LTE-frekvenser tildelt fire teleselskaber

5. maj 2010 kl. 19:244
LTE-frekvenser tildelt fire teleselskaber
Illustration: Wikipedia.
I dag blev LTE-frekvenserne i 2,5 GHz-båndet tildelt af IT- og Telestyrelsen. Alle fire mobiloperatører i Danmark fik en portion hver.
Artiklen er ældre end 30 dage

I dag blev hovedfasen af IT- og Telestyrelsens auktion over frekvensportionerne 2,5 GHz-båndet afsluttet.

Alle fire danske mobilselskaber havde budt på frekvenserne til næste generation af mobilt bredbånd, og alle fik en portion med hjem.
Selskabet 3 fik 2 x 10 MHz parrede frekvenser og 25 MHz uparrede frekvenser i båndet. TDC fik 2 x 20 MHz parrede frekvenser, og Telenor og Telia Nättjänster Norden AB fik hver 2 x 20 MHz parrede frekvenser og 10 MHz uparrede frekvenser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Næste punkt i auktionsprogrammet er at afholde en tildelingsrunde, hvor hver af mobiloperatørerne skal byde på, om de så vil placeres øverst, nederst eller i midten af frekvensbåndet. Når det er afgjort, vil det også blive offentliggjort, hvad prisen bliver for de enkelte selskaber.

Ifølge IT- og Telestyrelsens tidsplan vil betaling og udstedelse af tilladelserne falde på plads i slutningen af maj eller begyndelsen af juni.

Dokumentation

Læs mere om auktionen

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
6. maj 2010 kl. 13:48

[quote]Var der ikke noget med de overvejede at byde på frekvenserne sammen, og så deles om dem, da de er temmelig dyre?

Det er blevet diskuteret, at operatørerne gerne vil lave netværksdeling som i f.eks. Sverige. Det kan man gøre med et sæt frekvenser, men det giver flere muligheder at have 40 MHz. fremfor 20 MHz. I grove træk kan der laves en dobbelt så hurtig udrulning for den halve pris, hvis to operatører deler net. Men det giver selvfølgelig ikke fuld kontrol over infrastrukturen. [/quote]

Det er da LANGT bedre at man sælger en ideel andel af kapaciteten til hver LTE udbyder og driver selve det tekniske i fællesskab. Det er som om over 100 års viden om teletrafikteori - grundlagt i høj grad af danske A. K. Erlang og KTAS - slet ikke forstås og værdsættes.

Ved en fælles drift af HELE frekvensbåndet opnår man ikke blot en højere maksimalhastighed når der ikke er travlt, men man får også - nærmest pr. automatik - stærkt forbedret statistisk multiplexning og dermed en betydelig større total kapacitet. Uden at have regnet på det - synes mig en fordobling af kapaciteten indenfor det mulige.

Selskaberne skal jo alligevel dele master ol., så nettene skal på mange måder alligevel samarbejde.

Det er godt med konkurrence, men det er skidt når det påfører løsningen betydelige omkostninger - her en væsentlig nedsat kapacitet.

Den egentlige konkurrence er jo ikke mellem fx TDC's og 3's måde at bygge nettene på, men mellem selskaberne overfor brugerne.

Især når vi kommer til 800 MHz båndet og genbrug af GSM900 båndet - hvor bådbredden er meget begrænset - bør det helt bestemt afklares - i fuld åbenhed - hvilke gevinster for samfundet og selskabene en opdeling og salg i kapacitetsandele kan medføre.

Lars :)

3
6. maj 2010 kl. 09:11

Interessant at 3 har valgt 25 MHz in uparrede bånd. Det betyder sandsynligvis, at vi får TD-LTE til Danmark.

2
6. maj 2010 kl. 00:32

Var der ikke noget med de overvejede at byde på frekvenserne sammen, og så deles om dem, da de er temmelig dyre?

Det er blevet diskuteret, at operatørerne gerne vil lave netværksdeling som i f.eks. Sverige. Det kan man gøre med et sæt frekvenser, men det giver flere muligheder at have 40 MHz. fremfor 20 MHz. I grove træk kan der laves en dobbelt så hurtig udrulning for den halve pris, hvis to operatører deler net. Men det giver selvfølgelig ikke fuld kontrol over infrastrukturen.

Og hvad er forskellen på parrede og uparrede frekvenser?

Parrede frekvenser består af en frekvensblok til at sende i og en blok til at modtage i - FDD, Frequency Division Multiplexing. Det er denne metode, at LTE i Danmark kommer til at bruge til at starte med. Ligeledes er det metoden i GSM og UMTS. Uparrede frekvenser består af en blok, der både bruges til at sende og modtage - TDD, Time Division Multiplexing. Denne metode anvendes til den nuværende udgave af Wimax og i kinesernes TD-LTE.

1
5. maj 2010 kl. 21:38

Var der ikke noget med de overvejede at byde på frekvenserne sammen, og så deles om dem, da de er temmelig dyre?

Og hvad er forskellen på parrede og uparrede frekvenser?