Lundbeck skal udvikle storsællert sammen med japanere

Lundbeck har indgået den største samarbejdsaftale i virksomhedens historie, og valget er faldet på japanske Otsuka Pharmaceutical.

Sammen skal de to selskaber udvikle op til fem nye lægemidler inden for det psykiatriske og neurovidenskabelige område, fremgår det af en fondsbørsmeddelelse fra Lundbeck.

Desuden får Lundbeck rettigheder til fælles udvikling og kommercialisering en depotformulering af antipsykotikaet Abilify med det aktive stof aripiprazole, der ifølge Ritzau Finans solgte for 4,5 milliarder kroner i 2010.

Lundbecks administrerende direktør, Ulf Wiinblad, er glad for selskabets nye samarbejdsaftale med japanske Otsuka Pharmaceutical. [Foto: Lundbeck Illustration: Lundbeck

]

Patienterne skal kun tage depotformuleringen én gang om måneden, og den skal udvikles til at reducere risikoen for tilbagefald hos patienter, som ikke altid husker at tage deres medicin.

Virksomhederne skal også være fælles om at udvikle Otsuka Pharmaceuticals lægemiddel OPC-34712, der for nylig er kommet ind i udviklingens tredje og sidste kliniske fase til behandling af skizofreni og depression.

»Vi er meget glade for at have indgået dette samarbejde med Otsuka. Med tilføjelsen af aripiprazole depotformuleringen og OPC-34712 har Lundbeck gjort sin voksende psykiatriportefølje betydeligt bredere med unikke behandlinger inden for et område, hvor der er store behov, som ikke er blevet mødt,« siger Ulf Wiinberg, der er administrerende direktør i Lundbeck, i meddelelsen.

Michael Friis Jørgensen, der er analytiker i Alm. Brand Markets vurderer, at samarbejdsaftalen omkring Abilify kan hjælpe Lundbeck med de problemer, virksomheden har med en stor andel af patentudløb de kommende år.

»Det er et meget stort produkt, og det kan muligvis blive en 'game changer' for Lundbeck. Hvor stor omsætning, man kan vente for den nye formulering, er dog svært at sige på nuværende tidspunkt,« fortæller han til Ritzau Finans.

Analytikeren understreger dog, at Lundbeck samtidig har forpligtet sig til at bruge mange penge på den fælles udvikling og kommercialisering af de to lægemidler, hvilket vil påvirke virksomhedens finansielle resultater de kommende år.