Lovlig støj fra vindmøller generer naboer

Naboerne sig generet af lyde fra vindmøller, selv om de ligger under myndighedernes grænse på 40 dB, viser en ny, svensk undersøgelse.

Forklaringen er sandsynligvis, at støjen altid er der i modsætning til andre lydkilder i vores hverdag. Endnu værre bliver det, hvis naboerne også kan se møllerne. De ser lyden som en indtrængen i deres private sfære.

En stor del af de 1.000 møllenaboerne, der deltog i undersøgelsen var ellers positive over for vindkraft.

Arbejdsmedicineren Eja Pedersen, der står bag undersøgelsen, mener, at man skal tage mere hensyn til støjrisikoen, når man planlægger at bygge nye møller.

Professor i akustik ved Aalborg Universitet, Henrik Møller, mener, at de svenske erfaringer kan overføres til Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at det meget hurtigt kan blive generende at høre på vindmøller,« siger han til Politiken.

Henrik Møller undersøger i øjeblikket, hvor meget nye større møller på fire eller fem megawatt kommer til at støje, og han forventer en øgning af støjniveauet.

Cheftekniker i Danmarks Vindmølleforening, Strange Skriver, er ikke bekymret over støjen. Heller ikke når der kommer nye større møller.

»De store møller vil have større motorer, men vi bliver jo også bedre til at lave dem og designe dem. Måske vil selve størrelsen virke generende på nogen - men ikke lydniveauet,« forudser han i Politiken.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg afviser ikke at vindmøllestøj kan virke generende. - Jeg spekulerer bare over om ikke måske de samme 'naboer' er nogle af dem som, selv på en søndag, uhemmet starter deres motorplæneklipper, buskrydder, kædesav eller andet, langt mere generende, maskineri?

 • 0
 • 0

Bor du meget alene?- På en ellers øde ø?, eller inde midt i en by hvor ingen har have?- Desuden 'larmer' vindmøller jo kun når vinden blæser!En plæneklipper f.eks, kan sagtens blive startet på en vindstille dag med ellers kun fuglesang!

 • 0
 • 0

Neeeh..."Vindmøller larmer ikke". Hvilken idiot kan komme med den påstand?Hvis spørgsmålet var stillet i et anden tråd end her på ing.dk forum kunne jeg accepter det som uvidenhed.... ! Men her på ing.dk forventer jeg profesionale svar og vurderinger naturligvis understyttet af målinger. Jeg har intet imod og selv og kvaje mig og tage ørertæver derfra. Men bedrervidende idioter kan man ikke kæmpe imod. Rung..Rung..Rung.................hver gang vingen paser tårnet. Nej, der er ikke nogen møller her på Lolland. Det er bare vinden..... For dem der gidder og hører støjen giver jeg en kop kaffe (øl). SKUMarek.

 • 0
 • 0

Min mor bor et par hundrede meter fra Vestjyllands Højskoles mølle!- Den har stået der i mange år, og selv om kan sagtens kan høre den, når vinden er i den rigtige (forkerte) retning, så er det, selv om det er på landet, langt fra den mest forstyrende støj! Marek Andrazek! Bor du selv tæt på en mølle?Har du ingen naboer med hund? Med plæneklipper? Med buskrydder eller kædesav?

 • 0
 • 0

Støj har en psykologisk dimension som få andre gener. Mennesket er på godt og ondt mere følsomt afhængigt af om lyden er ønsket eller ej, selvskabt eller skabt af andre, tidspunkt, varighed, type osv.Har man selv en andel i støjen er den mere acceptabel end hvis den er blevet påtvunget.Jeg synes vi skal have flere små zoner i landet hvor forhold som støj, brændeovne, arkitektur osv. er defineret, istedet for det blanke miskmask vi har nu. Så kan man bo hvor man ved at forholdene er passende i lang tid fremover. Kan man ikke lide vindmøller og motorcykler, må man bo i Zone A. Kan man ikke lide brændeovne og lilla huse, må man bo i Zone B. I indpasningsårene kan der være kompensation til dem der har værditab.

 • 0
 • 0

Jeg er meget generet af vindmøllen, der står tæt ved. I modsætning til plæneklippere osv. så kører den også om vinteren, og om natten, og den kører endda ofte, når der er vindstille ved jorden, fordi det blæser oppe i 50-75 m højde. Møllen holder ikke op, når den er færdig, sådan som plæneklippere og myldretider og piloteringsprojekter gør. Og gearet runger og knirker. Jeg overvejer at sætte dobbelte sæt af termoruder og en dobbelt lyddæmpende mur/tag op over mit soveværelse. Vær så venlig ikke at sætte spørgsmålstegn ved om møller generer. Det gør de!

 • 0
 • 0

Det er godt og lærerigt at høre fra naboer til de store og mellemstore vindmøller. Hidtil har jeg mest beskæftiget mig med den gavn - eller manglende gavn - vi har af disse vindmøller. Altså energipolitikken bag dem. Jeg er også blevet kontaktet af "Naboer til havvindmøller på land", som ønske hjælp til at protestere imod opstilling af de kommende endnu større møller. Så jeg forstår nu, at der både er tekniske, økonomiske og miljømæssige grunde til at bremse dette politiske vindmølle-marathon. DERFOR vil jeg her give jer (naboer til møllerne) et godt argument imod disse møller. - Der er nemlig nu lavet en grundig beregning af, hvor meget strømmen fra møllerne er værd. Den kan ses på www.reo.dk/Aktuelt, hvor det kun er nødvendigt at læse sammenfatningen. Danmarks ca. 5300 møller laver nu så meget strøm, at langt det meste skal eksporteres i kraftig blæst. Så meget, at halvdelen af møllernes totale produktion sælges til udlandet, - med stort økonomisk underskud. - De dækker derfor kun ca. 10% af vores elforbrug, - ikke de 20%, som de fleste tror. Med endnu flere vindmøller bliver dette problem naturligvis større, og strømmen bliver derfor meget dyr for os alle. - Desuden skal vi jo stadig betale for de fleste kul- og gaskraftværker, der skal levere strømmen, når det ikke blæser. Så mon ikke det lykkes at få også politikerne til at forstå det.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten