Lovindgreb stopper solcelleparker til 300 millioner kroner
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lovindgreb stopper solcelleparker til 300 millioner kroner

Aarhus-virksomheden Risskov Teknik & Solar var sammen med en gruppe af professionelle solcelleinvestorer godt i gang med at planlægge fire solcelleparker på landarealer i Midt- og Vestjylland. Efter planen skulle de tilsammen fylde et sted mellem 20 og 50 hektar, hvor af den ene af parkerne skulle have en effekt på hele 20 MW. Samlet pris: 300 millioner kroner.

Nu er planerne smuldret, efter regeringen forleden blokerede muligheden for, at investorer anlægger de storstilede solcelleparker. Ifølge energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) var der nemlig et smuthul i lovgivningen, som gjorde det muligt at pladsere flere anlæg på de maksimalt støtteberettigede 400 kW-anlæg ved siden af hinanden, så hvert anlæg isoleret set ikke oversteg 400 kW.

Det ville ifølge ministeren være en god forretning for investorer og spekulanter, der dermed kunne sælge masser af strøm, mens det omvendt være skidt for statskassen.

Læs også: Minister: Slut med solcelleparker på danske marker

Direktøren for Risskov Teknik & Solar Mikael Kjærgaard vil dog ikke kaldes for spekulant. Han har blot fulgt de regler, der nu engang var blevet opstillet, da solcelleloven blev ændret og banede vej for store anlæg.

»Vi har kæmpet med at få forretningen op at stå siden december, da der ikke er nogen private, der gider investere længere. Derfor fandt vi sammen med nogle investorer, og siden har vi været i dialog med kommuner, nettoudbydere og fundet land. Det hele har været gjort klar, men pludselig får man smidt en spand koldt vand i hovedet,« siger Mikael Kjærgaard.

Der er jo et loft over anlægsstørrelser på 400 kW. Var I ikke forberedt på, at der kunne komme et indgreb mod at omgå dette?

»Nej, det havde vi slet ikke. Jeg ved, der også er andre firmaer, der arbejder på lignende projekter, og de er også blevet overraskede.«

Professionelle solcelleinvestorer

Omdrejningspunktet i projekterne har været de mange millioner, som gruppen af investorer var parate til at lægge i kassen.

De har ikke haft lyst til at medvirke i denne artikel, men er ifølge Michael Kjærgaard en dansk investorgruppe, der har specialiseret sig i at investere i solcelleparker rundt om i Europa, ligesom man kender det fra vindmølleparker.

Tidligere kunne Ingeniøren viderebringe et rygte om investorer, der undersøgte muligheden for en solcellepark på hele 300 MW (Danmarks samlede effekt fra solceller var i 2012 420 MW). Hos Energinet.dk kan man også fortælle, at de har fået flere henvendelser fra folk, der har undersøgt muligheden for flere store anlæg.

Læs også: Rygte om monsterpark med 300 MW solceller tvang regeringen til lovændring

En af dem er Mikael Kjærgaard, der ellers var trådt ind i næste fase af planlægningen af solcelleparker.

»Vi var så langt, at der skulle til at laves VVM-screenings og lokalplaner. Vi ville derfor være kommet i gang med at anlægge parkerne i år eller næste år,« siger Mikael Kjærgaard.

Det må parterne nu droppe. I stedet undersøger de nu muligheden for at investere nogle af de mange penge i store anlæg på virksomhedstage.
En plan, han håber at kunne gennemføre, selvom han er kritisk og bekymret for, at der kan komme endnu en regulering, der også forhindrer ham i det.

»Nu prøver vi at sadle om, men man er jo bekymret for, at det også forbydes på et tidspunkt,« siger han.

»Jeg vil ikke lyde negativ, men det er virkelig frustrerende. Det er, som om vi ikke må have lov at drive forretning,« afslutter han og henviser til den turbulens, som markedet har været præget af, siden loven om støtte til solceller blev ændret.

"Det ville ifølge ministeren være en god forretning for investorer og spekulanter, der dermed kunne sælge masser af strøm, mens det omvendt være skidt for statskassen."

Det viser jo med al tydelighed, at befolkningen skal narres til at smide penge i cirkulation i miljøets navn, men så snart der er optræk til provenutab i statskassen, så betyder miljøet ikke længere noget.

  • 15
  • 4

Så kan vi trøste os over, at vi ikke i så stor stil bidrager til at ødelægge miljøet i de områder i Kina, hvor cellerne fremstilles.

Hatten af for en modig og nødvendig politisk beslutning - det er svært at have rigtigt ondt af folk, der spekulerer i en i bund grund usund planøonomisk energipolitik.

mvh Flemming

  • 6
  • 3

Det er utroligt så emsig ministeren er når det gælder solceller, han skulle hellere tage og se vindmøllebranchen efter i sømmene, der er pumpet milliarder ind i den branche uden han har løftet et øjenbryn.

M.v.h.
Søren

  • 7
  • 4