Lysterapi bremser Alzheimers hos mus

LED-lys på en skærm, der blinker en time om dagen, ser ud til at være en lovende fremtidig behandling mod sygdommen Alzheimers.

Forsøg på mus har i hvert fald vist, at lysterapi med lysblink på 40 hertz fjerner flere af de proteinfragmenter, som sygdommen efterlader i hjernen.

»Det er et stort ‘hvis’, fordi så mange ting har vist sig at virke i mus, men fejlet på mennesker...men hvis mennesker reagerer ligesom mus på behandlingen, så er potentialet enormt, fordi behandlingen er nem og ikke invasiv,« siger professor Li-Huei, der er direktør for MIT´s Picower institut for læring og hukommelse, til instituttets nyhedsbrev.

Forskerne ved MIT valgte at forsøge sig med lysterapi mod Alzheimers, fordi de så en mulighed for at øge aktiviteten af gammabølger i hjernen, som netop er mindre hos alzheimer-patienter. Gammabølger er kendt for at være en slags opryddere i hjernen, og hos alzheimersramte bliver mellemrummet mellem hjernens nerveceller langsomt fyldt med nogle foldede proteiner, der består af uopløselige peptider, også kaldet beta-amyloid. Det er netop dem, som det blinkende lys får til at forsvinde.

Lysterapi en uge holdt Alzheimers på afstand

I første omgang gik MIT-forskerne dog noget mere hårdhændet til værks end nødvendigt. Her skubbede de ledninger med lys direkte ind i hjernen på mus for at ramme de ønskede områder i hjernens synsbark (det visuelle cortex). På forhånd var områdets nerveceller blevet genetisk ændret til at reagerer på lys.

Forskerne opdagede at præcis 40 hertz gav en reduktion i beta-amyloider på 40 til 50 procent efter kun en times lysterapi. Så forskerne tænkte, at de ville prøve at se effekten ved blot at anbringe musen i et rum med blinkende LED-lys - og voila. Efter en times terapi var andelen af beta-amyloider halveret.

Effekten ved lyspåvirkning uden for hjernen varede dog ikke ved. Men ved at gentage behandlingen i en uge kunne de se niveauerne af beta-amyloider holde ved.

Lys giver dobbelt bonus

Et ofte diskuteret spørgsmål indenfor alzheimers-forskning er dog, om en begrænsning af beta-amyloider er det rette sted at sætte ind. En lang række farmaceutiske præparater er nemlig udviklet til netop at nedbringe niveauerne, men har begrænset effekt.

I stedet peger nogle forskere på, at problemet med sygdommen er de såkaldte dysfunktionelle tau proteiner, der forstyrrer nervecellernes transportsystem især i hippocampus. Tau ophobes i nervecellerne og får dem til at gå til grunde. Og flere forskere argumenterer med, at det er tau proteinerne, der er kilden til sygdommen, mens dannelsen af beta-amyloider er en sideeffekt.

Heldigvis for MIT-forskerne, så viser deres studier, at lysterapien også mindsker forekomsten af tau proteiner, men de kan endnu ikke besvare hvorfor.

Se MITs gennemgang af forskningen på området i denne video:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der findes allerede en lang række LED produkter til Lysterapi af forskellige typer.

F.eks. kan du finde LED lys til at hjælpe folk der er synshandicappede, så der kan læse og finde rundt i deres hjem: LED lys til svagtseende

Virker også mod vinterdepression (SAD) Selvfølgelig kan der også tilbydes særligt LED lys, med samme funktion som ovennævnte type til behandling...

Mike SunFlux

 • 2
 • 1

Det er jo spændende nyt. For mig at se, ser det ud som om det er hurtigt, nemt og billigt at teste på mennesker uden særlig risiko for bivirkninger. Det burde kunne testes i indeværende måned og ved det mindste tegn på succes bringes på markedet efter nytår. Men så hurtigt går det nok ikke.

 • 2
 • 2

Ja du kan jo prøve selv, 40Hz er jo relativt nemt at lave med den nødvendige lysstyrke via et LED panel i 4000K og Ra90...

 • 0
 • 1

Hvis man er disponeret for epileptiske anfald pga lysflimmer, så ved man det jo nok forinden, og så kan man jo lade være med at deltage i forsøget.

 • 0
 • 1

Er vi ikke allerede dagligt udsat for meget 50Hz lysflimmer? Og hvilken virkning har dette?

Nej, ikke 50 Hz, men typisk 100 Hz, da hver halvperiode normalt giver lys. Desuden kan temperaturen på en glødetråd (glødelampe) ikke ændre sig så hurtigt, så de flimrer meget lidt.

50-60 Hz fra f.eks. et gammeldags billedrørs-TV eller computermonitor kan sagtens give epileptiske anfald!

Iøvrigt er det langt fra sikkert, at den ideelle frekens til forebyggelse af Alzheimer er 40 Hz hos mennesker, bare fordi den er det hos mus. Små dyr (f.eks. fugle) har normalt hurtigere nervesystem end store, så det er sandsynligt, at man for mennesker skal længere ned i frekvens, og så kommer man for alvor ind i det kritiske område.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten