I et netop afsluttet InnoBYG (Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri)-projekt har Teknologisk Institut og SBi (Statens Byggeforskningsinstitut) i samarbejde med entreprenør Frisesdahl og Egen Vinding & Datter undersøgt effekten af aktive og passivt radonsug. Konklusionen er, at de gængse anbefalinger til kontrolmåling ikke kan anvendes, når det gælder de passive sug.
Årsagen er, at et passivt radonsug er drevet af termisk opdrift, også kaldt skorstenseffekten, og derfor kun virker, når der er en temperaturforskel mellem indeklimaet og udeluften. Så længe denne temperaturforskel er til stede - altså at bygningens opvarmningssystem er tændt - er der effekt. Til gengæld viser undersøgelsen, at effekten forsvinder, når forskellen mellem ude- og indetemperaturen er lille.
»Når man skal kontrollere virkningen af et passivt radonsug, er det vigtigt at være opmærksom på, at de gængse anbefalinger til kontrolmålinger ikke kan anvendes her. Til kontrol af et passivt radonsug skal man måle, om suget giver en tilstrækkelig reduktion hele året rundt og ikke kun om vinteren, hvor man normalt vil udføre radon-kontrolmålinger,« forklarer projektleder Britt Haker Høegh fra Teknologisk Institut.
Opmærksom på passiv ventilation
Samme forhold gør sig gældende i de tilfælde, hvor radonsikringen er udført som passiv ventilation via termisk opdrift gennem en skorsten som et alternativ til enten friskluftventiler eller et mekanisk ventilationsanlæg. Også her konstaterer undersøgelsen, at der alene er en effekt i opvarmningsperioden, imens den er begrænset resten af året.
Ligesom ved de passive radonsug fastslår undersøgelsen derfor, at en kontrol af ventilationsløsninger med termisk opdrift også skal udføres som målinger over et helt år for at give det korrekte billede af radonkoncentrationen.
»På baggrund af det afsluttede projekt anbefaler vi derfor, at man ved passive radonsug udfører kontrolmålinger over et helt år. Vælger man at måle i en udvalgt måleperiode over f.eks. to måneder, risikerer man, at man ikke får en valid årsmiddelværdi og dermed vurderer effekten af systemet forkert,« siger Britt Haker Høegh.
Passivt er godt, hvis muligt
Ifølge Britt Haker Høegh giver det dog god mening at afprøve, om det radonsug, man har installeret eller er ved at installere, kan fungere uden motor. Kan det det, er det nemlig muligt at spare både energi samt drift- og vedligeholdelsesomkostninger og på den måde få en mere bæredygtig løsning.
Læs også: Nye målinger peger på mere radon i danske boliger
Det er blandt andet Realdanias kampagne med fokus på radon i danske boliger og koncentrationen i indeklimaets betydning for risikoen for lungekræft, der har inspireret InnoBYG til at udfører projektet.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
https://www.dr.dk/nyheder/penge/du-kan-stadig-naa-det-tjek-dit-hjem-radonDet er med at holde frygten ved lige, når nu der ind i mellem er så meget andet man kan frygte.
Som bekendt er radon en inaktiv luftart, der ikke vil binde sig til støv og lignende. Den eneste måde det kan gøre skade er hvis det henfalder medens det er inde i lungerne. Desuden må man forstå at radon er en tung luftart, der vil have tendens til at samle sig ved gulvet. Hvis man pligtskyldigt støvsuger for at fjerne det radon, der måske har samlet sig ved gulvet. Ja så bliver resultatet at det bliver hvirvlet op og noget af det vil komme op i ”næsehøjde”.
Men tag det roligt. Millioner af mennesker, også i Europa, lever uden skader i områder hvor der er radon-niveau langt over det der er frarådet i Danmark. Helt ekstremt: Watras og hans familie (USA), der ikke havde målt og således ikke kunne vide at de levede med 1000 gange det danske sikkerhedsniveau. Og 1000 gange er virkeligt meget. Jamen hvorfor alt dette? Der er megen publicity og gode tilskud til dem, der beskytter os mod en fare. Også hvis denne fare ikke eksisterer i virkelighedens verden. Naturligvis skal firmaer, der måler og ”beskytter” have kunder og omsætning. Referencer og lidt mere: Se https://wp.me/p1RKWc-ec
Solceller lyder da ikke som en helt håbløs ide: Målet er jo netop at sørge for at det passive sug ikke kun virker om vinteren (hvor der er stor forskel mellem inde- og udetemperaturerne). Så et "tilskud" til suget når solen skinner virke da meget fornuftigt! Det kan godt være det ikke er helt nok - men det må da være bedre end ingenting. Jeg savner i øvrigt målinger/beregninger på hvad et typisk passiv sug reelt koster i drift (for det skal jo i sagens natur "spise" noget varme)...
Thorkil Søe Jeg har desværre ikke tilstrækkelig tid og viden til at vurdere dine artikler, men jeg har bemærket, at rygere har en meget stor risiko for, at skaderne ved rygning bliver langt større når der er radon til stede i store mængder i boligen. Årsagen til ,at det forholder sig således er sandsynligvis, at radon sammen med røgen og partiklerne derfra går dybt i lungerne når det indhaleres. Hvis det er rigtigt, er det sandsynligvis også farlig, at dyrke condition på en cykel i boligen med store radon mængder?
Måske du bare skulle starte med at undersøge om du overhovedet har et problem - det er absolut ikke alle steder i landet at radon på nogen måde udgør et problem.for undertegnede som ikke er belastet af viden om radon
Og hvis du så heller ikke ryger, så er problemet nok negligerbart.
....de færreste der har centralstøvsuger med luftafgang til det fri....de fleste, antageligt 99%, fordeler bare det støv som støvsugerposerne ikke fanger på hylder, møbler, lamper og hvor og hvad støv ellers kunne tænkes at falde ned på....mad for eksempel :)
Jeg er bange for at blive uvenner med dig når jeg skriver at Watras levede i en ganske almindelig bygning hvor der formentligt var støv - som i alle andre huse. Han og mange andre har levet ubekymret i huse med "utilladeligt" niveau af radon. Waltas med 1000 gange det man helst skal undgå. MEN Da de mange beregnede skader udeblev, ja så proklamerede man at det kun var rygere og ex-ryger, der behøvede at være bange. Se https://ing.dk/artikel/radon-slar-kun-rygerne-ihjel-113485Derudover nævner jeg at der er en NEGATIV korrelation mellem radon og kræft - målt i USA DERFOR Konklusionen af dette kan vist kun blive at vi er blevet ført bag lyset af nogle, nærmest professionelle, der prøver at gøre alt der bare indeholder ordet radioaktivitet til at være en alvorlig - men falsk - risiko. Hvis du vil se hvordan det gøres, så se på https://wp.me/p1RKWc-p2For at sige det mildt har jeg BEVIST at Greenpeaces troværdighed er en myte. I modsætning til store doser af radioaktivitet er der meget der tyder på at MODERAT påvirkning er gavnlig - måske som et wake up call for immunitetsforsvaret. Se https://wp.me/p1RKWc-6e
- lyder rimeligt! Men så skal der vel også drages omsorg vedr. håndteringen (= 'bortskaffelsen') af det opsugede stør - eller hur?Derfor støvsug ofte, når du bor i et område med store radon mængder
Som jeg har forestået det er radon mest skadelig når det kommer i kontakt med f.eks. støvpartikler og kan påvirke lungerne, langt mere farlig end gassen i sig selv. Derfor kan mennesker med store radon mængder måske ikke have den store risiko hvis det kun er radon uden forbindelse med andre partikler f.eks. støv. I vores huse findes jo mange støvpartikler som vi støvsuger op, men vi kan kun fjerne en vis procentdel, rensten kan også blive radioaktiv når det modtager store radon mængder. Derfor støvsug ofte, når du bor i et område med store radon mængder.
Inden man kommer for godt i gang med alle mulige og umulige tiltag, ja så bør man måske overveje om man overhovedet har behov. Desværre er diskussionen forkludret til ukendelighed.
Helt ekstremt kan man konstatere at en amerikansk familie levede, uden at blive udsat for skader, i en bygning hvor radonniveauet var 1000 gange det man helst skal undgå i Danmark. Dette blev ikke konstateret på grund af skader, men kun fordi familiefaderen arbejdede på et atomkraftværk og ved en fejltagelse havde taget sit dosismeter med hjem. Lidt mere kan ses på https://wp.me/p1RKWc-ec
Er det mon ikke farligt for naboerne når al den radon blæses i hovedet på dem? Livet er farligt. beskytter du dig mod brænderøgspartikler ved ikke at gå ud dør du i stedet af radon inden døre.
- såfremt flytningen af radon sker ved diffusion, er det forskellen i koncentration (partialtryk), der er den drivende kraft, snarere end selve trykforskellen; hvis det er korrekt, vil et overtryk i sig selv ikke forhindre transporten, se evt.:generere et overtryk der lige akkurat forhindre det i at trænge gennem mit gamle men garanteret utætte gulv
Når man lufter ud f.eks. er der færre radon partikler i luften, så de kan komme ned under faregrænsen, men det skal ofte målinger til for at se om vi lufter tilstrækkelig ud. Når det er etableret et effektiv radon sug, er det ofte uafhængig af udluftning.
for undertegnede som ikke er belastet af viden om radon eller hvordan det finder vej ind, at generere et overtryk der lige akkurat forhindre det i at trænge gennem mit gamle men garanteret utætte gulv.
Hør nu Svend, et atom radon kan slå Danmark befolkning ihje :) Hvordan vil du fortynde et atom? ;)
Det var ikke min tanke, men mere om det krævede luftskifte ikke vil fortynde radonen til ufarlige niveauer.Jeg tror ikke det er muligt, at suge mere radon ind ved radon sug
Aner hvad det udgør i promiller, men grænsen ligger på 100 et eller andet. det kan slåes op. Jeg tror ikke det er muligt, at suge mere radon ind ved radon sug, da det hovedsagelig er trykforskelle der får radon til at stige op. Jeg er ikke ekspert på området.
Kan der blive for meget radon hvis huset ventileres som krævet, al luft udskiftes hver anden time? Jeg kunne også spørge hvor meget radongas i promiller der kræves for at nå grænseværdien.
Et effektiv radon sug, skal naturligvis have tilført luft i udsugnings kanalen, derfor er tegningen her misvisende, da det skal være et aftræk rør der har direkte forbindelse med luften, ellers virker aftrækket ikke maximal.
Ja spørgsmålet er naturligvis hvordan det bedst skabes et overtryk inde i husene? Det er temperatur forskellene mellem boligen og jorden der skaber et undertryk i boligen, så radon suges ind i boligen. Hvis det er isoleret godt i gulvet, skulle det vel være med til at sikre et mindre undertryk? Jeg syntes ikke det er væsentlig omkring renovering af ældre boliger og det sker en naturlig radon sug eller det er mekanisk. Der findes i dag mekaniske ventilatorer der har et meget lille strømforbrug til omkring 30 øre i timen. Det er væsentlig nemmere at føre et radonsug ud gennem soklen lige over jordhøjde og montere en mekanisk ventilation, men hvis man har nem adgang til et højt naturligt træ er det at foretrække. Der er kommet nye måle metoder af radon :https://ing.dk/artikel/nordmaend-lancerer-live-maaling-radon-191580?utm_source=ING+V2+C&utm_medium=email&utm_campaign=daglig&
Artiklen synes ikke at handle om 'målinger af radon', men derimod om 'kontrolmålinger af passive sugemetoder'!?
Men bevaresi: Det smager da af fugl! ;)
Radon'en produceres af naturlig radioaktivitet i jorden under huset og i husets betonkonstruktion. Det er uafhængigt af solindstrålingen og derfor er det en dårlig ide at bruge en soldreven ventilator når nu vi har lange perioder uden direkte sol pga. vejret.
Der findes solcelledrevne ventillatorer.
Måske kan de give nok ventillation i de perioder, hvor huset ikke opvarmes.
Men det er jo et spørgsmål om tilbagebetalingstid, hvor meget strøm kan man købe for prisen på solcellen.