Månen skal have eget 4G-netværk i 2019

50 år efter den første månelanding vil Vodafone og Nokia etablere et 4G-netværk på månen Illustration: Nasa

50 år efter de første NASA-astronauter gik på månen, er det planen at Månen skal have et mobilt 4G-netværk. Det skal ske, når tyske Audi og PT Scientist næste år sender den første privatfinansierede rummission til Månen.

Vodafone har netop offentliggjort, at de sammen med Nokia vil etablere et 4G-netværk for PTScientist. Det er sket på Mobile World Congress i Barcelona.

4G-netværket skal forbinde to Audi-månekøretøjer til en basestation, så de er i stand til at kommunikere og overføre data og HD video, mens de undersøger NASA's Apollo 17-månekøretøjer, der blev brugt af de sidste astronauter til at bevæge sig på månen tilbage i 1972.

Skal udforske rum-kommunikation

Månelandingen er planlagt til at finde sted på Taurus-Littrow, som er den samme dal som det historiske Apollo-program i december 1972. Siden dengang har der ikke været mennesker på Månen.

4G-netværket skal ikke bare bruges til at sende specifik data fra de to månekøretøjer, men også til at udforske kommunikationsteknologi i rummet.

»Det er et afgørende første skridt på vejen for bæredygtigt udforskning af solsystemet. Hvis menneskeheden skal forlade jorden, har vi brug for at udvikle infrastruktur der går ud over vores egen planet. Med missionen til månen vil vi etablere og teste de første elementer i et dedikeret kommunikationsnetværk på Månen, siger Robert Böhme, administerende direktør og grundlægger af PTScientists i en pressemeddelelse.

Hvorfor det lige er et mobilt 4G-netværk og ikke et wifi-netværk er en anelse uvist, men ifølge Robert Böhme er LTE-løsningen mest energieffektiv.

»Det gode ved LTE-løsningen er at det sparer meget strøm og jo mindre energi vi bruger til at sende data, jo mere kan vi bruge på at lave videnskab«

Basestation på under et kilo

Nokia Bell Labs vil lave et såkaldt Ultra Compact Network, som skal være det letteste der nogensinde er udviklet, og ende på en vægt på under et kg.

»Vi er meget glade for at være valgt som teknologipartner af Vodafone. Den vigtige mission skal blandt andet understøtte udviklingen af nye rumfartsteknologier til dataopsamling, processerering, og opbevaring og vil styrke kommunikationsinfrastrukturen der er nødvendig for forskere, industrien og uddannelsesinstitutioner der udfører måneforskning,« siger Marcus Weldon, Chief Technology Officer i Nokia og direktør for Nokias Bell Labs.

Mobilnetværket skal placeres på landingsmodulet Alina, og det er den nye radioteknologi LTE-V2X (Vehicle-to-Anything) der skal testes.

LTE-V2X er tænkt som en ny standard for kommunikation mellem intelligente transportsystemer.

De første test fra Vodafone viser basestationen skal sende 4G over et 1800 MHz frekvensbåndet og sende de første direkte HD-videoer fra månens overflade via et PTScientists server i Berlin.

Det var oprindeligt planen at den private månemission skulle være sendt afsted i sommeren 2018, men projektet er nu udskudt til 2019.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er en super fed nyhed, og jeg er vild med konceptet, omend jeg mener, at der stadig er rigeligt med steder på Jorden hvor 4G forbindelsen kunne være markant bedre.

 • 8
 • 2

90% af de problemer, som 4G er designet til at løse er der ikke brug for når man kun har en basestation og tre brugere...

Men det ser jo ud til at de lidt tester en lille kompakt basestation. Det kunne sikkert også bruges andre afsides steder på jorden, hvor man har brug for 4G ud af en lille kasse med et eller andet uplink til civilisationen.

Derudover er jeg ret sikker på, at der er god reklameværdi i at Nokia og Vodafone giver dækning på Månen.

Spørgsmålet er så bare om det går ind under EU's roamingdirektiv eller om man skal af med 200.000kr. pr. mb. når man kommer et smut forbi ;-)

 • 5
 • 0

Hvor kan man indgå væddemål hvor lang tid der går, indtil nok halvledere er ristet af stråling, så tingen går i sort? 2 uger? 3 måneder?

 • 1
 • 1

Jeg synes ikke rigtig jeg kan se nogle steder, hvilken raket der skal sende deres udstyr derop? Hvis man skal afsted om et år, skal man vel lidt have den slags på plads. I det hele taget ligner deres hjemmeside lidt sådan noget amerikansk kickstarter agtig noget med en masse professionelt blah blah, men ingen tekniske detaljer.

Men måske er de bare gemt for godt til, at jeg kan finde dem - anyone?

 • 2
 • 0

Hvor kan man indgå væddemål hvor lang tid der går, indtil nok halvledere er ristet af stråling, så tingen går i sort? 2 uger? 3 måneder?

Ja, der er virkelig skruet opp for ko(s)mikken her. Og, nej - en 4G basestation vil ikke kunne køre i så meget som et sekund på månens overflade. ALT skal laves specielt:

 • Basen skal kapsles ind i flere isolerende lag, til beskyttelse mod kosmisk stråling.
 • Der skal bygges et helt nyt kølesystem som kan radierer varmen ud som varmestråling.
 • Der skal bygges nye strømforsyninger som konverterer solceller og batterier til basens behov for 48 eller 96 Volt DC.
 • Der skal konstrueres helt nye antenner til både basen og de mobile enheder. De antenner vi bruger i atmosfære kan ikke fungere i vakuum.
 • Der skal laves et nyt system til jording - eller hvad sådan noget hedder på månen. Et sådant system er aldrig lavet tidligere.

Og hvorfor i al den vide verden vil man så bruge LTE hvor overhead i forhold til payload er enorm, og hvor stort set hele teknologien er bygget op omkring at servicere mange brugere i delt spektrum. Det råber i bogstaveligste forstand til himlen.

I dedikeret udelt spektrum - som det der kan benyttes på månen - gælder det om at have så effektiv og fejltolerant en kommunikationsprotokol som muligt. Og hvis det er for at vise havd 4G kan på månen, er forsøget komplet og 100% forfejlet, da næppe noget af det der benyttes på månen vil være identisk med det der benyttes på jorden.

Men ok, hvis man har for mange penge, og godt vil brænde dem af på et reklamestunt, så er det det en morsom joke. Men at kalde det forskning er nok at stramme den. Det er den samme form for forskning man laver på rus-turene på DTU når man "forsker" i hvor hurtigt en studerende kan tømme en flaske øl. Morsomt og komplet ligegyldigt. Men jeg skal de love for at der forskes intenst.

 • 0
 • 4

Endnu værre er det at de påstår at det bruger mindre strøm end WiFi. Har de overhovedet besøgt en 4G basestation og kigget på elmåleren ?

"Nokia Bell Labs vil lave et såkaldt Ultra Compact Network, som skal være det letteste der nogensinde er udviklet, og ende på en vægt på under et kg." Mangler at se WiFi grej der vejer over 200 gram. Også størrelsen af den er >markant< større end en printplade med WiFi på....

LOL.... Og det er ikke engang 1. april i morgen....

 • 0
 • 1

Der er tilsyneladende flere der ikke har forstået konceptet. Vodaphone sender mobiludstyr op. Det er underordnet om det er standard 4G grej eller om det overhovedet er kompatibelt med andet 4G grej. Vodaphone dækker på månen. Det er millioner eller måske endda milliarder værd i reklame. Det er jo allerede begyndt at betale sig hjem inden raketten er sendt afsted, når vi sidder her og debatterer det. Tilsvarende med Audi.

Hvor meget omtale tror I Falcon Heavy havde fået i mainstream, hvis de havde opsendt en betonklods eller en billig, men brugbar sonde istedet for Elons brugte bil?

Man skal have omtale for at skaffe penge.

 • 2
 • 0

Spændende med 4G på månen, vil man i princippet så kunne ringe til månen, se tv, internet osv. hvis man byggede relæstationer på vejen, og hvor mange stationer skulle der så bruges, eller er der en bedre teknologi på de længere afstande mht. kapacitet og hastighed?

Hvad ville en forsinkelse være for f.eks. en samtale eller et opslag på internettet fra henholdvis Månen og Mars, nogen der ved det?

 • 0
 • 0

Basen skal kapsles ind i flere isolerende lag, til beskyttelse mod kosmisk stråling.

Nedgravning?

Der skal bygges et helt nyt kølesystem som kan radierer varmen ud som varmestråling. Der skal bygges nye strømforsyninger som konverterer solceller og batterier til basens behov for 48 eller 96 Volt DC.

Nedgravning + "jordkulde"?

Der skal konstrueres helt nye antenner til både basen og de mobile enheder. De antenner vi bruger i atmosfære kan ikke fungere i vakuum.

Ret mig gerne hvis jeg tager fejl, men jeg tror - ganske naivt og uvidende - at det er muligt at transmittere signaler mellem Jorden og Månen, og "internt" på Månen også. Man skal nok ikke stirre sig blind på at der gås efter en fuldstændig klon af en jordisk 4G-forbindelse, men nok nærmere at man vil bruge det lave strømforbrug i LTE som udgangspunkt for at begrænse behovet for at genopfinde kommunikationsteknologier og protokoller helt fra bunden.

Der skal laves et nyt system til jording - eller hvad sådan noget hedder på månen. Et sådant system er aldrig lavet tidligere.

Igen: Transmission af signaler på Månen, og mellem Jorden og Månen, har jeg en naiv tro på er fysisk muligt - selv uden jording. Derfra er det så bare at udvikle udstyr og protokoller til de "lokale" forhold. Der er jo ikke tale om at man skal kunne tage sin jordiske iPhone frem og sende selfies til familien på Jorden. Der er tale om et udviklingsprojekt, der starter med LTE som udgangspunkt for ikke at skulle starte fra scratch:

Mobilnetværket skal placeres på landingsmodulet Alina, og det er den nye radioteknologi LTE-V2X (Vehicle-to-Anything) der skal testes.

LTE-V2X er tænkt som en ny standard for kommunikation mellem intelligente transportsystemer.

Begreberne "testes" og "ny standard" er nøgleordene her. Dine kritikpunkter lader til udelukkende at gribe fat i artiklens forsimplende overskrift.

 • 0
 • 0

Hvad ville en forsinkelse være for f.eks. en samtale ...

Earth-Moon-Earth trip around tiden er mellem 2,4 og 2,7 sekund. Den afhænger af hvad den aktuelle afstand til månen er (den kan variere omkring 50.000 km), og vinklen gennem jordens atmosfære (da atmosfæren sænker hastigheden på radiosignalet).

... hvis man byggede relæstationer på vejen,...

Relæstationer vil ikke være en god løsning. De vil være meget vanskelige at placere (de er nødt til at være i bane om jorden eller månen), så de vil bevæge sig. Desuden vil man få ganske betydelige forsinkelser. En direkte radio mellem månen til jorden vil kunne gøre jobbet. Det samme vil en kraftig laser i begge retninger. Med laseren vil man kunne nå en transmissionshastighed på 8-10 MBit/sek, men forsinkelsen er der ikke noget at gøre ved.

NB! I Apollo programmet havde man ikke power nok på månen til at transmittere hele tiden direkte til jorden. Man brugte i stedet den kapsel som satellittede rundt om månen mens landingen stod på, som relæ. Det samme gør man på Mars, hvor der i dag kredser adskillige relæ satellitter.

Transmissionsmæssigt er Mars er en ganske anden sag, da den kredser om solen og ikke om jorden som månen gør. Trip around tiden for radiosignaler fra jord til mars og tilbage varierer mellem 8 og 48 minutter.

 • 1
 • 0

Der er tale om et udviklingsprojekt, der starter med LTE som udgangspunkt for ikke at skulle starte fra scratch

Nu er LTE jo ikke den eneste protokol man kan bruge, hvis man ikke vil starte fra scratch. Til gengæld er det nok en af de dårligste, da dens formål er så uendeligt langt fra det man skal bruge.

I dag findes der glimrende radioprotokoller og teknologi (antenner, køling, osv...) til formålet, så hvis man "bare" vil have en radioforbindelse behøver man ikke at udvikle noget som helst.

 • 0
 • 0

@Svend Nielsen

Tak for svar.

Findes der ikke teknologiet som har højere hastigheder end 8-10 Mit/sek, det virker ikke af ret meget i vores moderne tid, og hvis der nu skulle komme f.eks. en månebase en dag, så ville meget højere hastigheder vel være ret gavnligt?

 • 0
 • 0

Artiklens billede er ret ikonisk for Apollo missionen.

Er det bare mig, men har man ikke glemt at tegne en skygge fra flagstangen? Skyggen burde vel starte der hvor stangen er stukket ned i overfladen.

 • 0
 • 1

Det må du lige uddybe, for atmosfærens indflydelse er umålelig.

Atmosfæren har ingen betydning for radiosignalets udbredelse. Det har derimod den opladning der sker af antennen. Ladningen betyder, at antennes potentiale (i forhold til jord), vil blive meget høj, og vil dermed forhindre at der kan modtages (og sendes) fra antennen.

På fly har man samme problem, og der løser man det med koronaspidser (static discharge wicks) og afladning til atmosfæren. Den mulighed er ikke tilgængelig uden atmosfære, og derfor konstruerer man antennen og dens omgivelser på en anden måde, når de skal benyttes i vakuum.

Desuden giver atmosfæren en anden (højere) kapacitiv kobling til antenne, end det er tilfældet i vacuum.

 • 0
 • 0

Til gengæld er det nok en af de dårligste, da dens formål er så uendeligt langt fra det man skal bruge.

Så vidt jeg kan læse, skal man bruge det til datakommunikation med bevægelige enheder. Jeg ved ikke med dig, men jeg bevæger mig rundt med min mobiltelefon, altimens jeg har en fungerende dataforbindelse.

Så "uendeligt lang fra" er måske en kende for skrapt et udsagn.

Desuden er det jo slet ikke sikkert at LTE-V2X har særlig meget andet tilfælles med LTE end navnet. Hvis du kunne hænge din kritik op på nogle konkrete mangler ved LTE-V2X du har en rent teknisk viden om, vil jeg gerne høre om det. En fordom mod LTE er ikke nok.

 • 0
 • 0

Hvis du kunne hænge din kritik op på nogle konkrete mangler ved LTE-V2X du har en rent teknisk viden om, vil jeg gerne høre om det. En fordom mod LTE er ikke nok.

Min kritik går sådan set ikke på hverken LTE eller V2X, eller V2V som der nok er tale om i forhold til kommunikation mellem bilerne. Derimod det tåbelige i, at man er nødt til at redesigne hele systemet for at kunne få det til at fungere på månen. Hvilket formål har en test, hvis man bygger systemet om før man tester?

Men ok, det kunne jo så være, at idéen var at prøve protokollerne (og så se bort fra om radioer, frekvenser og antenner er bygget om).

Og her hopper kæden så helt af. V2X protokollerne er primært broadcast protokoller. Kommunikerende biler ved ikke hvilke andre biler, lyssignaler osv. de kan kommunikere med, og derfor benytter man boradcast. Det er helt naturligt og der er intet odiøst i det. Men skal man teste broadcast protokoller er det alt andet lige mere interesant at teste dem i omgivelser hvor der er mange andre enheder i drift. At flyve enhederne til månen svar til at foretage en test i et radiodødt rum (bortset fra den at det termiske støjgulv på månen er mange gange højere). At teste broadcast protokoller mellem 2-3 enheder på månen giver ikke så meget mening i min verden. Det svarer lidt til at teste en mejetærsker på en altankasse.

Men som show case og reklame stunt giver det naturligvis god mening. Men det er jo ligegyldigt i den ingeniørmæssige sammenhæng vi diskuterer her.

 • 0
 • 1

idet jeg antager at lysindfaldet fra venstre skyldes solens lys, er jeg ret sikker på at den tynde pind der er brugt til flagstang ikke vil kaste en slagskygge på jorden. Jeg tror det rette ord jeg leder efter lige nu er en penumbra / halvskygge (?)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten