Lyn- og strømekspert: Afbryd kun tv'et ved luftledninger
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lyn- og strømekspert: Afbryd kun tv'et ved luftledninger

Illustration: Minerva Studio / Bigstock

Et gammelt husråd, når det som i disse dage, lyner og tordner, er at afkoble tv'et og anden elektronik fra elnettet, så udstyret ikke bliver overbelastet ved lynnedslag. Men hvis du hører til dem, der faktisk synes, det kan være ganske hyggeligt med tv, når det regner, lyner og tordner, så er der håb forude.

Som udgangspunkt er det nemlig kun nødvendigt at afkoble elektronisk udstyr fra elnettet, hvis strømmen til udstyret kommer via 230 volts lavspændingsledninger, som hænger i luften. Og det er ikke tilfældet ret mange steder, fortæller stærkstrømsingeniør Erling Hansen fra Energinet.dk

»I gamle dage skulle man slukke for fjernsynet, det behøver man ikke i dag. Hvis det er rent kabelnet, så er de lyn-spændinger, der kan være tale om, ganske små. Ledningerne er bedre beskyttede over for lyn, når de ligger i jorden,« siger han.

Og ifølge Erling Hansen ligger langt de fleste lavspændingskabler faktisk i jorden, så der skulle typisk ikke være fare på færde.

»I store dele af landet er luftledningerne erstattet af kabler. Det er en proces, der har været i gang de sidste 20 år, men der er enkelte steder, hvor der stadig er lidt luftledninger tilbage,« siger han.

Selv om lavspændingsledningerne ligger i jorden i stedet for at hænge i lufte, kan det i meget sjældne tilfælde gå galt alligevel. Eksempelvis hvis lynet slår ned oven i selve den bygning, man befinder sig i. På den måde vil elinstallationerne kunne lide overlast, forklarer Erling Hansen.

»Det er meget meget sjældent, det sker, og jeg vil sige, at elektronikken er det mindste problem i den sammenhæng,« siger han.

Også hvis lynet slår ned direkte i jorden oven på et elkabel, kan der opstå problemer, men Erling Hansen finder ikke den situation sandsynlig.

»Når de hænger i luften, så virker kablerne direkte som antenner, der fanger lynet, men når de er nede i jorden, så fanger de ikke noget, så er det kun i det helt usandsynlige tilfælde, at lynet slår ned lige oven på et kabel,« siger han.

Højspændingsmaster fungerer som lynafleder

Hvad højspændingsledninger- og master angår, er der ifølge Erling Hansen ikke noget at frygte i forhold til lyn og tordenvejr. Faktisk kan det have sine fordele at bo lige under en højspændingsmast eller -ledning, hvis det gælder om at mindske risikoen for at lynet slår ned det forkerte sted.

Masten og ledningerne befinder sig nemlig i en så stor højde, at de typisk vil tiltrække lynet, og når det sker, bliver lynet ført ned i jorden, så det ikke gør nogen skade på elinstallationer, forklarer Erling Hansen.

»Højspændingsmaster har deres eget jordsystem. Det vil sige, at de er forbundet til jord med nogle elektroder, der går lodret ned i undergrunden. Og derfor leder højspændingsmaster lynstrømmen væk, så den ikke render ud i installationer. Så på den måde virker de faktisk som en gammeldags lynafleder på et stråtag: De fanger og leder væk, så lynstrømmen ikke gør nogen skade,« siger han.

I teorien kunne lavspændingsmaster og -ledninger på samme måde også fungere som lynafledere. Men dels risikerer masterne, hvis de fanger lynet, jo at overbelaste eksempelvis tv-apparatet. Og derudover kan det også tænkes, at det i stedet er huset, der fanger lynet, fordi lavspændingsledningerne ikke hænger i nær samme højde som højspændingsledningerne.

»Så kan det godt være, at husene, der ligger ude ved villavejen, alligevel er højere end elledningerne. Det er som regel det højeste punkt, der fanger,« siger Erling Hansen og afviser ved samme lejlighed, at metal nødvendigvis skulle være bedre til at fange lyn end eksempelvis tagsten:

»Det troede man i gamle dage. Et tag med tagsten på er ganske udmærket til at fange et lyn. Det der med metal, det betyder ikke så meget,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har oplevet at lynet slog ned i elskabet uden for bygningen, hvor jeg boede. Det kostede en ny fladskærm, computer m.v.

Ingen luftledninger i miles omkreds, så måske det bare var 'det utænkelige'

Andre der har oplevet lign?

 • 1
 • 0

Det slog engang ned i telefonkassen ved vejen og gav sorte afmærkninger i forskellige telefonstik, men dog ingen smadrede telefoner. Der har ikke været luftledninger i flere kilometers omkreds i mange år.

 • 0
 • 0

Jeg har oplevet at lynet slog ned i elskabet uden for bygningen, hvor jeg boede. Det kostede en ny fladskærm, computer m.v.

Ingen luftledninger i miles omkreds, så måske det bare var 'det utænkelige'

Andre der har oplevet lign?

Ja, Christian. Det sikreste er at tage alle stik ud af stikkontakten når det lyner.

 • 1
 • 0

Praktiske eksperimenter foretaget i f.eks. Florida, viser, at lynet kan sagtens gå ind i et jordkabel. Og så kan det også sagtens slå ned i ens hus. Så når det lyner, så er det om af afkoble alt det dyre isenkram i huset.

 • 1
 • 0

Jeg kan ikke lige umiddelbart finde noget dokumentation for min påstand, men som tidligere (og nu også halvgammel :) elektriker, ved jeg at lyn er meget glad for nedgravede kabler.
Kabler er stadig en bedre leder end jorden (sand ler etc.) og isoleringen er ingen hindring for et par mio volt.
Lyn kanalen går i jorden og til kablet.
Chancen for lyn i luftledninger er sikkert mange gange bedre end i nedgravede kabler, men kabler får større skader og de er også lidt mere bøvlede at skifte ud.
Mvh. Michael.

 • 2
 • 0

Jeg har oplevet at lynet slog ned i elskabet uden for bygningen, hvor jeg boede. Det kostede en ny fladskærm, computer m.v.

Ingen luftledninger i miles omkreds, så måske det bare var 'det utænkelige'

Andre der har oplevet lign?

Jeg har hørt om det - også med telefonkabler. Lynet kan sagtens overbrænde kabler, og inducere høje spændinger, selvom ledningerne er i en meters dybde. Det kræver dog, at de skal slå ned tæt på ledningerne, da ledningerne er "jordet" af jorden. Jeg vil tro, at risikoen er størst ved sandjord, der ikke leder strøm så godt. Jorden er en relativ dårlig leder, og hvis lynet slår ned tæt på, er der absolut risiko. Og naturligvis, er også risiko for, at lynet slår ned i telefoncentralen, eller i el- eller telefonskab.

Dagens standard, er jord i baghaven, lysnetledninger igennem forhave, og ud under fortov/vej, samt telefonledninger, den modsatte vej rundt om huset, og ind til ADSL modemet. Hvis et lyn slår ned relativt tæt på, så kan nemt induceres høje spændinger i "sløjfen", mellem lysnetkabler, jord, og eventuel telefonledning.

Normalt kan man skåne udstyret, ved at koble HPFI afbryderen fra i tordenvejr. Den afbryder både nul og faserne, og derfor opnås god beskyttelse. El-udstyret "jorde" samtidigt i fællesskab ledningerne, og er med til at forhindre overspænding i andet udstyr. Det hjælper ikke så meget, at slukke apparaterne, som at slå fra ved HPFI afbryderen. Men, specielt for fjernsyn, der har udvendig tagantenne, kan være en fordel, at trække antennestikket ud.

 • 0
 • 0

Da vi havde fastnettelefon i sommerhuset på Bornholm slog lynet ned i genboens hus, ca 60 meter væk.
Al hans elinstallation var kaput.
Men hos mig havde det samme lyn formået at slå en tæller til telefonen fra og slynge denne ud i rummet. En vægtelefon var "revet ned" og selvom ledningen - snoet ophæng faktisk så pæn ud var de sidste 30 cm af denne forkullet og ubrugelig.
Og telefonledninger løber i dag KUN i jorden.

 • 0
 • 0

Det er dog utroligt hvad man kan skrive og så slippe godt fra det, men jeg tror nu ikke den gode Erling Hansen mener der der er skrevet.
Der er nogle gamle husgeråd om at trække stik ud når det tordner, og det er da også udmærket, hvis man er i nærheden, men det må slås fast, at det kun reducerer risikoen, og på ingen måde eliminerer den. Det bedste under tordenvejr er at være et sted hvor der er en der er iført blå vest og rød tophue, for der er med sikkerhed ingen der har hørt, at der er slået et lyn ned tæt på en sådan person! Spøg til side! Gammeldags lynafleder? Lynaflederen er lige så aktuel nu som den har været i mere end 200 år, men man skal nu ikke basere sin beskyttelse på at bo tæt på højspændings master, lynaflederen skal placeres på eller umiddelbart ved den bygning man ønsker at beskytte og den skal dimensioneres i henhold til de gældende normer. Derudover skal de elektriske installationer sikres med potentialudligning, direkte og indirekte over overspændingsbeskyttelser, så kan man reducere risikoen til et minimum! Al anden snak er at stikke lægmand blår i øjnene! uha! uha! Jeg vil anbefale t mag går på nettet og søger under lynbeskyttelse så finder man med sikkerhed lidt mere lødigt materiale om det. Vil man sikre sin elektronik og kommunikation bedre, vil jeg anbefale at starte med potentialudligning og overspændingsbeskyttelse også kaldet transientbeskyttelse, det kan spare mange ærgelser og penge! Mvh. Ernst Boye Nielsen

 • 0
 • 1

Generelt ved elektronik idag er nok at det er EMP som lynet udsender der er skadelig,hvis en computer er tæt på et lynnedslag kan EMP inducere kraftige strømme i elektronikken,det kan skade både CPU og andre kredse som går op i røg.

 • 0
 • 0

Jeg har oplevet at lynet slog ned i elskabet uden for bygningen, hvor jeg boede. Det kostede en ny fladskærm, computer m.v.

Ingen luftledninger i miles omkreds, så måske det bare var 'det utænkelige'

Andre der har oplevet lign?

Jep, i adskillige huse omkring et nedslag. Både fjernsynsapparater og computergrej stod af.

Har selv oplevet et digitalt vækkeur - på batteri og aldeles ukablet - gå i spåner ved lynnedslag måske 50-100 meter borte. Alarmen gik i gang, og uret blev aldrig sig selv igen.

 • 0
 • 0

Derudover skal de elektriske installationer sikres med potentialudligning, direkte og indirekte over overspændingsbeskyttelser, så kan man reducere risikoen til et minimum! Al anden snak er at stikke lægmand blår i øjnene! uha! uha! Jeg vil anbefale t mag går på nettet og søger under lynbeskyttelse så finder man med sikkerhed lidt mere lødigt materiale om det. Vil man sikre sin elektronik og kommunikation bedre, vil jeg anbefale at starte med potentialudligning og overspændingsbeskyttelse også kaldet transientbeskyttelse, det kan spare mange ærgelser og penge! Mvh. Ernst Boye Nielsen

Hvis du har mulighed for det, og ønsker at det kan bruges i tordenvejr. Ellers, er det bedst, at slukke ved HPFI afbryderen, når det tordner. Det kan de fleste overkomme - i modsætning til, at hive stikket ud af hver enkelt apparat. Er nødvendigt at tale i telefon, bruge PC, eller gå på nettet - så brug den bærebare, og en trådløs internet forbindelse. Det med potentialudligning og overspændingsbeskyttelse koster kassen - en laptop med trådløs forbindelse er mere sikker, og bedre. For virksomheder, hvor udstyret skal bruges i tordenvejr, er nødvendigt med lynbeskyttelse. Ellers, kan man være meget sikker på, at det går galt - og med datatab som følge.

 • 0
 • 0

Selvom du kobler HPFI'en ud, så kan du stadig være uheldig at få en direkte træffer i huset, og lynet er ikke nem at forudse, og med de mio volt, springer den ganske let og elefant igennem kontaktfladerne på relæet.
Det absolut bedste du kan gøre er at trække stikkene ud af væggen, både strøm, netkabler og tlf ledning.

Jeg har prøvet før hvor lynet slog ned i træet i haven, under en af rødderne gik et 4*50 ALSM kabel. alt elektronik gik i stykker i den omgang. 2-3 år efter skulle jeg koge noget vand til nogle kogte æg, og den glødepære der sad i komfuret lyste op meget voldsomt. Jeg vidste at jeg havde en dum nul et eller andet sted, så frem med måleappparatet. Det viser sig så at lynet der gik ned i træet, havde slået over i hovedkablet, hvorefter den havde lavet et hul ind til nul-lederen hvor der så kunne trække fugt ind. Da vi fik gravet ned til kablet var nullederen fuldstændig irret væk.
Idag har jeg transient beskyttelse her min egen bolig, alt det elektronik jeg har smidt ud igennem årene pga lyn/overspændinger, det har kostet knaster.

 • 1
 • 0

I vores gamle hus havde der tidligere været luftledning - og måler og sikringer sad stadig på 1. sal. Lynet "havde glemt" at luftledningen var væk, så det slog ned i måleren - alle 9 sikringer røg og alle glødepærer i huset sprang de følgende dage - men ingen EL-apparater tog skade. Elektrikeren sagde, at lynet havde fulgt kablet til vaskemaskinen og der fundet jordforbindelsen.
At slukke for ting betyder stort set ikke noget, da den høje spænding sagtens overvinder et gab på 1 mm. Ledninger skal tages ud af kontakter og apparater.

 • 2
 • 0

Jeg skal have nyt tag om 2 måneder, og jeg har aftalt med tækkemanden,
at det skal brandsikres. Desuden har vi aftalt, at mønningen skal laves af lyng med "kobberuld". Det sidste for at holde mos og alger nede.
Men er der nogen "klogeåger", der kan fortælle, om det er risikabelt, hvad lyn angår?

 • 0
 • 0

Ja jeg kan huske en tilsvarende hændelse fra da jeg var barn. Vi var heldigvis ikke hjemme, men lynet slog ned i vores antennemast, toastede antenner og antenneforstærker for at fortsætte ned og ind via antennekablet (der i den forbindelse skal siges lå på et høloft med halm!) for at nå ind i stuen hvor det lavede indtil flere interessante ting:
1) Stegte radioen
2) Gik over i 220V systemet
3) Rydede målerskabet helt (et gammelt et af støbejern, der bagefter hang og dinglede i (de forbrændte) ledinger.
4) fik alle stikkontakter til at hoppe et par cm ud af vægen
5) Eksploderede en temperaturstyringsboks (der lå stumper af den ude i køkkenet selv om den oprindelig hang i stuen)!
6) brændte telefonledningene over 100 m væk (telefonen virkede vist nok først efter en uge)
7) Efterlod fjernsynet intakt på trods af at det var koblet i samme stik som radioen!

Jeg kan stadig huske synet af at komme ind i stuen og kun se den grå tåge der hang der (efter den eksploderede temperaturstyring, selv om min mor med det samme mente at det måtte være fra fjernsynet) samt at gå under antennemasten og samle Y'er op fra UHF-antennen....

Heldigvis havde frekvensen af lynet svaret til 'bølgelederfrekvensen' af antennekablet så effekten ikke blev afsat i kablet men først senere, ellers havde hele vores hus været brændt ned da antennekablet løb ca 10 meter langs tøre halmballer på loftet over stalden....

Så ja Lyn-nedslag er ikke for sjov, og man kan aldrig præcist foudse hvad der sker...

 • 0
 • 0

Et lyn indeholder ingen frekvenser, men derimod en jævnstrømspuls ved direkte træffer og man har ofte set antennekabler, som var sprængt til atomer.
Selvfølgelig, så kan lyn høres på radiomodtagere over et bredt frekvensspektrum, men det kan alle elektriske gnister.

 • 0
 • 0

Et lyn indeholder ingen frekvenser, men derimod en jævnstrømspuls [...]

Med flankehastigheder på mange kV/ns.

Derfor kan man forhindre ret meget af energien i at følge en elektrisk leder ved at give dem en lillebitte smule selvinduktion.

En fyr der forsker i lyn, netop i Florida, anbefaler at man altid slår en simpel knude på ledninger der føres ind i huset.

Han viste mig forskellige billeder hvor knuden sad tilbage som en brændt klump, alt det udvendige kabel var fordampet og på indersiden kunne man ikke se nogen skade på ledningen.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Jeg har arbejdet i radio tv branchen, som sælger i butik, i mange år.
Jeg har bla. været vidne til skorsten som lå i stuen efter lyn. Jeg har oplevet ild ud af stik kontakter ved lyn nedslag. Jeg har oplevet lyn som er slået ned i tdc kasser ved bolig kompleks ved århus. stort set alle tv i komplekset som ikke var taget fra, var mere eller mindre ødelagte. Jeg har altid været gal over at forsikrings selskaberne kun ville betale for nødvendig reparation af tv udstyr. istedet for at betale for udskiftning af udstyr. hvis der har været lyn i tv udstyr og det er blevet repareret, så er det blot et spørgsmål om tid før det går i stykker igen. folk bliver snydt.....har forfatteren lige købt aktier i et selskab...haha
mvh kim

 • 1
 • 0

Vi bor på kanten af en grusgrav og oplevede "kun" 3-4 lyn som lød til at være ganske tæt på, men alligevel slog den kære gamle HFI fra også når det var nedslag længere væk. Og det var rigtig mange gange.
Nærmeste luftledning (højspænding) ligger 1.24Km væk, så et eller andet andet må lynet da finde som går ind i hytten.

//Allan

 • 0
 • 0

Mit indlæg var bevidst formuleret lidt spørgende, da jeg selv sad med en fornemmelse af, at eksperten muligvis havde fortalt sig, og Ing.dk havde skrevet en lidt for sensationsagtig overskrift...

Umiddelbart så må konklusionen på denne lille debat vel være, at al snak om luftledninger og lynnedslag er eneste grund til at bekymre sig i tordenvejr, vel kunne manes i jorden?

Altså: Hvis det lyner, så hiv ledningerne ud af apparater du ønsker at bevare, og regn med at lynet finder vej, uanset om der er luftledninger i nærheden eller ej...

 • 0
 • 0

på et kursus om sikring af bygninger mod lynnedslag, viste læreren
en lysbilledserie om et lynnedslag i jylland. her var lynet gået ned i
en radioantenne placeret på en stålmast i haven hos en dyrlæge.
( det var før mobiltelefonernes tid )
lynet slog ned i masten og sprang så videre 1 meter til et telefonskab,
herefter løb det ca 10 km. i kablet og endte med at ødelægge alt
elektronik i legoland.kablet var også brændt i stykker med jævne mellemrum. jeg kan huske et billede af en stribe af telefontelte
ud af landevejen. det førte så til at lego fik placeret alt det elktronik der var muligt i et sikkert hus.jeg har selv set lynet slå ned i en radiomast
på et sygehus hvor jeg arbejdede. det fortsatte ud i elinstallationen og i
3 etager måtte vi skifte alle printplader i div. udstyr,elevator,ventilation,
automatiske døre,m.m

 • 0
 • 0

Umiddelbart så må konklusionen på denne lille debat vel være, at al snak om luftledninger og lynnedslag er eneste grund til at bekymre sig i tordenvejr, vel kunne manes i jorden?

Nej det kan det ikke.

Det handler om sandsynligheder og om dengang man tegnede billedrørsforsikring.

For at tage det sidste først: Hvis lynet slår ned i dit hus er udgiften til et nyt fjernsyn den mindste af dine bekymringer nu om dage.

Hvis der ikke er luftledninger i nærheden af din installation (r > 2km) er sandsynligheden også mange gange mindre for at blive ramt.

Men nul bliver den aldrig.

Derfor: hvis du trækker stikket til computer/fjernsyn/støvsuger ud, reducerer du sandsynligheden for at de ødelægges af lyn.

Men det er en reduktion fra "meget usandsynligt" til "endnu mere usandsynligt".

Om det er besværet værd er et temperatmentspørgsmål der skal vægtes og informeres af hvor udsat dit hus er for lynnedslag.

Poul-Henning

 • 1
 • 0

Det er ikke mere end et par uger siden, at vi fik ødelagt strømforsyningen i computeren af et fjernt lynnedslag.

Vi oplevede at strømmen i et kort øjeblik forsvandt fra huset og det samme gjorde vores naboer. Straks herefter kom strømmen tilbage, lyset blev tændt, fjernsynet gik i gang igen, men pc'en genstartede altså ikke - fordi den var død.

Jeg er ikke klar over, hvor lynet slog ned, men det var mere end 1 km borte. Der er i det område 10 kV luftledninger og det kan måske være der, at lynet slog ned?

 • 0
 • 0

Mit indlæg var bevidst formuleret lidt spørgende, da jeg selv sad med en fornemmelse af, at eksperten muligvis havde fortalt sig, og Ing.dk havde skrevet en lidt for sensationsagtig overskrift...

Det er ikke mit indtryk, at Erling Hansen har 'fortalt sig'. Jeg spurgte ham flere gange, og svaret var nogenlunde det samme hver gang: Hvis ikke der er lavspændingsledninger i luften, så er der ingen grund til tordenvejrspanik (løseligt omskrevet). Men for at undgå misforståelser har jeg ændret lidt i overskriften, så der nu står afbryd i stedet for sluk, selvom sidstnævnte er det udtryk, Erling Hansen bruger.

Som PHK skriver:

Det handler om sandsynligheder og om dengang man tegnede billedrørsforsikring.

For at tage det sidste først: Hvis lynet slår ned i dit hus er udgiften til et nyt fjernsyn den mindste af dine bekymringer nu om dage.

Hvilket ligger ganske tæt op ad Erling Hansens budskab.

Jakob - ing.dk

 • 1
 • 0

Vi oplevede at strømmen i et kort øjeblik forsvandt fra huset og det samme gjorde vores naboer. Straks herefter kom strømmen tilbage, lyset blev tændt, fjernsynet gik i gang igen, men pc'en genstartede altså ikke - fordi den var død.

En særlig grim art forstyrrelse er hvor spændingen forsvinder, kommer igen i området 85-150V for derefter at komme op på fuld styrke.

I det scenarie har billige "universelle" switch-mode strømforsyninger en tendens til at tro at de er landet i USA og giver sig til at køre i 110V-mode og når spændingen stiger til 230V dør de af overspænding på DC-bussen.

Men det har sådan set ikke noget med lyn at gøre

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Denne debat og beretninger om oplevelser med lyn og lynskader kunne fortsætte i det evige, men, hvis vi skal tilbage på sporet, må det vel være; Kan man beskytte sig mod skader på bygninger og elektriske installationer, ved en lynpåvirkning? Ja det kan man, men der er ingen lette løsninger, og til Jens Madsens indlæg om at afbryde HPFI afbryderen kan jeg kun sige: Ja det kan man hvis man er i nærheden, og det bedste er at så får man kontrolleret afbryderen, hvis man vel at mærke bruger testknappen, men beskyttelsen mod skadelige lyntansienter er meget minimal, en sådan vandrebølge (lyntransient) har det med at flerdoble sig når den møder en impedansændring, det er der også flere af de andre debatører, der er inde på. Ja potentialudligning og herunder overspændingsbeskyttelse koster selvfølgelig penge, men det gør al beskyttelse, og det er den eneste mulige måde at reducere skadesrisiko på, og der er i dag masser af eksempler på, at anlæg og installationer kan overleve direkte lyn, uden skader, når beskyttelsen er udført konsekevnt. Det er også understreget i de omfattende normer om lynbeskyttelse, der er udgivet, både i IEC og EN regi, og som sådan også som DS-normer.Til slut en lille kommentar til Arne Jensens indlæg om lyn og 10 km, der må være tale om en misforståelse, godt nok kan et lyn følge og skade telefonkabler over betydelige strækninger, især når det de lette jordtyper med høj specifik modstand, men at det skulle kunne følge et telefonkabel over 10 km og så forårsage omfattende skader hos legoland, det kan umulig være det samme lyn, men igen et godt eksempel på hvad læreren kan slipppe af sted med!

"Jording" eller jordforbindelse ja, men potentialudligning er vigtigere, og den skal omfatte alle net, forsyning, kommunikation og antennesignaler, og om der er en lav eller høj overgangsmodstand til neutral jord har stort set ingen betydning for beskytttelsens effektivitet, også en udbredt misforståelse!
Mvh. Ernst Boye Nielsen

 • 1
 • 0

Det er ikke nok at trække div. ledninger ud af stikkontakterne, har jeg erfaret. Jeg oplevede, at lynet slog ned på gårdspladsen i Lyngby præstegård. Ved induktion blev der i mine kabler indendørs frembragt en så høj spænding, at en del elektronik steg af. Og bemærk: kablerne var ikke forbundet til lysnettet eller andre netværk. Lægges en 10 m ledning ud i lige linie, kan der induceres adskillige kV. Og afsluttes ledningen med følsomt udstyr, kan dette faktisk brænde af. Og værre vil det formentlig kunne blive, hvis ledningen kommer til at forme en spole med en eller flere vindinger. Hvad der i dag, hvor jeg nu bor på landet, vil kunne ske med mine kobberrør, der ligger på lager på garageloftet er uvist, men jeg har ikke noget brændbart liggende op ad rørene eller kabelruller De gnister, jeg kunne høre springe rundt inde i præstegården, har gjort mig meget forsigtig. F.eks. er samtlige antennekabler fra taget gjort adskillelige med BNC-stik, så der opstår en stor afstand ved indføringen til huset. Også alle LF-kabler - flere steder op til 10 m - kan frakobles. Håber derfor, at denne ringe beskyttelse (når jeg er hjemme) kan hjælpe. En lang løs netledning f.eks. og som er sat i noget udstyr, bør enten frakobles eller smides sammen i en bylt på gulvet. Det var helt vildt, hvad der skete, mens jeg var præst i Lyngby. En lille stabiliseret strømforsyning på +15 V i en støbt dåse med en 7815 steg af, men dog ikke den efterfølgende elektronik, som havde lange tilledninger.

Frej Jørgensen

 • 0
 • 0

Og bemærk: kablerne var ikke forbundet til lysnettet eller andre netværk. Lægges en 10 m ledning ud i lige linie, kan der induceres adskillige kV.

Spørg en gammel ålefisker og han vil fortælle dig at ål bliver helt tossede når det lyner.

Han vil også fortælle dig at du skal være godt tosset for at rode rundt i en lille både med en lang stage for at udnytte det :-)

Poul-Henning

 • 0
 • 1

Min far bor langt ude på landet i Thy uden en luftledning i miles omkreds. Sidste år fik han ødelagt TV'et, telefonen, DVD afspilleren og mindst 2 elpærer(men ikke satellit-modtageren eller forstærkere til hans loftsantenne!), da der slog mindst 2 lyn ned direkte i jorden på et højtliggende område (ved en vej) ca. 500m fra, hvor min far bor. Ingen nedslag i skabe eller huse i området. Jeg har bl.a. set hans telefon-dåser indeni, hvor der havde stået en lysbue. Altså ville jeg nok stadig trække kabler ud af stikkontakterne, hvis jeg boede på landet. I byen tror jeg, at risikoen er forsvindende - jeg arbejder godt nok med svagstrøm til daglig :-)
Morten Hammer

 • 0
 • 0

En særlig grim art forstyrrelse er hvor spændingen forsvinder, kommer igen i området 85-150V for derefter at komme op på fuld styrke.

I det scenarie har billige "universelle" switch-mode strømforsyninger en tendens til at tro at de er landet i USA og giver sig til at køre i 110V-mode og når spændingen stiger til 230V dør de af overspænding på DC-bussen.

Men det har sådan set ikke noget med lyn at gøre

Poul-Henning

De fleste strømforsyninger, har en NTC modstand, der forhindrer spændingen stiger for hurtigt - derved vil ikke være et problem. Men, hvis spændingen stiger for hurtigt, og NTC modstanden ikke når at blive kold, så er korrekt et problem.

 • 0
 • 0

Hvis spændingen forsvinder, lytten når at aflades, og NTC modstanden ikke når at blive kold, så kan opstå meget store strømme, når spændingen kommer tilbage, og strømforsyningen er ikke dimmensioneret til dette. Det vil normalt kun brænde NTC modstand og ensretterdioder over. Det problem, findes for både switch-mode strømforsyninger og lavenergipærer.

Hennings problem er værre, og løses ikke af NTC modstanden, men idag bruges normalt standardchips i de billige kinesiske strømforsyninger, og de tjekker strømmen i FET transistoren, således at en stigning i spænding, automatisk vil medfører on-pulsen øjeblikkeligt forkortes, da strømmen ellers bliver for høj.

Jeg tror ikke det har så meget med pris at gøre, da selv meget billige strømforsyninger, bruger sådanne chips. Men strømforsyninger efter et ældre design, vil nok være dem, der går i stykker på det, hvis de ikke er sikre nok.

 • 0
 • 0

Som jeg har forstået det, er problemet at PFC kredsløbet kører i 110V-boost mode istedet for 230V-lige-igennem mode.

Sidder der stadig NTC modstande i PFC'ede switch-modes ? Jeg har svært ved at se hvad de skulle gøre godt for...

Poul-Henning

 • 0
 • 1

Den skal begrænse den strøm, som løber lige ned i ladelytten og beskytte den brokoblede ensretter.

Jep, på den klassiske ikke-PFC korrigerede switchmode.

På en PFC-korrigeret switchmode sidder der en chip og implementerer PFC korrektionen og denne har normalt en softstartfuktion der løser det problem.

Poul-Henning

 • 0
 • 1

På en PFC-korrigeret switchmode sidder der en chip og implementerer PFC korrektionen og denne har normalt en softstartfuktion der løser det problem.

Jeg troede egentligt, at de chips tog højde for alt. Men det er da meget sandsynligt, at der kan være problemer, hvis spændingen pludseligt hopper, men jeg vil nu nok kalde det en designfejl, hvis det medfører at strømforsyningen skulle brænde af.

Derimod ved jeg, at der kan være et problem, ved de strømforsyninger, som anvender et relæ i stedet NTC modstand, hvis spændingen først sættes på f.eks. 110V. Normalt trækker relæet forsinket, hvorved startstrømmen begrænses - men hvis der sættes 110V på, kan relæet i nogle tilfælde trække, og kortslutte begrænsermodstanden, så spændingsændringer går direkte ind på lytten.

Og ved strømforsyninger med NTC modstand, kan der som altid være problemer, hvis spændingen kobler ud i kort tid, og NTC modstanden ikke når at blive kold.

Jeg mener ikke, at et PFC kredsløb i sig selv, behøver at indeholde soft-starter funktionen. Så kan der godt samtidigt forekomme en NTC modstand.

 • 0
 • 0

Til - Jens Madsen

Jeg har lige akkurat undersøgt sagen på mine reserveprintplader til div. Samsung LCD strømforsyninger.
Mange af dem anvender på trods af PFC systemet, f.eks. ic'er som ICE1PCS02 og lign., alligevel en PTC modstand.
Nogle print har desuden et relæ koblet tværs over PTC'en.
Mange netadaptere til små LCD skærme og bærbare computere har også indbygget startstrømsbegrænsere, har jeg set efterhånden.
Det kan godt tænkes, at det stadigvæk benyttes på nogle typer computerforsyninger (måske de billige kinesiske o.a.).

 • 0
 • 0

Hej, ville en stikdåse med indbygget sikring afhjælpe dette problem? Så kunne jeg sætte mine computere og tv til sådan en.
Mvh Jesper

 • 0
 • 0

Dette findes og hedder: transientbeskyttelse
Man benytter VDR modstande og TAZ dioder (suppressor) i sådanne indretninger.

Tak - det var håbløst at finde uden at kunne det korrekte navn. Jeg har en som jeg så ville bruge, hvis jeg kan finde en ny "sikring" til den da den er sprunget.

 • 0
 • 0

Alle spændingsafhængige modstande VDR, TAZ, ZnO m.v herunder gnistgab kan anvendes til transientbeskyttelse, men vær meget opmærksom på den energi de kan holde til. De små Ø 20 varistorer der i dag er anvendt standard i mange strømforsyninger for at klare EMC kravene kan ikke holde til ret store strømtransienter, så vil man beskytte med en vis effektivitet mod lyntransienter, kræver det varistorer der kan holde til eks. 10 - 20 kA strømtransienter (8/20).
Til Frej Jørgensens indlæg er der kun at sige; alle ledninger eller ledende dele, også han kobberrør på garageloftet, er at betragte som en simpel transformer over for lynets magnetfelt, så igen er det spørgsmålet at minimere induktionssløjfen, samt at kortslutte den til jord, og det gøres igen med potentialudligning direkte og indirekte på aktive spændingsførende ledere, og denne poetntialudligning skal være forbundet til jord gerne flere steder, uden at man fortabes i overgangsmodstande.
Jeg beklager mine anvendte udtryk som; overtro og ammestuesnak, jeg troede naivt at det kunne trigge et par nørder, så prøv at læse det, det på eringen måde overtro og ammestuesnak! Mvh. Ernst Boye Nielsen

 • 1
 • 0

Som skoledreng i Blovstrød Skole fik jeg læst op af Johs. V. Jensens: Kongens Fald. Der er en scene fra en landsbysmedje i tordenvejr, hvor det skramler i jernet ved et nært nedslag.
Jeg har altid ment at det helt sikkert var en skrøne, men nu går det op for mig at Johs. V. faktisk har gengivet et fænomen fra virkeligheden.

 • 0
 • 0

Ja - for mange år siden slog lynet ned på gårdspladsen hvor elkablet gik ind til vores daværende værksted. Eltavlen ekspoloderede.

 • 0
 • 0