Luftforurening øger børns risiko for kroniske sygdomme

23. februar 2021 kl. 14:1460
Luftforurening øger børns risiko for kroniske sygdomme
Illustration: leaf / BigStock.
Blot en dags eksponering af forurening fra biler eller brande kan have en effekt, viser ny forskning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Udvikling af kroniske sygdomme er i mange år blevet sat i forbindelse med luftforurening. Men indtil nu har er det ikke blevet undersøgt, hvilke konsekvenser luftforurening har hos børn.

Det har en forskergruppe fra Stanford University sat sig for at lave om på. I en undersøgelse af 221 børn i alderen 6-8 år, har forskerne undersøgt luftforureningens effekt på enkeltcelle-niveau og har desuden undersøgt det kardiovaskulære system og immunforsvaret. Det skriver universitetet.

»Jeg mener, at resultaterne er så overbevisende, at en børnelæge nu kan sige, at vi har beviser for, at luftforurening forårsager ændringer i immunsystemet og det kardiovaskulære system og ikke kun i forhold til astma og luftvejssygdomme, som det tidligere blevet påvist,« siger hovedforfatteren bag undersøgelsen Mary Prunicki, der er leder af Centret for Luftforurening- og Sundhedsforskning ved Stanford University.

Undersøgelsen viser desuden, at der ikke kun er tale om en øget risiko hos børn, der lever i områder med høj luftforurening. Blot en dags eksponering af forurening fra biler eller brande kan have en effekt, fortæller forskeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

“Det lader til, at selv en kortvarig eksponering af luftforurening kan ændre ændre børns genetiske regulering og genekspression og endda ændre blodtrykket og dermed muligvis lægge grundlaget for en øget risiko for sygdomme senere i livet,” siger hun.

Undersøgt et forurenet område

De undersøgte børn er i overvejende grad latinamerikanere og bor i Fresno i Californien, som er en af de byer i USA med det højeste luftforureningsniveau, da området blandt andet er kendetegnet ved et stort industrielt landbrug og hyppig forekomst af skovbrande.

Gennem en sammenligning af forureningsniveauer og data for sundhed og demografi blandt de undersøgte børn tegnede der sig gradvist et foruroligende billede, skriver universitetet.

De fandt blandt andet frem til, at DNA-molekylerne hos børn ændres, hvis børnene udsættes for de fine luftforureningspartikler såsom PM2,5. Resultaterne viser desuden, at eksponering af luftforurening hænger sammen med en stigning i antallet af hvide blodlegemer. Dette kan ifølge forskerne gøre børnene mere disponerede over for hjertekarsygdomme senere i livet. Det vil dog kræve yderligere undersøgelser at bekræfte de langsigtede effekter.

Sætter fokus på ulighed

Undersøgelsen stiller også skarpt på de demografiske uligheder, der kan være forbundet med luftforurening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Latinamerikanske børn i Californien udsættes nemlig i højere grad for trafikrelateret luftforurening end ikke-latinamerikanske børn, hvilket ifølge forskerne kan være med til at forklare, hvorfor der er en større forekomst af forhøjet blodtryk blandt latinamerikanske voksne end blandt andre etniciteter i USA.

Sygdom og dødsfald forbundet med luftforurening er dog stigende blandt alle befolkningsgrupper og er en af de mest almene årsager til dødsfald på verdensplan.

“Det er alles problem. Omkring halvdelen af amerikanere og størstedelen af mennesker rundt omkring i verden er omgivet af usund luft. Ved at forstå og reducere forureningen kan vi redde mange liv,” siger Kari Nadeau, der også er en af forskerne bag undersøgelsen, som blev publiceret i tidsskriftet Nature Scientific Reports i sidste uge.

60 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
61
15. juni 2021 kl. 20:26

For at holde os til emnet og nede på jorden: Nu kan man eks se omkring skolerne hvor alle forældre kører deres børn i skole selvom de bor lige omkring hjørnet, så det forældrene der hver dag laver den luft forurening omkring skolerne og hele skolegården bliver fyldt op med bilos, plus risikoen med al den trafik, selv i weekenden er skolegården fyldt op med biler fra kl. 8 om morgenen, og problemet er overalt i dk, forældre der siger de har ondt i maven ved tanken om det kaos af trafik der er omkring skoler (som på en motorvej) og de bekymret for deres børn, men de laver selv problemet, det gjorde ikke noget hvis de begyndte at tænke :)

60
15. marts 2021 kl. 09:46

Til forskel for meget anden såkaldt Folkesundheds-indgreb, var og er tobakkens skader på brugeren veldokumenteret. Det bygger IKKE på teoretiske modeller eller andet mumbo-jumbo, og heri ligger den afgørende forskel.

Det helt store skridt var, da man for alvor begyndte at beskytte ikke-rygere mod passiv rygning. Forinden havde man internationalt udført årelange undersøgelser over folk, herunder børn og fostres reaktion på passiv rygning. Viste væsentlige skader ved sammenligning med de, der levede i røgfrie omgivelser. Indebar bl.a. en masse undersøgelser af biomarkører, nedbrydningsprodukter efter nikotin i blod, og brug af mumbo-jumbo, store mængder mumbo-jumbo, i form af avancerede statistiske modeller over måledata.

(En god dag for folkesundheden. Også for hende her, der pludselig kunne gennemføre en arbejdsdag uden hosteanfald).

59
9. marts 2021 kl. 17:55

Tobak et godt eksempel. Staten dokumenterer at det er usundt at ryge, faktisk dokumenteres det, at det for nogle er dødeligt efter en overskuelig årerække i et normalt livsforløb. Og af hensyn til skatteindtægterne søges rygning begrænset ved at pålægge skatter og afgifter, og af hensyn til de der fornuftigvis IKKe ryger, indføres der restriktioner for tobaksnydelse. Men det er ikke forbudt at nyde tobak.

Til forskel for meget anden såkaldt Folkesundheds-indgreb, var og er tobakkens skader på brugeren veldokumenteret. Det bygger IKKE på teoretiske modeller eller andet mumbo-jumbo, og heri ligger den afgørende forskel.

58
9. marts 2021 kl. 15:57

ikke rigtigt nogen sammenhæng med staters trang til at betragte mennesker som sin ejendom, bl.a. udtrykt ved begrebet Folkesundhed, der har en hel del til fælles med termen "folkelegemet" der skal holdes sundt til gavn for staten.

Jeg tænker tit det stik modsatte af dig, når Staten i sine kampagner hopper rundt på tungen/laver sælsomme tiltag (som af nogle opfattes som overgreb): at Statens i visse situationer fremstår temmeligt skvattet (og nej, ikke entydigt så, lige pt).

Men når det drejer sig om statens rolle inden for Miljø og Sundhed, ser jeg generelt pædagogen 'Arne' i Jul på Vesterbro for mig. Familien Stardust (= befolkningen) opfører sig i nogle sammenhænge miljø-/sundhedsmæssigt tumpet, superegoistisk og hæmningsløst manipulerende. Og Arne har sin guitar, sit lange hår og bløde kommunikation som de primære redskaber.

Rygepolitikken herhjemme sejlede i et par generationer, og folk begyndte først at respektere effektive indgreb på dette punkt, efter at de var sat i værk. I kombination med økonomiske metoder: tobakspriser. Pludseligt viste staten sørme, at den mente, hvad den sagde. Forinden blev begrænsninger på rygeområdet bekæmpet med næb, arme, ben og klør.

57
8. marts 2021 kl. 17:15

Ja, systemerne skal fungere, kloaker og veje og elforsyning og affaldshåndtering, og det er alt sammen kollektivt og glimrende. Og vi skal også have en miljølovgivning og en arbejdsmiljølovgivning der regulerer vores omgivelser og beskytter imod ødelæggelser.

Men dette har ikke rigtigt nogen sammenhæng med staters trang til at betragte mennesker som sin ejendom, bl.a. udtrykt ved begrebet Folkesundhed, der har en hel del til fælles med termen "folkelegemet" der skal holdes sundt til gavn for staten.

Kæden hopper af når Staten går fra at anbefale en kosttrekant, til at ville gennemføre denne via lovgivningsiniativer. Eller når Staten på grundlag af fortænkte teoretiske modeller om udviklingen i "folkesundheden" iværksætter milliarddyre tiltag der er uden relevans for den enkelte borger.

56
8. marts 2021 kl. 09:54

ad "De":

Så spørger jeg om hvem der længere oppe i tråden trak dette trick ud?!

jeg brugte det meget satirisk under

Til hr. Bertil Nejhansen: Status for Deres fakta-kørekort..

..og jeg troede faktisk, at BJ metop tog det som det, det var ment som: satire med glimt i øjet. (Havde jeg derimod haft oplysninger om personlig sygdom/skavanker hos BJ eller andre, ville jeg nok fravælge at bruge denne satire-stil i sammenhæng dermed. Men måske opfatter hverken du eller BJ sådanne nuancer?)

Fakta-kørekort satiren var rettet mod de, der gerne vil videnssamfundets produkter (fx sundhedssygstemet, miljøreguleringen mm.), når det varter dem personligt op. Men ikke gider det, når samme systemer stiller krav/begrænser for at sikre andre borgere og kommende generationer med særskilte, indlysende behov. Fakta-kørekorts-brevet kan nok sendes til de 3/4-dele af befolkningen, som BJ så med stor velvillighed har valgt at repræsentere.

55
8. marts 2021 kl. 09:42

Bertel Johansen

Den nazistiske løsning til højnelsen af den generelle folkesundheden i den nationale population var en perverteret udgave af Darwin`s teorier, og en voldsomt opskaleret og industrialiseret model af samme der også blev drøftet og praksiseret i miniature i f.eks. de Skandinaviske lande.

Struense.

Der er lang tradition for at foregribe også i Danmark, hvor skolepligt, tandpleje, kloakering osv. greb ind og dikterede bedre standarder.

Før det havde herremænd visse pligter overfor kongemagten som også tvang mere henssigtsmæssig opførsel igennem.

Kikker du tilbage og udover grænserne, så er det et fællestræk ved al civilisation at den først rigtigt udvikler sig avanceret når systemerne begynder at fungere.

Det er ikke totalitær ensretning, men bare rationel ensretning, og måske bedst illustreret i fortællingen om Kain og Abel.

Du giver den så som voldelig anarkist, der er utilfreds med at fredelige Abel stille og roligt opbygger en bekvem tilværelse og opnår sin fars tiltro og kærlighed.

Mit råd til dig Bertel er at tone ned på anarkismen og erkende at civilisationen er indtruffet.

53
7. marts 2021 kl. 20:50
 • lidt på kanten af emnet her, men alligevel : Folkesundhed er et begreb der dækker over, at STATEN med eller uden befolkningens eller den enkeltes tilslutning vil diktere hvordan dens borgere skal og må leve deres eget liv. Undskyldningen er, at velfærdssamfundet stiller helbredelse til rådighed, hvorfor borgerne til gengæld skal affinde sig med diverse indgreb STATEN mener vil holde dem mere udenfor sundhedsvæsnets regi og udgift, end de teoretisk set ville været hvis de selv bestemte deres livsform- og forløb. Denne vilje til, at STATEN betragter borgerne som dens ejendom og produktionskapital der skal optimeres, har vi set før. Dels i Nazityskland og dels i det kommunistiske Sovjetunionen. Sammenligningen halter naturligvis på det konkrete indhold, men principielt er det det samme der sker. Sidste eksempel her i DK er regeringens forsøg på at tvangsindføre veganerdage i offentlige kantiner. Det gik så ikke i denne omgang, men tendensen er klar, og forslaget er ikke dødt, bare udsat til en anden lejlighed. Uhyggeligt ! Hele emnet lider af den fejlslutning, at man ved at tvangsafholde borgerne fra deres eget valgte måske usunde liv, kan spare noget som helst. Det kan man ikke, da vi alle til slut dør af alderdom og af de enkeltvise organ- og legemessvækkelser alderen medfører, og vi derfor alle ender med at belaste hospitalsvæsnet uanset livsform. Og de usunde livsforløb dør så måske blot tidligere, så pensionsårene spares, hvorimod de sunde koster kassen i pension før også de belaster sundhedssystemet ligefuldt. Men det ideologiske begreb Folkesundhed, der formentligt hente sin moralske legitimitet i sovjetkommunismen og den maxistiske socialisme, har rent ideologisk lige så meget fælles ophav i nazismen, og burde derfor ikke findes på noget dansk universitet. Men bevares: Alle dette pseudo-videnskabelige fags udøvere gør det da sikkert "i den bedste mening," uden at gøre sig klart hvad de egentligt har gang i.
 • og blot for en sikkerheds skyld: Ovenstående er ikke et argument imod arbejdsmiljølovgivning og stadig mindre kontaminering af udeluften via regler, men et forsøg på at skille tingene lidt ad.
52
7. marts 2021 kl. 13:51

Forstår ikke rigtigt din kobling af it indtjening og mit svar til BJ? Jeg har aldrig arbejdet inden for IT, og ikke tjent derpå. Det burde du, der på et tidspunkt fulgte mig ganske tæt på debattrådene, have indset.

Nu var det ikke IT-delen af svaret jeg hentydede til.

Når du og Bertel trækker nazikortet i en diskussion, så er det rigtig dårlig stil. I læner jer op ad en anmeldelse.

og så:

Og jeg kan forstå på Din argumentationsform, at Du har særdeles stor træning i, på nedladende vis, både at illudere forståelse, samtidigt med at netop Dine valgte formuleringer tydeligt demonstrerer det modsatte. Kønt er det ikke; bør nok droppes, medmindre Du målrettet søger disrespekt.

I gamle dage henvendte mig sig til fremmede mennesker med De og Deres med stort. I dag anvender man det som en afstandstagen og slet skjult foragt. Der er dog en særlig undtagelse med kongehuset som er i en anden kategori.

Så spørger jeg om hvem der længere oppe i tråden trak dette trick ud?!

Jeg er ikke imod at begrænse luftforurening, men nogle gange forekommer lidelserne som selskabte. De fleste som døjes med KOL og andre vejrtrækningsproblemer, har også gennem et langt liv støttet tobaksindustrien. Behøver vi at høre på at de ikke vidste at rygning er uhyre usundt? Det betragter jeg på linie med flatearthers.

Noget andet er at de mest plagede via deres domicil nærmest opsøger de værst plagede områder med dårlig luft. Minder lidt om dem som lader sig forarge over at naboen går nøgen rundt bag sin høje hæk. Jeg tvivler på at du ville opleve alle dine fortrædeligheder som nabo til mig i landsbyen hvor jeg bor. Vi kan bare tale om noget andet ?

50
7. marts 2021 kl. 12:02

Ja, patientforeningerne sætter ofte en dagsorden der ikke nødvendigvis burde være politisk helt så relevant. Men det problem er jo en anden sag. Og Dit problem med dyspnø er en alvorlig sag, men det har intet med udeluften at gøre. Jvf. diverse lægelige forklaringer, lader det til at åndedrætssvækkelse med diagnosen dyspnø er relateret til flere andre helbredsproblemer og ikke mindst: den uafvendelige aldring. Så jeg mener ikke at Dit eksempel er nogen valid argumentation for at udeluften i Danmark er helbredsmæssigt forurenet, uanset at luftkvaliteten målt specifikt på H C Andersens Boulevard viser, at der kan man få problemer - hvis man tager ophold på gaden døgnet rundt året rundt i årevis. Så det gør vi naturligvis ikke ! Så: held og lykke med dit behandlingsforløb af hvad som helst.

49
6. marts 2021 kl. 21:48

da dine medmennesker der lever under samme atmosfæriske forhold ikke har samme helbredsmæssige udfordring......vil opfordre til at søge konkret forklaring<br />

Du har vist grundlæggende problemer med at læse og forstå alm. tekster? Som sagt har 20-40 % har de ældre af en befolkning dyspnø, jf. reviews, og dette er pudsigt nok mest udbredt i vinterhalvåret. Og kan delvist kobles til luftforurening, som er hovedtrigger i mit tilfælde. Hvis man - kontrafaktisk - primært fik dyspnø om sommeren og hver gang, man spiste en ispind, så ville man nok undgå ispinde fremover og næppe inddrage emnet i en debattråd om luftforurening?

Vort udmærkede sundhedssystem er fortsat noget famlende over for fænomenet dyspnø (samt bjerge af andre miljørelevante sygdomme); bl.a. måske fordi samme system er bedst klædt på mht. sygdomme, hvor der er store og stærke patientforeninger eller medicinal-selskaber inde på banen. Min første viden om dyspnø stammer fra en udmærket artikel, skrevet af en dansk sygeplejerske, der netop beskriver fænomenet som underbelyst og underhåndteret herhjemme. I den daglige drift beskæftiger læger flest sig nok fortrinsvist med sygdomme, hvor der er redskaber til at diagnosticere og behandle.

Og jeg kan forstå af Din beskrevne helbredsudfordring, at Du kan være noget søgende efter udefrakommende skyld for Dine besværligheder

Og jeg kan forstå på Din argumentationsform, at Du har særdeles stor træning i, på nedladende vis, både at illudere forståelse, samtidigt med at netop Dine valgte formuleringer tydeligt demonstrerer det modsatte. Kønt er det ikke; bør nok droppes, medmindre Du målrettet søger disrespekt.

48
6. marts 2021 kl. 20:22

Naturligvis har jeg set den glimrende tyske dramatisering af en stedfunden situation i Berlin under WW2: Charity. Og ja: Den nazistiske løsning til højnelsen af den generelle folkesundheden i den nationale population var en perverteret udgave af Darwin`s teorier, og en voldsomt opskaleret og industrialiseret model af samme der også blev drøftet og praksiseret i miniature i f.eks. de Skandinaviske lande. Her nøjedes man dog med tvangssterilisering og indespærring af åndeligt svage. Men det ændrer ikke ved, at hele begrebet "folkesundhed" kun kan indlejres i et diktaturs opfattelse af mennesker som noget der tilhører Staten. Nazityskland elle Sovjetrusland, eller nu i det små: statsminister Mette Frederiksens ødelæggende og ruinerende "omsorg" for os nu, selv om COVID-19 ikke i sig selv er mere dødelig end andre tidligere influenza-emidemier. Og jeg kan forstå af Din beskrevne helbredsudfordring, at Du kan være noget søgende efter udefrakommende skyld for Dine besværligheder. Men til det vil jeg opfordre til at søge konkret forklaring for Dit tilfælde, da dine medmennesker der lever under samme atmosfæriske forhold ikke har samme helbredsmæssige udfordring. Og jeg er ganske sikker på, at det udmærkede danske sundhedsvæsen kan hjælpe Dig.

PS: Mennesker har i millioner af år levet med og tæt på bål og brænde. Og uden dette, og den dermed forbundne varmebehandlng af kød der var forudsætningen for den megaoptagelse af proteinenergi der kunne udvikle hjernen, havde Du og Jeg ikke kunnet have denne her tråd her kørende. Så: Måske skal vi sætte mere pris på ilstedet end Du gør, uanset at røg indendørs er en uskik.

47
6. marts 2021 kl. 19:38

Og når disse mere eller mindre tilfældige og fejlbehæftede data så samles og multipliceres i beregningerne, ganges alle fejl op med potensen, ofte endda logaritmisk.

øh - ved du helt konkret, hvad du taler om lige hér, eller synes du bare, det lyder prof?

Husk at dette "folkesundhedsbegreb" er ret nazistisk infiltreret. Hitler havde det også på sit program. Vi andre mere humanistisk indstillede er derimod mere indstillet på konkrete diagnoser og en videnskabelig samfundssocial indsats jvf. dette.

wow! (og et øjebliks stilhed i lutter benovelse...den havde jeg ikke lige set komme).

Men nu da du selv smider nazi-kortet, så lad os da gå ad den tema-vej. Ser du fx 'Charity', sæson 2 på DR? Berlin, 2 WW, lægepar's lille datter har vand i hovedet, kan give hjerneskade. Nazisterne har givet ordre til, at børn med arvelige/permanente sygdomme skal overføres til en særlig klinik, hvor der foregår interessante eksperimenter. Det anes, at de unger nok ikke bliver meget gamle. (Jeg er kommet til det afsnit, hvor moren lyver for sin halvt nazificerede lægemand, stjæler sin egen unge og gemmer hende i en nedlagt bygning).

Indsæt lungesyge, kræftsyge og demente istedet. Hvilket leder til et senere spørgsmål.

Min (og en del andres) interesse for luftforurening og helbred udspringer ikke altid ene og alene af skrivebords-teoretisk ideologi og samfundsinteresse. (Nu kommer jeg lige til at trætte tråden med egne genvordigheder. Jeg haler min indre forsøgsmus frem i halen som et ex - en af mange - der kunne tale for fortsatte behov for forbedringer mht. sundhedsrelevant miljøforståelse og -regulering).

Har selv i et par menneskealdre oplevet hoste og vejrtrækningsbesvær ved luftforurening i nærmiljøet. Med en tidslig kildeudvikling: trafikos (+brænderøg) -> trafikos + brænderøg -> brænderøg (+ trafikos). Masser af andre kilder, men de er mere midlertidige og relativt mere håndterbare. Brænderøgen svider i modsætning til trafikosen i næsen, og lugten giver ubehag og kvalme. Har 3 luftrensere, tager en del, men ikke alt.

En ekstra speciel-effect er dyspnø (har jeg helt nyligt opdaget, at det hedder). Lungerne 'stivner' i yderste position, man gisper efter vejret og pulsen går amok. Den oplevede jeg med sjældne mellemrum som ung, når brænderøgen var tættest i byerne (årene tæt på oliekrisen). Senere sporadisk i meget tæt trafik. Har ikke oplevet dyspnø i trafikken de sidste ca. 20 år. Lige netop denne vinter er det eksploderet, altså dyspnø derhjemme op til ½-delen af tiden, on/off, i takt med temperaturfald og lokal brænderøg. Jeg tænker, at folks ophold hjemme under COVID19 giver mere gang i brændeovnene. Når værst, har jeg ikke kræfter til både at trække vejret og sidde op. Effektiv slankekur.. Taber 1-2 kg per uge, når mest intenst; absolut uden intention. Dyspnø kan skyldes alverdens sygdomme, det kan bl.a. udløses af luftforurening, 20-40 % af de ældre lider deraf, vist udbredt blandt kræftpatienter på terminal-stadiet, og 'dyspnøers' overlevelse ved bonus- sygdomme - fx virus - er ringere end for resten af befolkningen.

Nu kommer spørgsmålet så:

Hvem er egentlig mest nazi-like i deres adfærd, når man ser på konsekvensen af deres adfærd for visse andre grupper?:

  1. det vidensorienterede samfund, der forsøger at kortlægge, forstå og forebygge miljøforholds betydning for relevante sygdomme samt ved opfølgende regulering,
  1. de 'humanistiske' livsnydere, der bekæmper, benægter og bortforklarer alle miljø- bivirkninger ved deres egne egoistiske projekter, bl.a. ved at mandsopdække, true eller latterliggøre alt og alle fra gruppe 1?
46
6. marts 2021 kl. 17:20
43
6. marts 2021 kl. 10:24

Med henvisning til Deres bidrag i ovenstående og tidligere indlæg, kan vi oplyse, at De netop har modtaget 3. klip i fakta-kørekortet. De er dermed ikke længere omfattet af Videnssamfundets service-tilbud. Sidste klip blev konkret udløst af bl.a. følgende vendinger under debat om sammenhæng mellem luftforurening og sundhed:

"det sædvanlige modelberegneri løsrevet fra enhver virkelighed"

"modelberegnininger det rendyrkede spådomskunst i kaffegrums"

Videnssamfundets service-tilbud omfatter bl.a.:

 • Ret til diagnosticering og sygdomsbehandling hos egen læge og på hospitaler.
 • Ret til rent vand fra egen vandhane.
 • Ret til at aflede husspildevand via kloak.
 • Ret til at benytte veje, fortove, luftrummet og kollektiv transport.
 • Ret til i vågen tilstand at befinde sig med hovedet opad og benene på jorden iht. alm. brug af tyngdekraften.

Disse rettigheder er fremkommet og forstås direkte eller indirekte via tænkning, forskning, udredning og udvikling omfattende udbredt anvendelse af naturvidenskabelige, matematiske modelberegninger, som De netop udtrykkeligt har Dem frabedt. Hvilket vi - lidt tøvende - har valgt at imødekomme.

Oversigt over fremtidige service-tilbud fra Kontra-faktasamfundet:

Ved akut opstået sygdom må vi henvise Dem til barber-kirurgernes tilbud:https://img1.wsimg.com/isteam/ip/a2dfd3e6-a5ca-4acf-b15e-7bea5443d2c0/5cdbeaa9-c585-470d-b45e-bb12faf5c991.png

Under egentlige epidemi-udbrud kan denne erfarne klinik anvendes: https://i5.walmartimages.com/asr/0926d7b1-0243-4ef3-bf07-fa7b6e8d6c30_1.167bd48f899fc956eab8ec6724f61459.jpeg?odnWidth=612&odnHeight=612&odnBg=ffffff

Fremtidig tandpleje udføres af den lokale smed, og i ferieperioderne følgende praksis:https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/health-beauty-dentophobia-dentophobes-dentist-medical_historian-victorian-rben253_low.jpg

Endelig må vågen fritid fremover forventes tilbragt jf. Bekendtgørelse om matematik-foragteres mulige benyttelse af almindelig tyngdekraft:https://media.istockphoto.com/illustrations/in-peacetime-satirical-cartoon-weekly-of-188-illustration-id1129907883?s=612x612

Skulle De senere ønske afgørelsen omgjort, må De forvente et intensiv forløb under exitprogrammet 'Matematik- og videnskabelig accept for begyndere' samt mindst 50 behandlinger hos erfarne faktaresistens-behandlere:https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/medical-acupuncturist-acupuncture-alternative_medicine-cure-lazy-gla110128_low.jpg

42
5. marts 2021 kl. 15:21

. . . som vi gerne var fri for. Og tak for linket, men ærlig talt: Det er jo det sædvanlige modelberegneri løsrevet fra enhver virkelighed. Allene begrebet: "for tidlig død" er jo det vitterlige vås, idet det ikke bliver, og ikke kan måles op på noget konkret. Ingen kender fremtiden, heller ikke for den enkelte, og medmindre der kan dokumenteres kortere levealder for en passende population i forhold til en tilsvarende blot med et liv under en anden luftkontaminering, er og bliver hele dette begrebsapparat: "for tidlig død" i modelberegnininger det rendyrkede spådomskunst i kaffegrums.

Men bevares: Med disse vidunderlige EDB-systemer og uendelig regnekraft til rådighed er det da fristende at kaste sig over dette som tidens hotteste videnskab der kan give adgang til vellønnede skatteyderbetalte embeder med gode pensionsordninger. Men videnskab er det ikke. Det eneste vi kan bruge sådanne rapporter til er, at vurdere de konkrete målinger i forhold til fortidens tilsvarende, og dermed erkende hvad vej det går under de herskende forhold.

I øvrigt: Regeringen arbejder med 870 indlagte COVID-19-patienter midt i april måned med de restriktioner landet er udsat for nu siden 1. marts. Dette også på baggrund af sådanne teoretiske modelberegninger. Dog: I DR-TV så og hørte vi een af de videnskabelige matematikerne bag modellen erkende, at det var ligesom at forudsige om det bliver solskind 13. april. Så meget for modelberegninger i tidens såkaldte videnskab.

Husk nu: Levealderen stiger og stiger og kontamineringen falder og falder, så ro på.

41
5. marts 2021 kl. 13:25

selv de sundhedsberegninger i https://dce2.au.dk/pub/SR360.pdf, som jeg mener underdriver lokal forurenings betydning, nuancerer Danmarks eget bidrag noget. Tjek tabel 13.2, s72.:

Premature deaths:

 • Foreign contribution to Denmark:...............3,000
 • Denmark to Europe incl. Denmark:............. 3,030

vist ikke entydig grønvaskning ;-)

40
5. marts 2021 kl. 12:47

den uønskede kontaminering af luften i Danmark vi stadig kan måle primært kommer fra kilder i udlandet vi ikke rigtigt kan gøre noget ved her

Og dog:

Udenlandsk luftforurening er i grove træk blandet op, når den er nået frem til os. Og den ligger så spredt ud over hele landet (som et tyndt lag umættet magarine). Udgør en relativt stor del af 'baggrunden' i danske luftkvalitets-målinger. Og omvendt, hvor luften i DK er mest forurenet og sundhedsskadelig, som på HCA Boulevard i Kbh, leveres forureningen (som tykke 'smørklatter') fra lokale hotspots på hjul.

Den laveste luftforurening i DK ses således dér, hvor udenlandsk forurening helt dominerer over lokale kilder (se figurerne over udkants-Danmark vs. HCA Boulevard's udvikling i NOx'er og partikler, s. 26, 50 i https://dce2.au.dk/pub/SR360.pdf. Det særligt giftige tjærestof BaP viser i øvrigt højere værdier i parcelhuskvarters-baggrund med brændeovne end på HCA Boulevard, s 60-61).

Skulle dansk luftforurening være lige så ubetydelig, sundhedsmæssigt set, som du mener den er, skulle den udledes momentant opblandet og jævnt udsmurt i lighed med udenlandsk. Samtidigt skulle 'smør-kolesterolen' i form af kildenære, særligt reaktive, sundhedsskadelige stoffer forinden være nedbrudt til mere harmløse stoffer.

Fx acrolein, der kan opstå ved forbrænding af træ/sukkerstoffer. Af nogle tillagt hovedansvaret for astma-anfald fra trærøg og mados. Er stærkt reaktivt, og nedbrydes derfor hurtigt under transport. Acrolein fra svenske, tyske og ø-europæiske skorstene vil derfor næppe nå frem til danske lunger - men det vil acrolein fra naboens brænderøg.

Så mht.sundhedsskadelig luftforurening er 'det er smørred, der gør'ed' - altså fortrinsvist de nære kilders hotspot-påvirkninger. Dette var der ikke taget højde for i de tidlige modeller over luftforurenings sundhedsskader. Kommer vist gradvist, i takt med at model-opløsningen bliver finere og flere relevante stoffer inddrages.

39
4. marts 2021 kl. 10:14
 • din afprøvning af argumentationsform er er god øvelse i mange sammenhænge. Dog ikke lige her, da Din test ikke medtager det forhold, at den uønskede kontaminering af luften i Danmark vi stadig kan måle primært kommer fra kilder i udlandet vi ikke rigtigt kan gøre noget ved her, medens "kræft, hjertekarsygdomme og trafik" faktisk er noget vi stadig kan gøre noget ved i behandlingsformer og forebyggelse.

Og dette uanset at vi véd, at de stigende problemer med kræft og hjerte-kar-sygdomme og kredsløbssygdomme og slidgigt o.s.v. er noget der har en nøje sammenhæng med den stigende levealder. Altså: det er aldersbetingede sygdomsproblemer, som vi tror på at vi kan finde bedre behandlingsformer for til stadig højere levealder. Men disse problemer kommer jo alligevel - så bare senere, og vi dør allesammen af dem og andet tilsvarende - også Du og også statsminister Mette Frederiksen selv om hun forsøget at bilde vælgerne noget andet ind.

Men vi kan ikke rigtigt "kurere" nogle fortænkte følger af luftkvaliteten som vi ikke kender og ikke kan diagnostisere og som i det omfang de findes hidrører fra vinden fra det sydlige udland.

38
4. marts 2021 kl. 08:21

@Bertel Johansen:

Ja, dokumentationen for, at vi ikke har luftforurening i Danmark på sundhedsskadeligt niveau er, at der rent faktisk nu måles langt mindre af alt det skadelige end for år tilbage, og at det der måles for en stor del kommer fra udlandet med vinden, og ikke mindst: Levealderen stiger og stiger, og den stiger lige så meget i de tætteste bydele som ude på landet.

ok, vi overfører lige din argumentationsform til andre områder:

"Dokumentationen" for at kræft, hjertekarsygdomme og trafikulykker ikke er et problem i Danmark, er, at levealderen har været faldende i en årrække. Så vi kan roligt standse al yderligere udvikling i forskning, regulering, diagnosticering og behandling af kræft, hjertekarsygdomme og trafik (siger de, der tilfældigvis ikke selv har været ramt/er kørt over for nylig).

37
3. marts 2021 kl. 17:32

Som også Du må have bemærket, er det partikelstørrelse de partikelforskrækkede fokuserer på. Nu er det blevet muligt at købe et instrument så stadig mere microskobiske partikler kan detekteres - og så er størrelsen naturliugvis straks et problem.

Og ja: jeg deler ganske Din opfattelse af at diverse NOx-forvindelser næppe gavner sundheden. Eller rettere: Det gør de ikke. Tværtimod. Men med dem, som med så meget andet: Det er mængden/koncentrationen over tid der gør det. Og den er ikke i Danmark, heller ikke på vejene, af en størrelse eller koncentration så luften er sundhedsskadelig.

Og om asbest: Ja, den tragedie og unødigt forsinkede indsats er en meget sørgelig historie. Den har vi og landet lært af, og dermed er asbest blevet noget der behandles seriøst, og hvor det forekommer i sundhedsfarlig koncentartion/mængde, er det enten en ulykke eller en strafbar handling.

I øvrigt om partikler: Citat fra nettet, vist nok INGENIØREN: En kondensstribe er en lang, hvid sky, der er skabt af udstødningsgasserne af fly. De dannes, fordi udstødningsgasserne indeholder både vanddamp og små urenheder. Vanddampen, som bliver til iskrystaller i den -40° kolde luft, bliver, sammen med urenheder som f.eks. sodpartikler og støvpartikler fra turbinerne, til kondensationskerner. Kondensationskerner gør det muligt for vanddamp i atmosfæren at samle sig på de kerner, hvilket gør det muligt for skyer at opstå. For at opnå en temperatur på -40°, skal man 8 km op i luften.

Så: Uden partikler, også og især de meget små, var verden ilde stedt.

36
3. marts 2021 kl. 16:45

@Bertel:

Men har man først een gang bestemt sig for at partikler er farlige, næsten uanset type og mængde, bliver livet jo en evig kamp, især med en partikelmåler i hånden.

Har du nogen dokumentation for at der ikke skelnes mellem partiklernes art og mængde? Eller er det bare endnu en demagogisk løgn fra din side?

Bilos har det med at indeholde NOx, som næppe gavner sundheden. Bor man tæt ved en trafikeret gade bliver man uundgåeligt udsat for det. Ligegyldigt hvad du påstår.

Min far døde af lungehindekræft, og eneste kendte årsag er indånding af asbestfibre. Han arbejdede ikke med asbest, bare i nærheden af andre som gjorde. Der er stadig asbest i luften mange steder, f.eks. fra nedbrydning af asbest-tage.

35
3. marts 2021 kl. 14:06

Jo, konkurrence er særdeles motivationsfremmende for læring for rigtig mange, nok mest udbredt blandt drenge, men også piger motiveres af konkurrence. Tvivler De, så spørg en ældre folkeskolelære eller en børnepsykolog.

Og eksamen kan da aldrig være et udtryk for ensretning, medmindre altså, at det er eksamen i ensrettet indlært viden. Og så er det jo ikke eksamen der er noget i vejen med, men bredden i indlæringen og pensum.

Eksamen er blot og bart dokumentation af indlært stade, og som afsluttende eksamen, er det personens dokumentation overfor tredieparter til nødvendig brug i livet efter uddannelsen.

33
3. marts 2021 kl. 12:20

Ja, dokumentationen for, at vi ikke har luftforurening i Danmark på sundhedsskadeligt niveau er, at der rent faktisk nu måles langt mindre af alt det skadelige end for år tilbage, og at det der måles for en stor del kommer fra udlandet med vinden, og ikke mindst: Levealderen stiger og stiger, og den stiger lige så meget i de tætteste bydele som ude på landet.

Hvis ikke det sammenlagt kan føre til konklussionen: Sundhedsskadelig luftforurening i udeluften er fortid i Danmark, må der være noget galt med virkelighedsopfattelsen. Og i øvrigt: Nej, jeg er ikke modstander af politiske tiltag der har givet os en udeluft af en renhedsgrad, så den ikke længere er sunhedsskadelig. Men jeg er lodret imod hysteriske tiltag der vil ødelægge livskvaliteten på anden måde og koste millioner til ingenting, blot fordi nogle "partikel-hadere" har anskaffet sig et instrument til måling af noget de ikke kan sætte ind i en fornuftig og større sammenhæng.

Og igen: Vær dog glad for at der dannes partikler på mange forskellige måder derude, faktisk de fleste i naturen mere eller mindre uden menneskelig medvirken. Ellers blev kloden stærkt opvarmet af vandamp der ikke kunne fortætte, og vi kom til at mangle vand i kolonihaven.

32
3. marts 2021 kl. 11:49

Nej, jeg mener IKKE at fede luftforureninger i nogle rigtige store byer ude i verden er godt. Den er sundhedsskadelige. Og de lokale regeringer er faktisk i gang med at gøre noget ved det. Men her på vores 43.000 km2 ER problemet løst.

@Bertel J ..læg nu noget overbevisende dokumentation for, at problemet er løst herhjemme. Eller indrøm, at det er noget rent subjektivt, du personligt har besluttet dig for.

Du er sikkert - som en del modstandere mod skrappere luftregulering herhjemme - personligt aktuelt hårdfør. Dig velundt, hvis du altså undte anderledes stillede en bedre luft. Dette er tydeligvis ikke tilfældet.

Men har man først een gang bestemt sig for at partikler er farlige, næsten uanset type og mængde, bliver livet jo en evig kamp..

At partikler er farlige uanset type og mængde kommer da vist fra dig og ikke andre.? I bjerge af undersøgelser har man også set på stribevis af andre stoffer, i nogle undersøges partikler under elektronmikroskop ol. Så der er internationalt omfattende viden om hvilken partikeltyper, der dannes under hvilke forhold og i hvilke miljøer. Og megen viden om disses sundhedseffekter - og fortsat mange uafklarede ting.

Men partikler - især de finere som PM2.5, under 2.5 mikrometer - har igen og igen vist sig egnede til at forudsige sundhedseffekter. Så hvis andre med mere begrænsede redskaber alene måler fx partikler, men i lignende miljøer med samme typer forureningskilder, kan de med en vis ret drage nogle konklusioner ang. miljø og sundhed ud fra den internationalt akkumulerede viden.

31
2. marts 2021 kl. 20:53

Partikelmåleren er et farligt instrument i hænderne på de partikelforskrækkede, for partikler i den omgivende luft og atmosfære er nu engang en uomgængelig del af livet.

Men har man først een gang bestemt sig for at partikler er farlige, næsten uanset type og mængde, bliver livet jo en evig kamp, især med en partikelmåler i hånden.

Uden partiklerne fik vi ikke regn, da vand i luftform behøver noget at starte processen frem til dråbe på. Og planter fylder luften med deres partikler der forårsager alergi hos millioner af menensker, som den kemiske medicinindustri heldigvis har fundet midler imod der hjælper de fleste.

Så: Livet på jorden er faktisk fuldstændigt afhængigt af partikler i luften omkring os og i atmosfæren, ikke mindst da luftformigt vand er den måske stærkeste drivhusgas.

Og den drivhusgas holdes faktisk mestendels i ave af netop: Partikler. Og det hvadenten de hidrører fra et havebål, en brændeovn, en lille bitte smule fra en dieselbil eller fra en vilkan eller fra hvad som helst.

Endeligt og til slut: Nej, jeg mener IKKE at fede luftforureninger i nogle rigtige store byer ude i verden er godt. Den er sundhedsskadelige. Og de lokale regeringer er faktisk i gang med at gøre noget ved det. Men her på vores 43.000 km2 ER problemet løst.

30
2. marts 2021 kl. 12:28

I øvrigt er der videnskabelig dokumentation for, at luften inde i mange private hjem har et langt højere indhold af uønskede stoffer end lige udenfor på vejen. Tobak, levende lys, branket mad, mærkelige lugtdeorenter osv.

ja, men der er nok endnu flere hjem med bedre luft - i den '1. verden'.

I flere studier måler man personers luftforurenings-udsættelse døgnet rundt, og vægter så påvirkningen efter steder og tidsrum. Fx i https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6435329/ gav man 45 yngre midaldrende hver en måler på. Man fandt størst påvirkning fra BC (black carbon), CO (kulilte) og PN (antal fine partikler) på spisesteder og under transit (transport), selv om personerne opholdt sig disse steder i kortest tid og længere tid i hjemmet.

Påvirkningen af PM2.5 (massen af fine partikler) var derimod størst i hjemmene, jf. denne figur: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6435329/bin/nihms-1003929-f0003.jpg.

Men den nærmeste udendørs partikelmåler viste i snit ca. 7 mikrogram/m3 (sammenlignelig med eller lavere end baggrund i DK). Man kan af figuren se, at ca. 3/4 af personerne blev udsat for mindre end udeluften i hjemmet (alle var ikke-rygere).

Så kun 1/4 blev udsat for indeklima, der var værre end den gennemsnitlige udeluft, og det kan så skyldes madlavningsvaner, stearinlys mv. (Eller nærliggende ydre, særligt forurenende lokale kilder). Man kan så sige, at det mindretal, der udsættes for mest luftforurening, gør det måske i hjemmet og er delvist selvforskyldte/uvidende. Men man kan ikke bruge dette til at sige, at så er den mindre forurening, resten udsættes for udefra, per definition ok.

Ca. 0,5-0,8 af udeluften når indendørs, jf. en anden undersøgelse: https://www.academia.edu/28484469/How_Does_Infiltration_Behavior_Modify_the_Composition_of_Ambient_PM_2_5_in_Indoor_Spaces_An_Analysis_of_RIOPA_Data. Altså er flertallet i undersøgelsen mest påvirket af forurening uden for hjemmet.

Undersøgelsen vist også, at korterevarige luftforureningsmaxima udgør en særlig stor del af den personlige påvirkning. Dette har regulering af luftforurening og danske studier hidtil ikke rigtigt taget sig af, men det burde de nok gøre.

28
28. februar 2021 kl. 14:37

Trist at så mange lader sig imponere af titler og karriere og glemmer at måle dem op imod alment kendte metadata. Nå: Efter os syndfloden som man siger, og denne gang skabt af menneskelig godtroenhed.

26
28. februar 2021 kl. 10:51

Gennemsnitsalderen stiger fortsat og har gjort det rigtigt længe

Det er jo godt. Men hvorfor ikke ønske en endnu større stigning.

BJ's gennemgående argument både her og på coronaområdet kan sammenfattes som noget i retning af:

En tredjedel af befolkningen dør af cancer, en tredjedel af hjerte-kar-sygdomme og en tredjedel af alt muligt andet.

Så hvis vi nu fandt den perfekte kur mod cancer, så skulle vi for alt i verden skynde os at glemme den igen.

For kuren betyder jo også, at antal døde af hjerte-kar sygdomme vil stige voldsomt. Ganske vist ville gennemsnitslevealderen øges, men de der beregninger at tabte leveår er jo helt uvidenskabeligt gætværk, som ingen kan tage alvorligt, så det tæller ikke.

25
28. februar 2021 kl. 10:39

I øvrigt er der videnskabelig dokumentation for, at luften inde i mange private hjem har et langt højere indhold af uønskede stoffer end lige udenfor på vejen.

Og?

Luften indenfor er en frivillig sag for den enkelte - luften udenfor skal vi alle indånde, også dem der går ind for ren luft indendøre og godt indeklima. Det er nøjagtigt som med rygning. Det er helt frivilligt. hvad du vil udsætte dig selv for - men lad være med at påvirke andre mennesker, som ikke ønsker det.

24
28. februar 2021 kl. 10:35

Du afviser begge dele med henvisning til at du er fagperson

Jeg synes ikke, at en maskinmester ligefrem er naturfagligt uddannet med sundhedsmæssige kompetencer - men det gør BJ åbenbart. Sådan kan man jo have så forskelligt et syn på virkeligheden - ligesom der er forskel på SF og LA, hvilket dog ikke forhindrer visse i at tage springet fra det første til det sidste som en naturlig ting.

23
28. februar 2021 kl. 10:05

... luftforurening ...en af de mest almene årsager til dødsfald på verdensplan." - ...Den opfattelse står Kari Nadeau vist ret allene med.

Det citat står vidst for ing-journalistens regning.

Midt i en COVID19 tid står mange jo "alene sammen"; i denne sag står Ingeniøren m.fl. vist sammen med bjerge af forskere, hvoraf de seneste har konkluderet:

"Our comparison of different global risk factors shows that ambient air pollution is a leading cause of excess mortality and LLE, in particular through CVDs. Globally, the LLE from air pollution surpasses that of HIV/AIDS, parasitic, vector-borne, and other infectious diseases by a large margin. It exceeds the LLE due to all forms of violence by an order of magnitude and that of smoking by a third. Nonetheless, one could argue that tobacco smoking can be entirely avoided"

https://academic.oup.com/cardiovascres/article/116/11/1910/5770885

Et par figurer fra artiklen; af den ene kan man se, at børn og ældre synes særligt ramt.

https://academic.oup.com/view-large/figure/207231596/cvaa025f2.tif

https://academic.oup.com/view-large/figure/207231597/cvaa025f3.tif

22
28. februar 2021 kl. 07:13

Citat fra artiklen: "Sygdom og dødsfald forbundet med luftforurening er dog stigende blandt alle befolkningsgrupper og er en af de mest almene årsager til dødsfald på verdensplan."

Det citat står vidst for ing-journalistens regning.

De tre minutter jeg brugte på at skimme i artiklen (den videnskabelige, to klik herfra) efterlod mig med et indtryk af at der var tale om god forskning.

Så jeg vil tillægge dine lægmands-synsninger lidt mindre vægt end forskerens ord.

21
27. februar 2021 kl. 22:28

Citat fra artiklen: "Sygdom og dødsfald forbundet med luftforurening er dog stigende blandt alle befolkningsgrupper og er en af de mest almene årsager til dødsfald på verdensplan."

 • en af de mest almene årsager til dødsfald på verdensplan ? Den opfattelse står Kari Nadeau vist ret allene med. Naturligvis kan partikelforurening antage et sundhedsskadeligt omfang, og der er byer derude hvor det er tilfældet, men allene det her citerede udsagn burde fratage artiklen og Kari Nadeau enhver troværdighed.
20
27. februar 2021 kl. 19:38

Bertel. Du debatterer under en artikel om en undersøgelse der viser at partikelforurening skader børns helbred. Du nævner selv dyreforsøg, som konkluderer tilsvarende. Du afviser begge dele med henvisning til at du er fagperson. Kan du henvise til noget forskning, der bakker dig op? Eller måske bare uddybe din egen baggrund, så vi ved hvilken autoritet vi skal tillægge dine ord?

19
27. februar 2021 kl. 19:27

Gennemsnitsalderen stiger fortsat og har gjort det rigtigt længe. Og der er INGEN der dør med årsagen: Luftforurening. Nå jo: Rygerne, men de har jo dog selv forurenet den luft de indånder, så ærlig talt: De gælder ikke. Og bemærk venligst: Der foreligger INGEN videnskabelig dokumentation for, at luften i Danmark noget sted er farlig eller dødelig. Derimod findes der et utal af såkaldte "studier" og "modeller" der på grundlag af små teoretisk opskalerede laboratorieforsøg til hele populationer påstår en sådan farlighed, og endda tillader sig at sætter tal på "tabte leveår." Undskyld mig: Som naturfaguddannet kan jeg kun betragte det som det vitterlige vås. I øvrigt er der videnskabelig dokumentation for, at luften inde i mange private hjem har et langt højere indhold af uønskede stoffer end lige udenfor på vejen. Tobak, levende lys, branket mad, mærkelige lugtdeorenter osv. Din sammenligning med fysiske handicap er vel noget søgt. Handicap kan dog erhverves på mange måder, ligesom tidspunktet for aldersbetingede hjerte-kar-svækkelser kan udskydes med piller og anden behandling. Men det har intet med luftkvaliteten derude i dag at gøre. Og fortiden kan vi jo ikke ændre.

18
27. februar 2021 kl. 17:25

Ja, vi skal naturligvis ikke have sundhedsfarlig luft omkring os. Men DET HAR VI JO HELLER IKKE !

Du må gerne lægge dokumentation for det sidste. Det er altså ikke nok, at du selv personlig føler, at aktuelt niveau er helt fint.

Skulle man følge det princip, skulle handikap-p-pladser og elevatorer droppes, fordi der jo er mange, der kan gå de 100 m hen til butikken/klare trapperne. Men selv om man kan klare det i dag, kan situationen se anderledes ud om 10 år. Og uanset, om man kan mærke forurening her og nu eller ej, kan aktuelle niveauer skade krop og hjerne på nogle, især fostre, børn, og folk der i forvejen er syge og så en del ældre.

Jeg mener, at ren luft burde være lige så stor en selvfølge som rent drikkevand og butikker og institutioners tilgængelighed.

17
26. februar 2021 kl. 18:45

Ja, vi skal naturligvis ikke have sundhedsfarlig luft omkring os. Men DET HAR VI JO HELLER IKKE ! Og det er opnået igennem en målrettet indsats igennem 50 år. Lad os glæde os over det, og på EU-niveau arbejde for, at det der kommer med luften fra udlandet også bliver bedre, selv om det er minimalt hvad det har af konsekvenser her, om overhovedet noget.

Vi erfarer jo tid efter anden om rigtig sundhedsskadelig luftforurening i rigtige storbyer i Asien og andre steder, ogd et er jo en helt anden historie.

Re: Lobe Bach: Ja, i Asien`s rigtige store byer er der tydeligvis luftforureningsproblemer med helbredskonsekvenser. Men det kan vi jo ikke rigtigt gøre noget ved herfra ! Men Din fine målsætning om : "at vi er 'i god stand', mens vi lever, så vi bedst muligt både kan klare os selv og bidrage til samfundet" - er jo principielt uopnåeligt. Uanset hvad: Vi ender alle med en periode hvor legemet svigter mere eller mindre inden vi dør. Kald det : "hjernesygdomme og nedsatte kognitive evner"

 • men ingen slipper udenom, kun de færreste dør med helbreddet på toppen, og heldigvis for det, for så hedder det normalt en ulykke, mord eller selvmord.
 • Livet er nu engang en hurtig opstigen til de 25, og derfra en lang nedtur der på slutningen har fået påklistret mange diagnoser, blot ikke det det er: Naturlig Alderdom.
16
26. februar 2021 kl. 16:23

Man kan ikke tillade sig at tage måske 5 kg rotter og så gange det op til københavns befolkning jvf. vægten ! ....Så: Dødsårsag eller merdød eller overdødelighed eller tabte livsår kan ikke udregnes på den slags, undskyld mig, "pjattede forsøg."

Utallige undersøgelser i alverdens lande peger på sammenhænge mellem luftforurening og helbredsskader inkl. død. Baseret på alt fra vævs- og dyreforsøg til undersøgelser af luftkvalitet samt små og store befolkningsgrupper. Det er pjattet at afvise; der er noget om snakken, selv om det er komplekst, og der er usikkerheder og stor variation mellem de %-tal, forskellige forskere når frem til.

Selv mener jeg i princippet ikke, man skal satse på at gøre os ældre og ældre. Snarere sikre at vi er 'i god stand', mens vi lever, så vi bedst muligt både kan klare os selv og bidrage til samfundet. (Ikke mindst hjernesygdomme og nedsatte kognitive evner er væsentlige at få skovlen under. Selv finder jeg demens mere skræmmende end kræft). Men død er nu engang en statistisk størrelse, som også illustrerer forudgående sygdom.

(Tillod mig at svare, selv om indlægget havde anden adresse)

15
25. februar 2021 kl. 22:33

Hej Bertel Johansen

principielt ja, set i lyset af de allerede besluttede politiske tiltag og den igangværende tekniske udvikling på specielt transportområdet og fjernvarmeområdet der vil gøre det bedre og bedre i årene fremover.

Så synes du, at det er godt at man søger at forbedre luftkvaliteten eller ikke?

Men levealderen kan uden tvivl øges hvis der fokuseres på de socioøkonomiske forhold. Dertil kræves vel er helt anderledes tilgang til specielt drengene i Folkeskolen. Så det sker ikke, dertil er lærerkorpset alt for fokuseret på ensretning og fravær af konkurrence og eksamener.

Jeg er enig i sammenhæng mellem socioøkonomiske forhold og levealder, samtidig er jeg enig i at folkeskolen kan være en spiller i dette.

Til gengæld synes jeg at lærerkorpset alt for lidt fokuseret på ensretning, eleverne burde lære nogen regneregler og noget matematisk og skriftlig "håndværk", læse nogen ordenlige bøger, lære noget køkken hygejne og 5-6 standardretter, glæden ved kartofler etc, men til gengæld er der "ansvar for egen læring" og så må den enkelte vælge sin egen retning.

Mht konkurrence, så kan jeg notere at der produceres rigeligt med tabere, konkurrencen fungerer tydeligvis.

Angående manglende eksamener, så har jeg observeret at eleverne er gået fra en læringsstrategi over til en eksamensstragei. Ude i livet er "god til eksamen" ikke så interessant, der er "god til noget" mere værd.

14
25. februar 2021 kl. 20:26
 • principielt ja, set i lyset af de allerede besluttede politiske tiltag og den igangværende tekniske udvikling på specielt transportområdet og fjernvarmeområdet der vil gøre det bedre og bedre i årene fremover. Og resten af det der kan måles og betegnes "luftforurening" i København og andre danske byer er noget der kommer udefra, hvorfor det vil forsvinde i den takt specielt Polen og Tyskland udfaser brunkul og stenkul. Det er der så desværre ikke rigtigt udsigt til, når nu Tyskland ikke vil satse på deres kernekraftværker.
 • Om leveladeren: Ja, i forhold til begrebet "luftforurening" er levealderen god nok, da den ikke slår nogle i hjel, faktisker levealderen udmærket set i et europæisk perspektiv. Men levealderen kan uden tvivl øges hvis der fokuseres på de socioøkonomiske forhold. Dertil kræves vel er helt anderledes tilgang til specielt drengene i Folkeskolen. Så det sker ikke, dertil er lærerkorpset alt for fokuseret på ensretning og fravær af konkurrence og eksamener.
12
25. februar 2021 kl. 16:51

Bem. til Mogens Kjær: Det er fint med undersøgelser af alverdens farligheder, men der skal være pant for konklussionen. Den generelle luftforurening i byerne, også København, er faldet drastisk i de sidste 50 år. SO2 f.eks, er næsten væk, se Ing. 14/10.2020. Dengang målte man ikke på samme måde for partikler, så der er ikke rigtigt noget at sammenligne med, men det er nok et sandsynligt scenarie, at partikler m.v. er faldet nogenlunde samtidig med SO2, da omtalte emissioner til luften alle hidrørte, og hidrører fra nogenlunde samme kilde: Forbrænding, herunder af olieprodukter i biler. Og biler har i dag partikelfilter. Dernæst: I de samme 50 år er levealderen steget konstant, og nogenlunde parallelt i byer og langt ude på landet. De forskelle der ses er der almen tilslutning til skyldes andre socioøkonomiske omstændigheder. Ikke luftkvaliteten. Og: Der har været en dansk undersøgelse at partiklers farlighed. Rapporten kan findes på nettet. Det var i et laboratorie hvor man udsatte rotter for stigende koncentrerede doser af de partikler og andre uønskede elementer i luften på en meget trafikeret vej. Da alle rotterne var døde brugte man den dødelige koncentartion og rotternes vægt til at udregne den øgede dødelighed hos Københavnerne. Undskyld mig: Det holder ikke. Man kan ikke tillade sig at tage måske 5 kg rotter og så gange det op til københavns befolkning jvf. vægten ! En fejl på een milliontedel vil jo resultere i at alle københavnere døde nu ! - eller at de slet ikke tog skade. Så: Dødsårsag eller merdød eller overdødelighed eller tabte livsår kan ikke udregnes på den slags, undskyld mig, "pjattede forsøg." Den sunde fornuft og metadata på livet har her en videnskabelig fortrinsret.

11
25. februar 2021 kl. 11:40

"""Var COVID19 udledt fra en eller anden hygge-teknologi, havde kæmpe klumper af lobbyister og forvænte borgere hindret skrappe indgreb - uanset hvor mange syge og døde."""</p>
<p>Hvem er er de forvænte borgere.? Er det dem staten ikke havde respiratorer nok til?

Ja, det kan det nok ende med. Lobbyister og borgere bekæmper i årevis indgreb over for egne forureninger, sålænge de er nogenlunde raske og tjener kassen på forureningen. Også når forureningen rammer andre. Den dag de så selv bliver syge, bl.a pga. egen forurening, møder de et sundhedssystem, som de selv har undermineret.

Luftforurening har muligvis også en kedelig indvirkning på IQ'en..

8
25. februar 2021 kl. 10:26

Demokrati er besværligt og slemt.

Men det er en mangel på omtanke også.

Lige som de to af tre små grise ,har man troet at intet kan svigte, for vi var en af de dygtigtigste nationer, med det bedste sundhedsvæsen og bla. bla. bla.

Staten mangler aldeles IT færdigheder. Jeg har en 93 årig ven, der er henvist fra Hillerød til Roskilde, for at få føste stik, men han skal samtidigt bestille det andet stik, for at få det første , men der kan systemet ikke finde ud af.

"""Var COVID19 udledt fra en eller anden hygge-teknologi, havde kæmpe klumper af lobbyister og forvænte borgere hindret skrappe indgreb - uanset hvor mange syge og døde."""

Hvem er er de forvænte borgere.? Er det dem staten ikke havde respiratorer nok til?

Er det dem der er unge, som tror at pengene vokser på træerne, der får deres løn hver den 26 . og som kan arbejde hjemmefra?

Og når der bliver rigtigt krig her i landet kan man kun håbe på at vi har fulgt Glistrups råd om at købe en telefonsvarer til Styrelseschefen, så der ikke bliver så mange døde ,andet end dem som gør vrøvl overfor besættelsensmagten.

7
25. februar 2021 kl. 10:08

Dødsårsagen afgøres efter en opduktion, og vi har ikke i Danmark døde på grund af generel luftforurening.

nej, på dødsattesten står der sikkert: blodprop i hjerte, lunger, kræft eller hjerne, svær astma, COPD, demens, psykisk sygdom mv. Altså en af de snart ufatteligt mange sygdomme, der sjovt nok øges systematisk med øget luftforurening.

Men luften i Danske Byer, især København, har ikke været så ren som nu i 200 år.

De gennemsnitlige partikelkoncentrationer er faldet, ja. Men forureningen er delvist flyttet fra gaderne i dagtimerne til natten i boligområderne (ringere atmosfærisk opblanding), og forureningskilderne er anderledes, røgen er mere primitiv/dårligere renset.

6
25. februar 2021 kl. 09:51

Tænk hvis</p>
<p>myndigheder/politikere havde en brøkdel af den handlekraft over for luftforurening og alle de andre ting vi dør for tidligt af, som de har haft over for Covid-19.

Ja, det ville være dejligt. Politikere klumper sig sammen om de samme dagsordener, og i lighed med resten af befolkningen og de fleste medier har de ringe naturfaglig indsigt/interesse.

COVID19 ligner en undtagelse; der har fået overordentlgt megen medieopmærksomhed. Og så er disse virus ikke en bivirkning ved en menneskeskabt teknologi. Var COVID19 udledt fra en eller anden hygge-teknologi, havde kæmpe klumper af lobbyister og forvænte borgere hindret skrappe indgreb - uanset hvor mange syge og døde.

5
25. februar 2021 kl. 09:11

døde på grund af generel luftforurening

Dit indlæg er lidt svært at forstå. Argumenterer du for at man ikke skal undersøge hvilke helbredskonsekvenser luftforurening har? I det her tilfælde partikelforurening. Eller argumenterer du imod at undersøgelserne bliver offentliggjort?

Jeg synes da i særdeleshed, at det giver mening at undersøge. Det er ikke nemt at eliminere partikelforureningen, men betyder det, at vi ikke skal bruge tid og penge på det? (I det her tilfælde dækker "vi" over tid og penge brugt i et helt andet land, flere 1000 km væk. (Hvor der iøvrigt er både en sammenhæng mellem helbred, etnisk baggrund og levested)

4
25. februar 2021 kl. 07:30

myndigheder/politikere havde en brøkdel af den handlekraft over for luftforurening og alle de andre ting vi dør for tidligt af, som de har haft over for Covid-19.

Ikke for at forklejne Covid-19, men det gør åbenbart ikke noget, at vi dør af luftforurening, fordi det gør vi ikke samtidig og belaster derfor ikke sygehusene. Så meget for, at "menneskeliv kan ikke gøres op i penge". Jo, det er netop det, det kan.

3
24. februar 2021 kl. 17:52

Dødsårsagen afgøres efter en opduktion, og vi har ikke i Danmark døde på grund af generel luftforurening.

Vi har døde på grund af luftforurening på arbejdspladser, noget der mestendels hidrører fra "gamle dag" og sløset omgang med stoffer og mangel på arbejdsmiljølovgivning. Men luften i Danske Byer, især København, har ikke været så ren som nu i 200 år.

Det er bl.a. derfor at INGENIØREN har kunnet dokumentere, at nye kobbertage er en evighed om at irre til smult grønt, hvor det dengang i 70-erne for 50 år siden, skete på 5-6 år.

Men rotteforsøg dokumenterer, at hvis man opholder sig ude på H C Andersens Boulevard hele tiden, kan der ske en varig helbredsnedsættelse.

Men da ingen bor i teltlejr midt på H C Andersens Boulevard, kan vi tage det helt roligt, og nyde livet - også i København.

2
23. februar 2021 kl. 17:40

Undersøgelse på undersøgelse dokumenterer at afbrænding af "noget" gør mennesker og naturligvis også dyr, syge og forkorter levealderen. Nyeste undersøgelser viser at op mod 9 millioner mennesker dør årligt, fra forureningen fra de brændstoffer vi anvender, dvs. Kul, Olie, Metan og Biomasse.

Da hovedparten af "affaldet" fra forbrænding havner i atmosfæren, og ovenikøbet i de aller nederste luftlag, så er det sikkert at sige at vores "affaldshåndtering" af disse energikilder ikke særligt gode og sikre.

Men der er almindelig konsensus bland befolkningen om at atomkraft har et "affaldsproblem". Den eneste energikilde der omhyggeligt opsamler og håndterer sine materialer fra vugge til grav, har et "affalds problem"?

CO2 fra forbrændingen udgør 2000-3000 GigaTons, som vi har udsendt i atmosfæren de sidste 100-150 år, og det vil udgøre et klima og miljø problem de næste 500-1000 år, selv hvis vi stoppede denne praksis i dette øjeblik. Men vi har ingen planer om at stoppe brugen af fosile brændstoffer og biomasse. Tværtimod stiger forbruget støt med 2-3% hvert år, som det har gjort de sidste 75 år, og vores "alternative" energikilder gør stort set ingen indhug i disse kilder.

Selv i Danmark, som har investeret mange, mange milliarder i VE, og næsten 30 år, har vores investering kun resulteret i en meget lille reduktion, og VE udgør således kun ca 10% af det samlede energiforbrug.

1
23. februar 2021 kl. 14:51

Jeg har svært ved at vurdere om det er et væsentligt resultat. Jeg savner en referencegruppe at sammenligne med, men måske jeg ikke har læst grundigt nok.

Det andet er at de godt nok har brugt et stort og fintmasket net, så det var vel næsten givet, at der skulle være et "resultat" i nogle af de mange målinger.

Håber på andre kommentarer med viden om hvad det er de måler.