Lynch:Historien om to slags temperatur
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lynch:Historien om to slags temperatur

Vi plejer sådan set at have rigeligt at gøre med at bringe rettelser til vores egne historier, men her kommer alligevel beretningen om en lærerig misforståelse i et andet medie.

Historien starter inde på Københavns planetarium, hvor en vis blogger fra Vesterbro ved navn Jeppe Morgenthaler var droppet ind på betonterrassen ud mod søen for at få sig en øl med nogle venner. Her udspillede sig snart en langstrakt diskussion om temperaturen i projekteren, der viser Imaxfilm i Planetariet.

Under overskriften 'It's getting hot in (t)here' skrev Jeppe Morgenthaler dengang en lille beretning om episoden i sin blog (jeppemorgenthaler.blogspot.com) sådan her:

"Stine påstod at projektoren, der befandt sig en snes meter oppe og inde bag os - inde i mørket - kan blive op til 6000 grader varm, når den skal fremvise 3D IMAXfilm. Jeg kan ellers godt lide røverhistorier, men den var sgu lige langt nok ude. - 6000 grader er samme temperatur, som solens overflade! - fnøs jeg.

Jeg fik vist i den sammenhæng sparket lige hårdt nok til spanden med sarkastiske bemærkninger, for Stine forsvandt og vendte først tilbage 10 minutter senere med denne seddel i hånden og et smil, der var en lottomillionær værdig. Forbandede Carl Zeiss og hans hightech-landvindinger."

Sådan slutter historien i første omgang. Her til højre kan I se den nævnte seddel - gengivet som dokumentation for planetariets skråsikre temperaturangivelse i oC. Jeppe Morgenthaler var tilsyneladende nede til tælling.

Men så forleden - små tre år senere - indløb en kommentar til historien i Jeppes blog. Den kom fra softwareudvikler Jesper Ørngreen, der i øvrigt gerne læser Bagsiden på sin ingeniørsvogers toilet og som desuden er en ørn til alle mulige naturvidenskabelige emner. Og som livet (og Bagsiden?) har lært "at være stærkt kritisk, overfor ethvert postulat, der blot måtte komme i nærheden af at lyde som en god historie...". Nu forklarer han så Jeppe følgende:

"Stjerneprojektoren fra Zeiss er en såkaldt model 6TD, der består af en kugle med 32 enkeltprojektorer, som udlyses af to lamper med en - her kommer det - ***farve ***- temperatur på 5800 Kelvin... Altså for det første ikke celsius grader... og da slet ikke målt i fysisk varmeafgivelse, men derimod i farvetemperatur', som er et begreb, hvormed man tildeler en given farve en temperatur i kelvin-skalaen (K).Temperaturen', der tildeles en given farve, er den temperatur et sort legeme skal opvarmes til for at afgive lys med denne farve.

Uden at kende yderligere til nævnte lamper vil jeg gætte på, at de maksimalt har en kernetemperatur på 1500 grader.Det omsluttende glas (som i øvrigt er kvarts) har nemlig et smeltepunkt på ca 2000 grader (celsius!)"

Og sådan ender historien lykkeligt til sidst, da sandheden kommer for en dag. Jeppe Morgenthaler er selvsagt meget lettet over, at misforståelsen viste sig at være en misforståelse. Men han ærgrer sig nok over, at han ikke væddede en omgang eller to med Stine.

I øvrigt er det ikke første gang, at varme- og farvetemperatur forveksles. I kan læse om en tilsvarende problemer i en historie i vores netavis med overskriften: 'Forsker: 6000 grader varm glødepære er overdrevent salgsgas' (klik her: ing.dk/artikel/86633 )

I debattten derovre gør et indlæg i øvrigt opmærksom på, at der ikke er noget, der hedder 'grader Kelvin' - det hedder i den forbindelse blot 'Kelvin'. Husker I dét, vil udbredelsen af denne, åbenbart klassiske, misforståelse nok kunne begrænses. 

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg er da glad for at ingeniørrelevant lekture på mit toilet har været til gavn for at min svoger Jesper har løst denne 3 år gamle gåde.
Hilsen
Mohamed Youssef

  • 0
  • 0

Sikke noget rod.

Zeiss stjerneprojektoren har intet med 3D IMAX filmapparatet at gøre, bortset fra at de deler matrikelnummer.

Hvis nogen kender opskriften på at få 5800K lys ud af en 1500(K/°C ?) varm glødetråd bør de henvende sig hos distriktspsykiatrien omgående.

Der bruges Xenon lysbuepærer i en 3D IMAX projector:

http://www.thehenryford.org/imax/about.aspx

Og dermed er der, hverken teoretisk eller praktisk, noget i vejen for at "det lysende medie", det vil sige den lille bitte smule xenon plasma der exiteres elektrisk, er (rundt regnet) samme temperatur som solens overflade.

Men om man kan se dem fra månen vil jeg ikke blandes ind i.
(http://message.snopes.com/showthread.php?t...)

Poul-Henning

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten