Lyttebøjer skal give svaret på, hvor meget mennesket støjer på havets bund

Tre forskellige loggere klar til at blive sat fast til havbunden: En SM2M logger, en DSG logger og en CPOD, som også kan detektere ekkolokaliseringslyde fra tandhvaler, deriblandt marsvin. Illustration: Magnus Wahlberg fra Syddansk Universitet.

Fire hydrofoner bliver i næste måned anbragt på havbunden i danske farvande som led i et projekt, hvor støjen i Østersøen og dens påvirkning på havdyr bliver undersøgt.

Under overfladen er det nemlig slet ikke stille. Lydniveauet stiger i Østersøen på grund af skibstrafik, opsætning af vindmøllefundamenter og seismiske olieeftersøgninger. Lydene blander sig med den normale baggrundsstøj fra bølger og brænding og udgør et problem for kommunikationen for sæler, hvaler, fisk og krebsdyr.

»Vi ved meget lidt om, hvor stort det menneskelige bidrag til undervandsstøjen er og endnu mindre om, hvad effekten på økosystemerne er. Østersøen og indre danske farvande er nogle af de mest trafikerede farvande i verden og derfor et godt sted at begynde at undersøge det,« siger Jakob Tougaard, der er seniorforsker fra Aarhus Universitet. Han er en af de tre danskere, der deltager i det internationale projekt BIAS (Baltic Sea Information on the Acoustic Soundscape), der skal løbe over fire år og er finansieret af EU-life.

Forskere deltager fra Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og forskningsinstitutioner i Sverige, Finland, Estland, Letland, Polen og Tyskland. I alt skal der anbringes 40 lyttestationer i Østersøen inden udgangen af næste år, og i Danmark bliver de placeret på fire steder: En ved Rønne Banke ved Bornholm, en anden i Øresund, en tredje i Storebælt og en fjerde nord for Als.

Lydsignal sender bøje op til overfladen

Lyttebøjerne, som er farvet gule, bliver placeret på havbunden på mellem 15 og 20 meters dybde. De er udstyret med en hydrofon, batterier og SD-kort. Efter mellem to og tre måneder skal de have udskiftet SD-kort og batterier. Forskerne får dem til at flyde op til overfladen ved at sende et lydsignal til bøjen.

Illustration: (Illustratrion: Mathias Andersson)

Forskningsprojektet er centralt for implementeringen af EU’s havstrategi direktiv, som anerkender undervandsstøj som en forureningskilde, der skal moniteres og reguleres for at sikre god miljøtilstand i havområderne.

Lyttestationer er anbragt mange steder i verdenshavene, og det er både muligt at lytte med, og hjælpe forskerne med at tyde hvalernes sprog.

Læs også: Hvalernes sprog oversættes med simpelt puslespil på nettet

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten