Luftforurening blokerer for Kinas solenergi

Billedet viser kraftig luftforurening over byen Harbin i det nordøstlige Kina. Billedet er taget den 26. december 2012. Illustration: Fredrik Rubensson og Wikimedia Commons

Alle sejl er sat i Beijing i Kina i disse dage, hvor Kommunistpartiet holder partikongres. Kongressen finder sted hvert femte år, og som vanligt under store begivenheder, lukker fabrikker ned for at begrænse luftforureningen og give udsyn til blå himmel.

Dét forsøg på at male et skønmaleri kan samtidig gavne effektiviteten på regionens solpaneler.

Ny forskning fra Princeton University i USA viser nemlig, at partikelforurening blokerer for omkring 20 procent af solpanelernes effektivitet.

10 procent af energien skal komme fra sol

Kina har en målsætning om, at solenergi i 2030 skal dække 10 procent af landets energibehov. Men netop luftforureningen fra fossile brændsler kan skabe lige så store problemer om vinteren, som det øgede skydække gør, konkluderer forskerne.

Læs også: Siemens Gamesa udvikler Indiens første hybridprojekt med vind- og solenergi

»Vækstlande med kraftig luftforurening, som satser kraftigt på solenergi, sådan Kina og Indien, negligerer i deres planlægning ofte den rolle, som aerosoler spiller. Men det kan blive en vigtig faktor at overveje,« siger forskningsleder Xiaoyuan (Charles) Li, ph.d.-studerende på Princeton's institut for byggeri og miljøteknik i en pressemeddelelse.

Kombinerer fotovoltaik med satellitdata

I de mest forurenede områder i det nordlige og østlige Kina reducerer aerosolforurening potentialet for solenergiproduktion med så meget som 1,5 kWh pr. m2 pr. dag - eller op til 35 procent.

Forskerne er kommet frem til det resultatet ved hjælp af en solcelle-fotovoltaisk præstationsmodel kombineret med satellitdata fra Nasa til at måle strålingen fra Solen og analysere aerosoler og skyer i atmosfæren.

Læs også: Fremtidens solcellepaneler bliver grønne, røde og hvide

De gennemførte ni analyser fra 2003 til 2014, dækkende hele Kina for at sammenligne partikelforureningens påvirkning på solenergiproduktionen i forhold til skyernes påvirkning.

Kan bruges til anlæg af nye solcelleparker

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Og fundet kan hjælpe med placeringen af nye solcelleparker, så man tager højde for partikelforureningen og indregner, om det kan betale sig at lægge parkerne længere fra byerne, selv om det koster mere at transmittere energien derind.

Læs også: Stanford-rapport sætter hele verden på grøn energi i 2050

I dag er forureningen hovedsageligt koncentreret omkring industri- og byområder, mens tyndt befolkede områder naturligt nok har renere luft.

Samtidig kan forskningen også anspore vækstlande til at erstatte behovet for fossile brændsler med solenergi, fordi det giver renere luft, mere energieffektive solpaneler og samtidig helbredsgevinster, mener Xiaoyuan Li.