Lynhurtige klimaforandringer truer dyr og planteliv

Forskere fra Stanford University har offentliggjort en undersøgelse i tidsskriftet Science, der viser, at hvis udviklingen fortsætter som nu, vil klimaforandringerne i løbet af de næste 100 år ske ti gange hurtigere end noget klimaskifte de seneste 65 millioner år. Det kan betyde, at dyr og planter vil uddø, fordi de ikke kan nå at tilpasse sig.

Forskerne sammenholdt de nyeste observationer og forudsigelser om, hvordan klimaforandringerne påvirker økosystemer med tidligere begivenheder i Jordens historie.

Geologiske optegnelser viser, at for 20.000 år siden, da isen trak sig tilbage fra Nordamerika, flyttede dyr og planter til området. Efterhånden som isen trak sig længere tilbage og det blev varmere, flyttede dyr og planter nordpå, hvor det var køligere.

»Vi ved fra tidligere klimaforandringer, at økosystemerne har skullet reagere på nogle få graders temperaturændringer over tusinder af år. Men nu bliver økosystemerne tvunget til at tilpasse sig over årtier. Og vi ser allerede, at nogle arter er udfordrede af den grad af forandring,« siger professor Noah Diffenbaugh, der er medforfatter til undersøgelsen ifølge Stanford Universitys hjemmeside.

Afgørende forskelle på økosystemerne nu og dengang

Nogle af de stærkeste beviser for, hvordan det globale klima reagerer på høje niveauer af CO2, kommer fra fortidens studier. For 55 millioner år siden steg mængden af CO2 i atmosfæren til et niveau, der kan sammenlignes med det, vi har i dag. Dengang var havet omkring Arktis fri for is om sommeren, og landjorden i nærheden var varm nok til at huse alligatorer og palmetræer.

Men i dag er der ifølge Noah Diffenbaugh andet end temperaturstigninger, der udfordrer økosystemernes evne til at tilpasse sig:

»Der er to afgørende forskelle på økosystemerne nu og dengang. Den ene er den høje hastighed, som nutidens klimaforandringer kommer med. Den anden forskel er menneskeskabte stressfaktorer som urbanisering og luft- og vandforurening, som ikke var til stede for 55 millioner år siden.«

Nedenstående video fra Nasa viser udviklingen i de globale temperaturer fra 1880-2011

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er vist kun en forklaring. Syndfloden er på vej. Menneskeheden har de sidste par hundrede år misrygtet planeten i en sådan grad at der trænger til en udrensning, så måske kan vi lære at opføre os ordentlig bagefter.

 • 0
 • 0

vil klimaforandringerne i løbet af de næste 100 år ske ti gange hurtigere end noget klimaskifte de seneste 65 millioner år

Gad vide hvordan de kan få 10 til 100års opløsning i disse målinger så langt tilbage. Det må jo være forudsætningen for at kunne sammenligne med 100års perioder. I øvrigt baserer den sig på en tænkt og konstrueret fremtid, som sikkert er lavet af modeller. Hvis vi for eksempel tager Danmarks temperaturudvikling over de sidste fem år, så forudser jeg en snarlig istid, da temperaturen er faldet 3C i den periode.

 • 0
 • 0

I øvrigt baserer den sig på en tænkt og konstrueret fremtid, som sikkert er lavet af modeller.

Hvordan passer vulkanudbrudet ved Sumatra for 71.000 år siden ind i modellerne? Så er meteornedslag ikke engang medregnet. Vulkanudbrud og meteornedslag har der været en del af de sidste 65 mio år, hurtigere klimaskift. Skal vi nu til at bygge en stor redningsbåd, når syndfloden rammer os 10 gange hurtigere? Studsede også over navnet på professoren. :-)

 • 0
 • 0

så meget udryddelse af dyrearter får når det sker pga. klimaforandringer, men det faktum at vi overlagt hakker alt i stykker for at æde og brænde det - det får forholdvis lille opmærksomhed.

Læst mellem linjerne er det okay at udrydde alt - bare det er os direkte i grådighedens navn og ikke et politisk pet-projekt som klimaforandringer.

Sjovt nok er forskerne også bange for en ny istid er på trapperne - og det så pga. solen... Så opvarmningen er pga. os, nedkølingen er pga solen.

Det er en sær sær logik - især når man ser på, hvorfor den nuværende varmeperiode startede for en 10-15k år siden... Det må have været fordi der kom for mange biler, ikke sandt?

Jeg benægter slet ikke at der er indflydelse fra mennesket på klimaet, men i dag vælger man at tro at kun en faktor har indflydelse på klimaet. - Det virker meget søgt - især når man har givet alt andet grunden til klimaforandringer før menneskets industrialisering - nok med god grund ;-)

I øvrigt er der INGEN, som har forklaret, hvordan man ønsker at nedbringe CO2 udslippet SIGNIFIKANT uden samtidigt at kollapse hele vores civilisation. P.t. har vi en Martin Lidegaard, som hårdnakket kæmper for at udbrede vedvarende energi langsommere. USAs investeringer i vedvarende energi er også faldende.

"Vi har det ååhh så hårdt lige nu - så vi må lige udskyde det at hoppe ud af den kogende gryde lidt" - det er vist den politiske plan lige p.t. - sikken en seriøsitet overfor problemet.. Måske man skulle have tænkt over det mens der stadigvæk var god tid og massere af overskud i stedet for at lede en civilisation efter narkoman mottoet "jeg skal liiiige have ET fix mere - så stopper jeg"

Læg mærke til at jeg favoriserer ikke den ene eller den anden position - jeg stiller bare spørgsmålstegn ved hele affæren.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten