Luftbobler skal beskytte hvaler mod støjgener

9. august 2011 kl. 17:191
Hvaler og andre havdyr kan blive generet af høje lyde fra opførelsen af de kommende offshore-vindmølleparker ud for den tyske kyst. Men et lyddæmpende tæppe af luftbobler kan være en løsning på det problem.
Artiklen er ældre end 30 dage

En stribe vindmølleparker vil i de kommende år blive opført i Østersøen nord for Tyskland. De er en del af landets satsning på vedvarende energi, men byggeriet frygtes at være til gene for blandt andet de hvaler og andre havdyr, der lever i området.

Ifølge Der Spiegel vil der være støj under vandet på grund af byggeriet, og det generer eksempelvis de dyr, der benytter sig af ekko-lokalisering. En rapport fra Bundesamt für Naturschutz, den tyske naturstyrelse, slår dog fast, at der findes løsninger på problemet, som både er økonomisk og teknisk mulige at udføre. En af løsningerne er at opstille et tæppe af luftbobler, der kan dæmpe støjen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gøres ved, at man placerer et rør på havbunden, hvorfra man kan blæse luftbobler ud af strategisk placerede huller omkring det område, hvor støjen finder sted. På den måde skal støjen først bevæge sig gennem både vand og luft, inden den kommer ud på den anden side, hvilket mindsker lydniveauet.

»Et gardin af bobler er en måde at minimere støj og potentielt reducere indflydelsen på havlivet fra opbygningen af en offshore-vindfarm,« siger Thilo Maack, der er kampagnemedarbejder hos Greenpeace, til Der Spiegel.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
10. august 2011 kl. 15:39

Er det et fair gæt at du hellere skriver 'kernekraft' end 'atomkraft'?