Lynhurtig måling af svovl i rødvin indstillet til Produktprisen

Ved anvendelse af flere forskellige avancerede målemetoder og principper er det lykkedes Foss at nedbringe analysetiden for svovldioxid (SO2) i rødvin betydeligt.

Mere konkret er tiden bragt ned fra de traditionelle 15 minutter til bare halvandet minut. Nu er analyseproduktet Foss WineScan SO2 indstillet til Produktprisen i kategorien Innovationsprisen.

'WineScan SO2 bør vinde Innovationsprisen, da den løser et centralt problem, som vinbranchen har efterspurgt i mere end ti år. Produktet er blevet til via et udviklingsforløb på over to år, hvor Foss har kombineret en række videnskabelige discipliner for at lykkes med udviklingen, inkl. kemometri, mekanik, kemi, biokemi, elektronik, FTIR-teknologi og gasfasemåling. Sidstnævnte en ny disciplin på Foss og beherskelsen af gasflow og gasfase-analyse har været nøglen til at knække koden for denne opfindelse,' skriver Foss i deres indstilling.

WineScan SO2 udnytter både gas- og væske-fase FTIR-teknologi til at måle indhold af vinkomponenter. Frit og total SO2 måles på 1½ min i en dynamisk gasfase, parallelt med at andre nøglekomponenter måles i væskefasen. Illustration: Foss

Med WineScan SO2 er Foss ikke alene i stand til at måle SO2, men en lang række kemiske forhold omkring vinen, der alt sammen er med til at begrænse brugen af tilsætningsstoffer i produktionen.

'SO2 er den mest analyserede parameter i vinindustrien, og muligheden for at analysere betydeligt flere vinprøver med WineScan SO2 betyder, at vinproducenterne kan bedre kontrollere og optimere anvendelsen af SO2 i produktionen. For forbrugerne betyder det, at vinene ikke er tilsat overdrevne mængder af SO2, hvilket imødekommer forbrugertrenden om et mere ægte smagsudtryk,' skriver Foss.

Produktet er patentansøgt.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Illustration: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Dokumentation

Læs hele indstillingen fra Foss