Lyn kan ødelægge tusinder af nye LED-gadelamper
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lyn kan ødelægge tusinder af nye LED-gadelamper

Den 10. oktober 2014 gik Esbjerg i sort. Et kraftigt tordenvejr trak i løbet af natten ind over havnebyen, og lynene hamrede ned. Inden for få timer smadredes 400-500 spritnye LED-gadelamper.

Mørklægningen af byens gader afslørede et stort problem med LED-teknologien: De titusindvis af LED-gadelamper, som kommuner over hele landet har sat op de senere år, er ikke tilstrækkeligt sikret mod lyn og andre typer overspænding i nettet.

»Armaturerne er som tids­indstillede bomber,« siger Mads Peter Hedegaard Sørensen, der indtil for nylig var ansvarlig for belysning i Esbjerg Kommune og i dag arbejder med samme emne hos Vejdirektoratet:

»Risikoen for, at armaturet dør, før lyskilden er brændt ud, er meget, meget stor,« påpeger han.

De færreste lamper beskyttes mod lyn

Fordelene er ellers åbenbare. LED-armaturer bruger omkring halvt så meget energi som de hidtidigt brugte lyskilder, levetiden er ifølge producenterne meget længere, og driftsudgifterne tilsvarende lavere med LED-teknologi. Det har fået kommunerne til at investere trecifrede millionbeløb i nye LED-gadelamper de senere år.

Ifølge energiselskabet Seas-NVE udgør LED-armaturer omkring 20 procent af gadelamperne i de 17 kommuner, selskabet servicerer. Ifølge flere branchekilder bliver der ikke solgt andet end LED-­armaturer i dag.

Senest har Københavns Kommune indgået en aftale om at montere 20.000 LED-gadelamper, og i Aarhus arbejdes der på at udskifte 29.000 gadelamper med LED-armaturer.

Men de færreste af de nye gade­lamper er beskyttet mod såkaldte transienter – kortvarige overspændinger i ledningsnettet, som kan skade den følsomme elektronik i LED-armaturerne. Og de, der er, kan alligevel ikke holde til de meget kraftige transienter, der opstår, når lyn slår ned.

Læs også: »Ikke én har spurgt til de tekniske risici ved LED-lamper«

Business manager Jesper Ravnsbjerg fra Seas-NVE fortæller, at man har set en del armaturer, der er blevet defekte på grund af mindre overspændinger:

»Vi kender eksemplet fra Esbjerg, men vi har ikke selv oplevet problemer på grund af lyn endnu. Vi ved dog, at sikringen som regel kun kan klare 3-4 kV i de armaturer, der er beskyttede, og det er slet ikke nok ved lynnedslag.«

Producenternes brancheforening, Faba, arbejder på en løsning, der kan sikre de LED-­gadelamper, som er sat op. Prisen vil formentlig ende på 600-1.000 kr. pr. lysmast, så hvis de titusindvis af LED-armaturer, der allerede hænger over de danske veje, skal sikres, vil prisen løbe op i mange millioner kroner. Om regningen ender hos kommunerne, deres rådgivere eller producenterne, er endnu uvist.

Esbjerg gik nu ikke i sort blot fordi der røg 500 LED gadelamper! Der er nemlig ikke mindre end 15.000 af dem i Esbjerg.

;)

  • 6
  • 0

Som elektroniktekniker og hvidevarereparatør, kommer det ikke bag på mig.
Jeg har mange gange set elektroniske styringer i alt fra induktionskogeplader til vaskemaskiner, opvaskemaskiner m.v. som er gået i stykker efter et lynnedslag i nærheden. Det behøver ikke at slå ned i huset, men bare inden for en lille Km.
Jo mere elektronik der er i, jo mere sårbart er det. Det er desuden dyrere at reparere.
Det er ligeledes sårbart over for løse nul-ledere i installationen eller på gadeplan.
Vil man undgå dette hjemme, bør man købe hvidevarer med mekaniske omskiftere. Det fås stadig i de billige produkter, men der er ikke ur og stegetermometer og berøringstaster. Drejeknapper m.v. kan godt være med elektronik bag ved, så udefra KAN det være svært at se.

  • 0
  • 0