Luft under vingerne: Nu producerer verdens største havvindmøllepark strøm
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Luft under vingerne: Nu producerer verdens største havvindmøllepark strøm

Illustration: Ørsted

Nu produceres den første strøm fra verdens største havvindmøllepark, Ørsteds Hornsea 1. Byggeriet for Hornsea 1 har stået på i lidt over et år, og nu annoncerer Ørsted, at den første mølle ud af 174 er færdiginstalleret og producerer strøm.

Mere end en million britiske hjem forventes ifølge Ørsted at kunne blive forsynes med ren strøm fra Hornsea 1, der får en kapacitet på 1218 MW. Havvindmølleparken bygges 120 km fra Yorkshires kyst i England og forventes færdig før udgangen af første kvartal i 2020.

Læs også: Dong Energy vinder kontrakt på verdens største havmøllepark

Matthew Wright, administrerende direktør for Ørsted i Storbritannien, vurderer, at Hornsea 1 bliver et vigtigt skridt for vindenergiens evne til at forsyne bopæle med energi på samme niveau som traditionelle kraftværker.

»Hornsea 1 er den første af en ny generation af havvindmølleparker, der kan konkurrere med kapaciteten fra traditionelle fossile kraftværker. Med muligheden for at producere ren strøm på havet i denne skala har vi nået en vigtig global milepæl på et tidspunkt, hvor der er hårdt brug for handling i kampen mod klimaforandringerne,« siger Matthew Wright i en pressemeddelelse fra Ørsted.

Blæsten blæser fortsat fremad

Havvindmølleparken Hornsea 1 bliver med 174 styks Siemens Gamesa 7 MW-møller og en kapacitet på 1218 MW næsten dobbelt så stor som Walney Extension, der på nuværende tidspunkt er verdens største havvindmøllepark. Walney Extension er også ejet af Ørsted og har en kapacitet på 660 MW.

Og der er mere på vej. Tidligere kunne Ørsted annoncere, at man ville udvide sin havvindmølle-kapacitet i Storbritannien med projektet Hornsea 2, der i 2022 skal stå færdigt med en effekt på 1386 MW, der overgår Hornsea 1.

Læs også: Siemens Gamesa får historisk ordre på verdens største havmøllepark

Mens den første havvindmølle ud af 174 allerede nu producerer strøm, har to af de resterende 173 møller ikke endnu fået installeret monopælfundamenter. Fundamenterne forventes færdiginstallerede inden sommeren 2019 er overstået.

Havvindmølleparken Hornsea 1 er et samarbejde mellem Ørsted og Global Infrastructure Partners.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

1.32 dkk per kwt. lidt dyrt men der skal jo betales for skibenes diesel og fuel oil.

 • 4
 • 9

At en mølle levere strøm er vel ikke at definere som om hele parken levere strøm... Et træ gør jo heller ikke nogen skov....


Nej, men det er en milepæl på vejen..
Et installations skib plejer at kunne installere een mølle om dagen.
Derefter kommer der andre teams der foretager mechanical completion, electrical completion, og idriftsættelse.
Jeg kender ikke project planen, men jeg vil tro at den sidste mølle er idriftsat senest om et halvt år.

 • 3
 • 0

Ørsted gør meget ud af al den vindenergi de producerer, men har altså alligevel solgt halvdelen af parken. Er Ørsted ved at udvikle sig til en kapitalfond der opererer i vindmøllemarkedet?

 • 3
 • 5

Ørsted gør meget ud af al den vindenergi de producerer, men har altså alligevel solgt halvdelen af parken.

Jeg tror det er øvelse i at maksimere afkastet af deres investerede kapital.

Nu er mine informationer nogle år gamle, men så vidt jeg er orienteret er der størst risiko og størst afkast ved at få projekteret og opført en vindmøllepark. Så det er typisk en type virksomhed der gør det - når parken så er i stabil drift og ikke kræver mere initiativ, hvis man kan sige det på den måde, bliver den så måske overtaget af en kapital-/pensionsfond.

Hvornår salget lige finder sted, afhænger nok af om Ørsted skal bruge kapitalen et andet sted eller ej.

 • 5
 • 0

Nu er mine informationer nogle år gamle, men så vidt jeg er orienteret er der størst risiko og størst afkast ved at få projekteret og opført en vindmøllepark. Så det er typisk en type virksomhed der gør det - når parken så er i stabil drift og ikke kræver mere initiativ, hvis man kan sige det på den måde, bliver den så måske overtaget af en kapital-/pensionsfond.

Det giver større afkast at bygge parker - hvis man har forstand på det - end at drive dem. Til gengæld giver det et stabilt, acceptabelt afkast for pensionsselskaber, som også har brug for lav-risiko investeringer. Og det må en allerede opført vindmøllepark siges at være, når afregningsprisen er garanteret.

Hvis ikke jeg tager meget fejl, så er disse handler ofte aftalt allerede inden parken bliver bygget.

 • 2
 • 0