Vi vil se det med et stykke våd sæbe !
Hvis nogen kaster en hammer efter dig, er det muligvis ikke den bedste strategi at prøve at gribe den. Medmindre du altså er udstyret med en lynhurtig robotarm som den, ingeniørerne fra det tekniske universitet i Lausanne i Schweiz har udviklet.
Den kan nemlig både gribe hamre, tennisketsjere, mælkekartoner og flasker – tomme eller halvfulde – der bliver kastet imod den. Det skriver École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i en pressemeddelelse.
Den halvanden meter lange robotarm har tre led og en hånd med fire fingre, og den skal blot bruge fem hundrededele af et sekund til at analysere en genstands bane og sørge for at gribe den.
Tidligere har både japanske og tyske forskere demonstreret robotter, der kan gribe bolde i luften, men det er en anden sag at gribe en uregelmæssig genstand, som følger en mere kompleks bane gennem luften, og som ikke nødvendigvis skal gribes der, hvor dens massemidtpunkt er. For den halvfyldte flaske gælder endda, at massemidtpunktet flytter sig i flugten.
En række kameraer placeret rundt omkring robotarmen optog de forskellige objekters bevægelser gennem luften, og ud fra optagelserne kunne forskerne skabe en model for, hvor i rummet robottens hånd skulle bevæge sig hen for at gribe dem.
Men ingeniørerne nøjedes ikke med at programmere robotarmen på klassisk vis. For at opnå den nødvendige hastighed og præcision i bevægelserne brugte de også 'programming-by-demonstration' - de kastede ting efter robotarmen og hjalp den fysisk med at foretage de bevægelser, der skulle til for at gribe genstandene.
På den måde kunne robotarmens computer efterhånden finde frem til den bedste måde at gribe tingene på. Ingeniørerne har beskrevet teknologien i detaljer i en artikel i IEEE Transactions on Robotics.
Vi vil se det med et stykke våd sæbe !
Forskningsprojektets mål har været at finde den optimale måde at gribe et irregulært objekt. Man kan se de har "snydt" ved at placere markører på objekterne. Det er nemlig et helt andet projekt at lave billedanalyse og finde ud af præcist hvad det er der kommer flyvende. Man må formode at de ud over markørerne også har forudbestemt hvor hårdt der skal klemmes om de forskellige objekter når de skal gribes.
Jeg finder det nu imponerende alligevel, og kan sagtens se det var noget der kunne anvendes i kontrolleret miljøer.
For 3 års tid siden var der en artikel om to robotter der spillede lidt bordtennis. http://ing.dk/video/se-robotterne-wu-og-ko...
Jeg tænkte med det samme, st der kommer godt nok til at gå nogen år før der er noget sjov i at spille med sådan en. Så fandt jeg en man vs. robot fra 2014.
https://www.youtube.com/watch?v=tIIJME8-au8
Uha, den kan garanteret nogen vilde ting om tre den griberobot ovenfor. Man kan droppe transportbåndene og bare have nogen robotter der står og kaster til hinanden :)
Apropos manglende transportbånd. Se lige hvordan denne indiske fastfood joint transporterer (kaster) pandekager:
Det er noget af det mest imponerende kaste og gribe teknik jeg har set! Når robotterne kan det, og det sker sikkert snart, vil jeg blive imponeret!
Mvh Steen
Ved godt det falder lidt uden for emnet.. Men jeg er endnu mere imponeret over denne mands, kaste-gribe-balance-kraft teknik.. :)
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard