Lufthavn bliver renset efter snigmord med nervegas: Nødvendigt?

Mandag den 13. februar omkom Jong-nam, halvbroren til den nordkoreanske leder Kim Jong-un, i ambulancen på vej mod sygehuset i Kuala Lumpur i Malaysia.

Få minutter tidligere var han blevet opsøgt af to kvinder i lufthavnen, og ifølge overvågningskameraet ser de ud til at presse et eller andet mod hans ansigt.

Nu fastslår retsmedicinere, at der er spor af nervegassen VX i prøver fra hans øjne og ansigtshud.

VX-nervegasser bliver betegnet som de mest dødbringende kemiske våben af USA’s myndigheder, og FN betegner nervegassen som masseødelæggelsesvåben. Se fakta om gassen i bunden af artiklen.

Alt er sandsynligvis væk

Malaysisk politi har tidligere sagt, at lufthavnen ikke var blevet renset, og at passagererne ikke behøvede være urolige. Men fredag formiddag – efter nyheden om dødsårsagen - citerer nyhedsbureauet AP, så politiet for, at lufthavnen bliver renset.

Læs også: Briter skal måle, om der er nervegas i passagerflyene

VX-nervegas har konsistens af motorolie, og det kan i modsætning til nervegassen sarin tage flere uger om at fordampe. Og derfor kan der potentielt været nervegas tilbage i lufthavnen eller andre steder, hvor ofret har opholdt sig, siger eksperter til AP.

Men det er en overreaktion, og sandsynligheden for at finde rester af stoffet vil være ringe, mener to danske militærchefer med ekspertise i kemiske våben, oberstløjtnant Henrik Janum, chef for CBRN (kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare våben) under Ingeniørregimentet samt major Claus Verner Mikkelsen, chef for studie- og udviklingssektionen hos CBRN.

For hvis manden fik en form for injektion med VX-gas, er der ikke forurening andre steder end på ham.

»Det er fuldstændig, som da russerne dræbte deres egen dobbeltagent Aleksandr Litvinenkos i London med det radioaktive stof polonium 210. Giftstoffet udviklede sig hurtigt i kroppen, og var kun dødbringende for ham,« siger Henrik Janum.

Let at måle nervegassen

Claus Verner Mikkelsen mener, at Malaysias myndigheder i første omgang i stedet bør måle for nervegassen:

»Den er relativ nem at detektere, og det har man masser af instrumenter, der kan gøre. Og så kan man se, om der er noget tilbage af nervegassen, før man begynder at rengøre lufthavnen.«

Læs også: Udslip af nervegas fra SAS' nye Norges-fly kendt i ni år

Der findes håndholdte måleapparater, der elektronisk kan måle i luften og på overflader, og på stoffer i dråbeform og fast form.

Hvis folk ikke har mærket noget

Der kunne måske være nedbrydningsstoffer tilbage fra VX-nervegassen, fordi selve nervegassen bliver nedbrudt og fordamper.

Læs også: Frygten er den værste fjende

»Men det er så længe siden, at overfaldet skete, og med den høje temperatur, der er i Kuala Lumpur, og cirkulationen i lufthavnen stiller jeg mig meget tvivlende overfor, om man overhovedet vil finde noget,« siger Claus Verner Mikkelsen.

»Og hvis omgivelserne ikke har mærket symptomer på nervegas, så er sandsynligheden for, at der er noget tilbage meget ringe. Så inden man går ind og laver dekontaminering og rensning, skal man måle for det,« siger han.

Fakta om VX-nervegassen

På hjemmesiden for USA’s sundhedsmyndighed The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) under USA’s Centers for Disease Control and Prevention CDC er der en fyldig gennemgang af nervegassen VX. Herunder kan du se udvalgte detaljer.

Almindelige navne:
* Methylphosphonothioic syre.
* O-etyl-S-diisopropylaminoetylmetylfosfonotiolat.

Kendetegn:
* Klar, ravfarvet, olieagtig væske.
* Har ingen smag eller lugt.

Farlighed:
* VX er en af de mest giftige kemiske kampstoffer. Mennesker kan dø få minutter efter, at de er blevet udsat for nervegassen. Bare en dråbe VX på huden kan være dødelig. Nervekampmidler er kemisk stoffer, der lammer muskler og får organer og det centrale nervesystem til at stå af, så patienten dør.
* Ved større eksponering bliver patienten påvirket inden for få sekunder og dør mellem 1 og 10 minutter efter.
* Hvis patienten får nervegassen på huden reagerer kroppen inden for få minutter, men afhængigt af hvor på huden det er, kan reaktionen være forsinket op til 18 timer.
* Mildere eksponering kan give kvalme, opkastning, diarré, mavesmerter og utilpashed.

Indtagelse:
* Kan gives som flydende spray (aerosol), dråber eller som damp.
* Er dødbringende både indendørs og udendørs.
* Nervegassen virker ved indånding, indtagelse, hudkontakt og øjenkontakt med mere.
* Vand og mad kan blive forurenet af VX.

Oprydning:
* De fleste nervegasser er flygtige og bruges mest til overraskelsesangreb, hvor faren driver over inden for 1-1,5 døgn.
* Det er anderledes med VX, for dens dødbringende virkning forsvinder måske først efter 14 dage. (Men det afhænger af temperatur og ventilation osv., jævnfør Forsvarets CBRN.)
* Dermed kan VX-gassen sætte flyvepladser og militære havneområder ud af spil, fordi materiel og selve omgivelserne vil være livsfarlige i lang tid.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er ekstremt farligt og det her er noget sludder: "Det er fuldstændig, som da russerne dræbte deres egen dobbeltagent Aleksandr Litvinenkos i London med det radioaktive stof polonium 210. Giftstoffet udviklede sig hurtigt i kroppen, og var kun dødbringende for ham,« siger Henrik Janum."

Får man Po-210 i sig, dør man altså af meget små mængder.

 • 2
 • 5

I de mængder der er anvendt her og ved de temperaturer er VX fordampet og udgør ikke længere en risiko. VX og alle nervegasser fungere ved at nedbryde et enzym i kroppen. Dette enzyms opgaver er at nedbryde et signalstof fra nerverne til musklerne om at trække sig sammen. Så ved en nervegas-forgiftning, trækker musklerne sig sammen og vil ikke slappe af igen. Symtomerne er ( i den rækkefølge de opstår):

Pupilerne trækker sig sammen og giver "tunnelsyn" Næsen løber. Savler ud af munden Sveder koldsved Tisser ukontrolabelt Skider ukontrolabelt Rystelser og åndedrætsbesvær Kramper, der i ekstreme tilfælde kan rive musklerne løs og brække knogler. Hjerte kramper Død. (Hjernen fungere stort set intakt hele tiden)

Dette kan vare fra få minutter til flere dage!

 • 3
 • 1

I en verden hvor selv veluddannede kan blive antivaccinister er videnskab ligegyldig, når det kommer til offentlig opfattelse af virkeligheden. Det vil hurtigt blive dyrt for både landet - og i særdeleshed lufthavnen - hvis der breder sig en opfattelse af at "ingen gør noget".

Jeg er sikker på, pengene er givet godt ud.

 • 15
 • 1

Enig.

og derfor er dette forkert:

"Og hvis omgivelserne ikke har mærket symptomer på nervegas, så er sandsynligheden for, at der er noget tilbage meget ringe. Så inden man går ind og laver dekontaminering og rensning, skal man måle for det,"

Ud over det psykologiske, så er "better safe than sorry", nok en god idé her.

 • 2
 • 1

Send et par hold rengøringsfolk ind i beskyttelsesudstyr og udfør deres sædvanlige rengøring, og lad et par TV-hold filme det, så er alle vist glade.

 • 9
 • 0

"Better safe than sorry" Slog flere hundrede ihjel ved evakueringen omkring Fukushima. Hvis eksperterne siger der ikke er fare, så er der ingen fare, det er derfor de er eksperter på området. Symbolpolitik er dyrt, kontraproduktivt og snyde dumt.

 • 1
 • 0

"Better safe than sorry" Slog flere hundrede ihjel ved evakueringen omkring Fukushima.

Jeg skulle lige til at råbe: "alternative fakta", men Google og Wikipedia bekræfter ovenstående:

Though there have been no fatalities linked to radiation due to the accident ... the eventual number of cancer deaths ... is expected to be around 130–640 people in the years and decades ahead ... However, an estimated 1,600 deaths are believed to have occurred due to the resultant evacuation conditions

Wow..!

 • 4
 • 0

Psykologisk nødvendig, men den er ikke styret af den sunde fornuft. Til gengæld ved vi med sikkerhed at hvis noget går galt i vores tekniske verden - så har vi ING på nakken. Derfor arbejder mange sikkert efter det såkaldte 'Forsigtighedsprincip' - Jeg kan genkende det inden for mit eget arbejdsfelt. Derfor er det nødvendigt.

 • 0
 • 1

VX er en væske der langsomt fordamper og det er primært i væskeform den er ekstremt farlig. Ved kontakt med huden trænger den igennem huden i løbet af få minutter og en dråbe på få microgram kan dræbe. Kontakt med slimhinder og øjne øger optagelses hastigheden til sekunder. Da væsken fordamper meget langsomt bliver koncentrationen i fri luft sjældent høj nok til at være dræbende, førend offeret opblever symtomerne og søger væk, eller anlæger beskyttelses udstyr.

Hvis personen der afleverede VX væsken, til offeret, "kun indåndede" gas og ikke kom i direkte kontakt med væsken, er der stor sandsynlighed for at overleve. Her forudsætter jeg at agenten, kun har medbragt meget, meget små mængder som fx ml.

 • 2
 • 0

Hvorfor omtaler artiklen vedholdende VX som "nervegas?" (jeg holdt op med at tælle på et tidspunkt).

Lyder det mere dramatisk/spændende/click-bait egnet, eller hvad?

VX er en væske (som der også står korrekt midt i artiklen, desværre med denne latterlige formulering: "VX-nervegas har konsistens af motorolie".

VX trænger gennem huden og endnu bedre gennem slimhinderne. At dømme ud fra overvågningsvideoen blev Kim Jong-nam besprøjtet med en VX-aerosol. (for ing.dk medarbejdere: aerosol er små luftbårne dråber, som f.eks. fra en deo-spray)

På intet tidspunkt optræder VX som "gas". Det rette udtryk er vel "nervegift".

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten