Måling af MRSA’s bevægelser giver håb om vaccine
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Måling af MRSA’s bevægelser giver håb om vaccine

MRSA-bakterierne bevæger sig som en komet hen over overfladen og efterlader en hale af celler efter sig. Illustration: University of Nottingham

Realtidsoptagelser fra en petriskål viser, at den multiresistente husdyrbakterie MRSA ikke er så statisk, som hidtil troet.

Forskere fra universiteterne i Nottingham og Sheffield viser således i nedenstående video, hvordan den haleløse stafylokok glider af sted i samlet flok hen over en petriskål.

Målet var at observere dannelsen af dendritagtige strukturer, der ser ud til at blive ’sået’ undervejs og ligner halen på en komet, som bakterierne bevæger sig. Dendritter gror normalt ud som antenner fra nerveceller.

»Efter otte timers kolonivækst er det hovedsageligt komethovederne, som bevæger sig. Celler i halen følger komethovederne i et stykke tid, mens bakterier længere væk ikke længere bevæger sig,« lyder det fra Steve Diggle fra The University of Nottingham i en meddelelse.

Læs også: DTU: Nu har danske mink også fået svine-MRSA

Klistrer sig sammen med slim

Disse såkaldte komethoveder er dannet af en samling MRSA-bakterier, som har klistret sig sammen med en slags slim, og faktisk har de også været i stand til at efterlade sig spor undervejs, fordi de nærmest har ætset sig ned i vækstmediet på glaspladen.

Og kolonierne viste sig forholdsvis sejlivede, for forskerne prøvede at hælde væske ned til dem, hvilket måske nok kunne få cellerne i ’halen’ til at ændre bane, men det påvirkede ikke komethovederne synderligt.

»Det er utroligt, hvordan MRSA-cellerne kan samle sig og blive sammen, mens de bevæger sig over distancer, der er meget store, sammenlignet med størrelsen på de individuelle celler,« siger Eric Pollitt, som er førsteforfatter på forskningsartiklen, der er blevet publiceret i Scientific Reports.

Læs også: Fødevareeksperter: Regeringens MRSA-plan er for uambitiøs

At spænde ben for en bakterie

Forskerne regner med, at netop dette observerede bevægelsesmønster kan blive værdifuld viden i den mulig udvikling af en vaccine mod den frygtede bakterie, som er uhyre vanskelig at slå ned med almindelige antibiotika.

Når man kender bevægelserne, kan det nemlig være, at det er muligt så at sige at spænde ben for den ved at slå ned på bevægelsesmekanismerne, foreslår de.

Og det er ikke sikkert, at det kun er mod MRSA, denne viden kan vise sig nyttig. Hidtil har forskerne nemlig ikke troet, at grampositive bakterier ville bevæge sig uden pili eller flageller. Pili ligner små hår, der vokser på cellevæggen, som hjælper bakterier med at bevæge sig, og flageller er en slags hale, som gør det muligt for bakterier at svømme.

Men selv uden haler og hår viser den grampositive MRSA-bakterie altså tydelige tegn på mobilitet, og hvis dette også gør sig gældende for andre haleløse bakterier, er der her nye muligheder for at forstyrre deres spredning.

Se videoen her.

Vacciner mod alverdens "ting" er en hovsa løsning.
Ved vaccination injiceres mange værtsfremmede stoffer i individet. Dette kan bevirke uhensigtsmæssig reaktion i form af udvikling af autoimmune lidelser, hvilket kan få katastrofale (evt. letal) følger for individet.

Det er, med nuværende teknik, derfor ikke realistisk at tro, at man kan vaccinere sig ud af alverdens problematikker.

  • 2
  • 0