kunnet påvise, at mennesker påvirkes af lys, hvad enten det er sollys, måneskin eller kunstigt lys fra en lampe. Nu viser et nyt studie publiceret i Science, at vores søvn tydeligvis påvirkes af Månens cyklus, selv når man tager forbehold for kunstige lyskilder.

»Tilsammen tyder disse resultater meget kraftigt på, at menneskers søvn synkroniseres med månefaser uanset etnisk og sociokulturel baggrund samt niveauet af urbanisering,« skriver forskerne i deres videnskabelige artikel.

Læs også: Godt nyt for dine øjne: Nye OLED-skærme udsender mindre blåt lys

Forskerne fra University of Washington monitorerede med armbåndsure søvnmønstre hos argentinske indianere både med og uden adgang til elektricitet samt amerikanere i en postindustriel storby.

I alt 98 Toba-Qom-indianere fordelt på tre forskellige samfund deltog i forsøget. Et af samfundene havde ingen adgang til elektricitet, en anden havde begrænset adgang, mens et tredje samfund levede i en by med fuld adgang til elektricitet.

De indsamlede målinger af søvnmønstrene viste, at forsøgspersonerne gik senere i seng og sov mindre før fuldmåne, mens det modsatte var tilfældet før nymåne.

Forsøgspersonerne i alle tre samfund udviste de samme udsving i deres søvnmønstre, som Månens 29,5 dage lange cyklus skred frem. Deres søvns varighed ændrede sig med mellem 20 til over 90 minutter, mens det tidspunkt, hvor de gik i seng, varierede med 30 til 80 minutter.

Læs også: Dårlig luft hæmmer nattesøvnen

Forskningsresultaterne viste måske knap så overraskende, at månecyklussens påvirkning på søvnmønstrene var stærkere, desto mere begrænset adgangen til elektricitet var.

Forskerne sammenlignede udsvingene i søvnmønstre hos Toba-Qom-forsøgspersonerne med i alt 464 University of Washington-studerende, der alle boede i delstatens største by, Seattle.

Her fandt de samme udsving i søvnmønstrene.

Emner : Forskning