Lynch: Svigerfars gamle glaskolbe

Her er så endnu et teknisk mysterium, som det forventes, at Bagsidens (tilsammen) altvidende læsere opklarer:

Kære Bagsiden,

Denne lukkede ‘glaskolbe’ har jeg netop fået af min svigerfar på ca. 83 somre. Han fik den som barn, men han kan ikke huske, hvad den skulle bruges til.

Jeg har så eksperimenteret lidt med den. Hvis jeg holder på nederste glas-rum med væsken, så løfter væsken sig op i det øverste glas-rum og begynder at koge!

De to glas-rum er forbundet med et meget tyndt lille glasrør. Hvis jeg slipper, holder væsken op med at koge, og den vil derefter meget meget langsomt sive ned igen.

Hvis jeg holder om det øverste glas-rum, mens der er væske der, vil væsken hurtigt søge ned i det nederste glas-rum – og begynder så at koge.

Hvad er dette for en tingest? Kan den overhovedet bruges til noget, eller er det en af datidens ‘gadget’?

Den er jo nok mindst 70-75 år gammel. Hvad mon væsken indeni består af?

Højden er ca. 11.5 cm. Der ligger en lille farvet ‘glas-dims’ (måske flere) i øverste glas-rum – jeg ved ikke, hvad dens funktion er.

Og der er muligvis gået noget i stykker inden i systemet, da der ser ud til at være nogle små mini glasstykker inde i det lille rør mellem glas-rummene. Men de ser ikke ud til at blokere for funktionaliteten. Tror jeg!

Tak på forhånd,

Johnny Fribert

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har set tilsvarende i min barndom. Så vidt jeg kan skønne varmer du luften op når du holder om et glas-rum. Luften udvider sig og presser væsken over i det andet glas-rum. Når på et tidspunkt er væskeoverfladen under glasrøret, og så kommer der luft gennem røret der bobler op i det andet glasrum, med illusion af at væsken koger. Væsken kan sagtens være vand. De små glasstykker kunne være noget der flød ovenpå i det øverste glas-rum. Måske en lille and? Mvh. Arne Sørensen Nødebo E-72

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten