'Lykke' eller 'Surt'?: Hvad skal Danmarks exo-planet hedde?

Modeltegning af exoplanetsystem. Illustration: NASA

Danmark har fået tildelt et stjernesystem langt borte, som vi nu kan være med til at navngive.

Idéen er opstået i forbindelse med den Internationale Astronomiske Unions 100 års jubilæum, hvor alverdens lande har fået muligheden for at navngive en exo-planet samt den stjerne, den kredser om.

70 lande benyttede sig af muligheden, herunder Danmark, som fik tildelt stjernen HAT-P-29 og exo-planeten HAT-P-29b. Tanken var, at alle lande skulle navngive et planetsystem, som man rent faktisk kunne spotte fra det pågældende lands hovedstad, og som man også gerne have særlig tilknytning til.

Og det har vi, for i konkurrencekomitéen finder vi blandt andre professor og exo-planetforsker Lars Buchhave fra DTU Space, som opdagede Hat-P-29b i 2008.

Han deler komité med en række andre danske, anerkendte forskere fra en bred palet af danske universiteter og selskaber.

Læs også: Nu går jagten ind på exoplaneter - og Danmark er med

Skal de hedde Hygge og Lykke?

Og de har så, faciliteret af Aarhus Universitet, sat en national konkurrence i gang, hvor man kunne indsende sine navneforslag.

860 forslag blev det til, og nu har komitéen så udvalgt de fem navnepar, som er gået videre til finalen, og som alle nu kan stemme på.

Så skal stjerne og planet hedde Hygge og Lykke? Eller måske Store Claus og Lille Claus fra H.C. Andersens eventyr? Eller lyder det bedre med Tyge og Sophie, som må referere til familien Brahe?

Alternativt kan man være national på latin og vælge navnene Stella Hafniae og Dania, eller gå mytologiens vej og vælge Muspelheim og Surt, som er hentet fra ildens verden, da både Hat-stjerne og Hat-planet er noget varmere end vores sol og planet.

Valget er op til dem, der stemmer, og det kan foregår her indtil d. 11. november kl. 12.

Læs også: Planetfeberen raser: Exoplaneter er her og der og allevegne

Se stjernen hjemmefra

Exoplaneten er en gasplanet, bestående af primært helium og hydrogen, og som er lidt større end vores eget solsystems største planet Jupiter. Den befinder sig tættere på sin stjerne, end Jorden gør, og derfor er temperaturerne også en del højere, ca. 1.150 grader.

Også planetens stjerne, som er en F8-dværgstjerne, er 20 procent større end vores sol, og den befinder sig 1050 lysår væk. Det tager exo-planeten 5 døgn og 17 timer at kredse om stjernen.

Vil man selv se efter stjernen, fortæller universitetet, at man kan se den med en mellemstor astronomisk kikkert, og man skal se i retning af stjernebilledet Pegasus. Positionen er RA 02h 12m 31.00 og Dec 51° 46` 44.00 i Perseus. Planeten kan man ikke se med teleskop.

Det endelige navn bliver afsløret i ugen op til jul.

Emner : Planeter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten