Lovlig støj fra vindmøller generer naboer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lovlig støj fra vindmøller generer naboer

Naboerne sig generet af lyde fra vindmøller, selv om de ligger under myndighedernes grænse på 40 dB, viser en ny, svensk undersøgelse.

Forklaringen er sandsynligvis, at støjen altid er der i modsætning til andre lydkilder i vores hverdag. Endnu værre bliver det, hvis naboerne også kan se møllerne. De ser lyden som en indtrængen i deres private sfære.

En stor del af de 1.000 møllenaboerne, der deltog i undersøgelsen var ellers positive over for vindkraft.

Arbejdsmedicineren Eja Pedersen, der står bag undersøgelsen, mener, at man skal tage mere hensyn til støjrisikoen, når man planlægger at bygge nye møller.

Professor i akustik ved Aalborg Universitet, Henrik Møller, mener, at de svenske erfaringer kan overføres til Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at det meget hurtigt kan blive generende at høre på vindmøller,« siger han til Politiken.

Henrik Møller undersøger i øjeblikket, hvor meget nye større møller på fire eller fem megawatt kommer til at støje, og han forventer en øgning af støjniveauet.

Cheftekniker i Danmarks Vindmølleforening, Strange Skriver, er ikke bekymret over støjen. Heller ikke når der kommer nye større møller.

»De store møller vil have større motorer, men vi bliver jo også bedre til at lave dem og designe dem. Måske vil selve størrelsen virke generende på nogen - men ikke lydniveauet,« forudser han i Politiken.

Jeg afviser ikke at vindmøllestøj kan virke generende. - Jeg spekulerer bare over om ikke måske de samme 'naboer' er nogle af dem som, selv på en søndag, uhemmet starter deres motorplæneklipper, buskrydder, kædesav eller andet, langt mere generende, maskineri?

  • 0
  • 0

Bor du meget alene?- På en ellers øde ø?, eller inde midt i en by hvor ingen har have?- Desuden 'larmer' vindmøller jo kun når vinden blæser!En plæneklipper f.eks, kan sagtens blive startet på en vindstille dag med ellers kun fuglesang!

  • 0
  • 0