Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Lydbølger forbedrer produktion af brint med en faktor 14

PLUS.
Ph.d.-forsker Yemima Ehrnst fra RMIT University med det lydapparat, der danner de højfrekvente lydbølger. Illustration: RMIT University

Ultralyd kan bruges til mange ting, som for eksempel at scanne en menneskekrop.

Nu viser det sig også at være nyttigt til at producere brint, som kan bruges som grønt brændstof.

Forskere fra RMIT University i Australien har ved hjælp af lydbølger på 10 megahertz fået 14 gange så meget brint ud af deres elektrolyseproces, som når de ikke tændte for vibrationerne.

Samtidig sparede de 27 procent af energien, viser et nyt studie publiceret i Advanced Energy Materials.

Lydbølgerne gør det lettere at spalte vand til brint, bl.a. fordi de fjerner luftbobler, som danner sig på overfladen af elektroderne. Det stabiliserer elektroden og øger dens ledeevne.

Ikke nok med at metoden gør elektrolysen langt mere effektiv, den giver også mulighed for at bruge billigere materialer.

»Når lydbølger gør det lettere at trække hydrogen ud af vand, eliminerer det behovet for at bruge korrosive elektrolytter og dyre elektroder lavet af eksempelvis platin eller iridium,« siger forskningsleder Amgad Rezk fra RMIT University.

Elektrolytten er en væske, der bruges i elektrolysen, men med den nye metode er selve vandet en ganske effektiv elektrolyt, forklarer Rezk.

Da vand er mindre korrosivt, stiller det mindre krav til elektrodens materiale.

I stedet for det yderst sjældne iridium, der ofte bruges i dag, foreslår Rezk, at det langt billigere sølv kan bruges som elektrode.

»Det virker som en god ide, og det er interessant, at man kan undvære iridium,« siger professor Henrik Lund Frandsen, der forsker i elektrolyse på DTU og ikke er involveret i studiet.

Mirakelmetode med plads til forbedring

Opdagelsen af at lydbølgerne fjerner bobler, kan sagtens overføres til andre sammenhænge end brintproduktion, hvor bobledannelse også kan blive et problem, mener professor Leslie Yeo, seniorforsker på projektet.

Bobledannelsen på elektroden normalt (øverst) i modsætning til den minimale bobledannelse med lydbølger (nederst). Illustration: RMIT University

Henrik Lund Frandsen fra DTU ser også brugbare perspektiver i den nye opdagelse, særligt fordi det åbner op for, at de sjældne metaller ikke bliver nødvendige.

»Jeg kunne godt se det blive bragt i spil i elektrolyseformer, hvor der er meget korrosive miljøer, som lige nu bremser teknologiens udvikling. Det kunne sagtens kombineres med nogle af de ting, vi laver på DTU.«

Metoden har dog plads til forbedring i forhold til at kunne indgå i al slags elektrolyse, vurderer han.

I studiets resultater kan han se, at lydbølgerne ikke har en effekt på elektrolysen ved lave spændinger, og det er netop de lave spændinger, man sigter efter at bruge i fremtidens elektrolyse.

Illustration af effekten fra lydbølgerne på elektrolysen. Illustration: RMIT University

»Lige i den form, vi ser her, er der stadig et skridt mere at gå. Elektrolyse kræver varme og strøm, og lige nu sigter vi efter, at varmen skal komme ude fra andre kilder, frem for elektrolysen selv. Målet er at gøre det termoneutralt, så der spildes så lidt strøm som muligt. Men som jeg kan se på studiets kurver, så har lydbølgerne kun en væsentlig effekt samtidig med, at elektroderne afgiver varme og dermed spilder strøm.«

Det kræver altså yderligere udvikling at forene de to målsætninger.

»Jeg tror, vi kommer til at se mere af det her i fremtiden,« siger Henrik Lund Frandsen.

Denne artikel er blevet redigeret 13/12/22 19:59

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Forskere fra RMIT University i Australien har ved hjælp af højfrekvente lydbølger fået 14 gange så meget brint ud af deres elektrolyseproces, som når de ikke afspillede lyden.

Samtidig sparede de 27 procent af energien, viser et nyt studie publiceret i Advanced Energy Materials."

Med mindre man læser ret grundigt og tænker over hvad de sammenligner, så kunne man tro de havde lavet en evighedsmaskine.

  • 2
  • 23

Artiklen hævder, at 10 MHz ikke er rart for ørerne.

Jeg går ud fra, at det er svært at finde anekdotisk evidens herfor, da de færreste af os overhovedet er klar over, om vi har været udsat for 10 MHz lydbølger*.

Findes der videnskabelig evidens for udsagnet?

(*: Mange af os har dog sikkert været udsat for 10,7 MHz af ukendt intensitet, eftersom det må formodes, at 10,7 MHz mellemfrekvensmodtageren i en FM-radio i et eller andet meget lille omfang svinger mekanisk med.)

  • 16
  • 1

Kristian Glejbøl, jeg spurgte ikke, om 10 MHz er hørligt. Det er jeg udmærket klar over, at det ikke er.

Men jeg mener ikke, man uden videre kan antage, at hvis en lyd ligger uden for det hørbare frekvensområde, kan den ikke fremkalde ubehag.

(Man kan naturligvis fundere over, hvilken fysisk mekanisme, der i givet fald skulle fremkalde ubehaget. Bølgelængden i luft vil være 34 mikrometer. Det vil sandsynligvis føre til øjeblikkelig absorption/udsluknint af energien, når lyden møder den menneskelige organisme.)

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten