Lundbeck på amerikansk erobringstogt

Medicinalkoncernen Lundbech vil skabe 1.000 arbejdspladser med en samarbejdsaftale med den amerikanske medicingigant Merck. Med samarbejdet får Lundbeck for første gang egne salgsfolk i USA.

Til dagbladet Børsen taler koncernchef Claus Bræstrup om et decideret paradigmeskift for Lundbeck i retning af partnerskaber og netværk. Han forudser, at samarbejdsaftalen vil skabe 1.000 nye jobs – heraf de 300-400 i Danmark.

Aktieanalytikere roser samarbejdsaftalen, der i går var løftestang for det danske aktiemarked med en kursstigning på over otte procent. I en kort periode var kursen, ifølge Berlingske Tidende oppe på 125, men lukkede på 122. Der er dog stadig et stort gab op til kurs 163, hvor aktien befandt sig for et år siden.

Aftalen med Merck indebærer, at Lundbeck får, hvad der svarer til 1,6 mia. kroner, hvis midlet mod søvnforstyrrelser, stoffet gaboxadol, bliver godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Ud af det beløb falder over 400 mio. kr. med det samme.

For Lundbeck er det afgørende, at aftalen med Merck kan være med til at åbne døre hos de skrappe amerikanske sundhedsmyndigheder. P.t. er gaboxadol i den sidste udviklingsfase, hvor det afprøves på patienter, der lider af søvnbesvær. Merck betaler resten af udviklingsomkostningerne plus hovedparten af Lundbecks udgifter til opbygning af et amerikansk sælgerkorps.

Men perspektivet i aftalen er det fremtidige salg, hvor Mercks placering på markedet med over 6.000 salgskanaler skal sikre en markedsandel, som koncerndirektør Stig Løkke Pedersen over for Børsen betegner som ledende.

»Man kan drage paralleller til udviklingen inden for antidepressiver. Dette marked var for ti år siden beskedent, men er i dag på 15 mia. dollar. Når først gaboxadol sendes på markedet, kan det blive et produkt, der salgsmæssigt kommer på højde med citalopram,« siger Stig Løkke Pedersen til Børsen med henvisning til det aktive stof i præparaterne Cipramil og Cipralex.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten