Lydkort uden ledningsbøvl
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lydkort uden ledningsbøvl

Sound Blaster Live! Platinum er det pompøse navn på den nyeste variant af det velkendte Sound Blaster Live-lydkort fra Creative Labs. Og der er ikke blot festfyld og skod-software i den store farvestrålende papkasse, som rummer lydkortet. Det medfølgende tilslutningspanel gør det velgø rende nemt at tilslutte eksternt udstyr. Perlerne blandt de mange medfølgende sofware-produkter er brugbart software til Internet-telefoni, samt en række værktøjer til fabrikation af de populære mp3-filer og håndtering af lydkortets mange funk tioner. Bundskraberen er den 117. version af den papegøje software, der har fulgt med Soundblasterkort siden de glade Dos-dage.

NO MORE NULLERMÆND

Langt om længe har Creative Labs set lyset og leverer et tilslutningspanel til montering på pc'ens front. Så nu er det slut med at ligge på knæ under skrivebordet og famle i blinde blandt nullermænd efter små jackstik på indstikskortets bagside. Tilslutningspanelet rummer en overflod af stik: Spdif- og optiske stik til in- og output. Hovedtelefon/mikrofon med volumenkontrol, line in og to midi-stik til styring af eksterne midi-enheder. Med tilsluttede højttalere melder lydkortet sin tilstedeværelse med et imponerende tordenskrald, når Windows starter. Lydkvaliteten er generelt fornem. Der kan vælges mellem et antal lydprofiler, som eksempelvis sikrer fornødent basdrøn, når et af de utallige håndvåben brager i Quake. De digitale effekter spænder vidt, fra den pompøse koncertsalsrumklang til syrede undervandseffekter.

ET DIGITALT ORKESTER

Creative Labs følger tidens mode og medleverer rigtig meget software. Et nyttigt program med en unik feature er Digital Audio Center. Programmet gør det muligt at producere mp3-lydfiler på basis af cd'er og andre lydkilder. Ganske enestående er der mulighed for at manipulere med den lyd, som gemmes i mp3-filerne. Digital Audio Center anvender lydkortets muligheder for at tilføre effekter til lydfiler. I praksis betyder det, at mp3-lydfilerne kan tilføres rumklang, bas, diskant og andre effekter efter behag. Håbefulde hjemmekomponister vil sikkert interessere sig for en god del af den medfølgende software. Et arsenal af lydprogrammer tillader alt fra den totale nybegynder til den erfarne melodisnedker at benytte lydkortes indbyggede muligheder for polyfonisk synthesizerlyd.

KONKLUSION

Sound Blaster Live! Platinum er et godt bud på et moderne lydkort, som vil tilfredsstille de fleste pc-brugeres lydbehov. Lydkortets største svaghed er manglen på medfølgende dokumentation. Den er stort set fravæ rende, og online-hjælpen er alt for dårlig. Samtidigt må brugerne kæmpe med programpakkens mange forskellige og inkonsistente brugergrænseflader. Men indvendingerne mere end opvejes af kortets gode basale kvaliteter. Især indehavere af digitalt ind- og afspilningsudstyr som dat- og minidisc-optagere vil sætte pris på de gode digitale tilslutningsmuligheder. Cirkaprisen på 2200 kroner inklusive moms forekommer rimelig i betragtning af de mange tilslutningsmuligheder og den omfattende mængde medfølgende software.

Find den fulde anmeldelse med masser af links på Ingeniøren|net: www.ing.dk/ arkiv/4599/platinum.html

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten