Lover LED-pærer der holder til 25.000 timer

Den amerikanske elektronikgigant General Electric melder sig nu med en løsning på det kedelige og kolde lys fra traditionelle sparepærer.

LED er løsningen og i slutningen af 2010 eller begyndelsen af 2011 kommer en ny LED-pære på markedet som, ifølge selskabet, vil kunne erstatte både gløde- og sparepærer med behageligt lys.

Energiforbruget ligger på 9 Watt, men lysstyrken skulle svare til, hvad en gammeldags glødepære på 40 Watt kan præstere.

Der loves 25.000 timers levetid og det skulle give 17 års drift, hvis den står tændt 4 timer om dagen. Prisen ligger så på den pebrede side med omkring 250 kroner når den kommer i handlen.

Flere andre LED-producenter, som Osram og Lemnis Lighting, har tilsvarende produkter undervejs eller allerede på markedet.

Hollandske Lemnis Lighting har for eksempel deres Pharox 300, som skulle kunne holde i 25 år. Også her ligger prisen på cirka 250 kroner.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

På Light and Building messen i Frankfurt fremviste Toshiba en erstatning for 60Watt glødepære, og den er i produktion i øjeblikket, leveres med 40.000 timers brændtid, og bruger 8,7Watt i warm hvid 600Lumen... Det bedste du kan få i øjeblikket...

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Det er jo ikke fordi led-pærerne bruger mindre end de gammelkendte, men levetiden ser bedre ud. Noget der kan undre mig er, at lyset skulle være bedre. Det er jo stadig lavet ved hjælp af et lyspulver, så udladningsrørene burde kunne lave ligeså godt lys?

 • 0
 • 0

Det er jo ikke fordi led-pærerne bruger mindre end de gammelkendte

Ikke bruger mindre hvad? De bruger langt lavere effekt, deres levetid er langt højere, de bliver slet ikke så varme som glødelamper.

Så hvad er det du mener, at de ikke bruger mindre af sammenlignet med alm. glødepærer?????

Lyspulver? Det er altså ikke en tegnefilm det her :) Her du kan se hvilke stoffer der bruges til at frembringe hvilke farver: http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emittin...

 • 0
 • 0

Jeg har nu udskiftet ALLE mine pærer i huset til LED. På nær 2 spare pærer som jeg har bibeholdt i mine PH lamper. Så det går lige fra stift led til E14 og E27 og jeg er yderst tilfreds, specielt da jeg udskiftede mine 20W lofts halogen i bryggers og entre 20 stk ialt.

 • 0
 • 0

Jeg tror han mener i forhold til sparepærer :), men derudover er det da ikke imponerende specs. Specielt ikke hvis prisen er fem gange højere.

Sparepærer leverer ca. 60 lumen/watt, hvor en god effektiv LED leverer 100+ lumen/watt. Så med en effektiv driver, så kan man stadig forvente en pæn stigning i udbyttet pr. watt.

 • 0
 • 0

... frem for traditionelle "sparepærer"! LED'er er mere energieffektive end flourserende rør og man kan bedre få en bred, ens, fordeling af lys i det synlige spektrum, eller generere lys i præcis den farve man ønsker. En "varm hvid" LED (Der faktisk nærmest har et meget lyst gult lys) har et meget behageligt lys der minder utroligt meget om en gammeldags glødetrådspære - som man ikke kan opnå med "sparepæren" - selvom de er kommet langt indenfor de seneste par år.

En CFL-pære ("sparepæren") har desuden den ulempe at den stadig er ganske modtagelig overfor vibrationer, gentagne tænd/sluk og skiftende temperaturpåvirkninger! Jeg har endnu ikke oplevet den billige CFL-pære der har holdt de lovede 4-8000 timer! Og selv dyrere pærer til omkring 100 kr har svært ved at bevare lysstyrken over tid og er stadig modtagelig overfor førnævnte påvirkninger! Hvis elektronikken er beskyttet ordentligt, så vil en LED-pære være nærmest immun overfor de påvirkninger der mange gange ødelægger en traditionel pære/CFL. Og desuden oplever man ikke at pæren "sprænger" som en normal pære. LED'erne vil bare brænde langsomt ud - så man oplever ikke, som jeg gjorde den anden dag, pludselig at stå i et bælgragendes mørkt badeværelse fordi pæren sprænger!

Jeg er stor tilhænger af LED-belysning, også fordi man får en meget mere fleksibel belysningsløsning hvor man kan montere lys i fleksible bånd eller inde i møbler uden at skulle adskille det hele fordi pæren sprænger efter et par år (eller måneder).

 • 0
 • 0

En af de vigtigste fordele i forhold til sparepærer er at de ikke indeholder kviksølv.

Men hvad med bly fra loddetin?

EU har indført regler der forbyder brugen af bly hvis det kan undgås - derfor benytter man mange steder bly-fri loddemetal. Mon ikke man også bruger en sådan loddelegering til LED-lamper?

Desuden er der vel også loddede komponenter i driveren til en CFL-pære, ligesom polerne ofte er loddet fast til lederne i en pære.

 • 0
 • 0

EU har indført regler der forbyder brugen af bly hvis det kan undgås - derfor benytter man mange steder bly-fri loddemetal. Mon ikke man også bruger en sådan loddelegering til LED-lamper?

Desuden er der vel også loddede komponenter i driveren til en CFL-pære, ligesom polerne ofte er loddet fast til lederne i en pære.

http://en.wikipedia.org/wiki/Restriction_o...

Produkter solgt i EU må ikke indeholde over 0,01% bly per homogent komponent. Derfor bruger man idag blyfrit loddetin somregelt bestånde af tin, sølv og kobber.

 • 0
 • 0

Jeg har nu udskiftet ALLE mine pærer i huset til LED.

Det er jeg også igang med. I entreen var jeg dog lidt uheldig med den "varme hvide" til erstatning for halogen spottene, for den er nærmest gul som natriumlys..... Næste kandidat er havelamperne, men der viste det sig at fatningerne var nærmest disintegrerede af mange års ophold udendørs i sommerens varme og vinterens kulde.

 • 0
 • 0

Hej Michael

Hvis de er gule som Natriumlys, så skyldes det nok at du har købt nogle LED pære med for lav farvegengivelse(Ra), de er nemlig billigst. Jo højere Ra, jo mere behaligt opfattes lyset, kan anbefale min. Ra 83, eller vælg spot med kvalitets LED, så som klasse 1 CREE dioder, i intervalet 2650-2750K.

Mvh. Mike www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Nok ikke lige det lys man vil have hængende, farvegengiverlsen på disse produkter er typisk Ra65, og med en lysfarve der nærmste er hvid/blåhvid...

Det er nemt at lave et LED produkt med høj lysstyrke, hvis man er villig til at se bort fra en fornuftig farvegengivelse (en billig sparepære giver bedre lys end den Biodelix LED). Lysstyrken falder nemlig drastisk ved stigende farvegengivelse, så det er kun de bedste Lysdioder der har en god lysstyrke sammen med en god farvegengivelse...

 • 0
 • 0

kik selv på løse LED hvad de koster pr lumen pak dem ind i lidt fancy plastic og en fatning og gang prisen med 1000 = LED lamper i butikken.

Hvad sker der lige her ? De er ikke lavet af guld eller diamanter, men ganske enkelt sælges til overpriser pga hypen om lang levetid og lavt effekt forbrug.

 • 0
 • 0

Anvender du lysdæmpere? Syntes ikke der er mange LED'er som understøtter touch lysdæmpere. Isåfald kunne det være interessant at vide hvilke LED'er du har anvendt.

 • 0
 • 0

Prisen står mål til den kæmpe udvikling der ligger bag disse pærer! Bare tænk på hvad en sparepære med 2-3000 timers levetid kostede da de begyndte at komme frem - og hvilket ækelt lys de havde!

Der er ingen tvivl om at prisen er presset godt op, men ny teknologi koster og jeg er sikker på at den falder meget hurtigt! Samtidig er 250 kr stadig kun 1 øre pr time. En rigtig god sparepære med et "naturligt" lys koster let 80-100 kr og holder mindre end 8000 timer. Og så slipper man for at skifte pære så tit! Jeg tror næsten jeg kommer til at skifte lamper oftere end pærer hvis jeg skiftede til LED!

 • 0
 • 0

Phillips pære som bruger de samme superflux dioder har en "typical color rendering index (CRI Ra) of 90", og farvetemperaturen oplyses til 2700k, er du sikker på at det giver blåt lys?

 • 0
 • 0

kik selv på løse LED hvad de koster pr lumen pak dem ind i lidt fancy plastic og en fatning og gang prisen med 1000 = LED lamper i butikken.

Præcis. Jeg forstår det ikke - hvor er konkurrencen?

Det første jeg ser på, når jeg skal købe en LED-pære er farvegengivelsen. Jeg ved at mange mennesker tilsyneladende ikke føler sig generet af lyset fra de klassiske sparepærer, men mig gør det nærmest deprimeret. LED-erstatninger skulle gerne være bedre.

Jeg venter mig meget af en fremtid med LED-pærer som gengiver solens spektrum - det vil gøre rigtig meget for mange menneskers vinterdepression, hvis de konstant går rundt i et indendørslys med samme virkning som en lysterapilampe.

Nedenfor kan man se enhedsprisen på nogle af de bedste dioder lige nu (CRI på 93). Hvorfor er der ikke en eller anden iværksætter, der får drejet nogle aluminiumsstykker ud, hvor dette star-print ganske enkelt monteres under nogle klemmer og der derefter skrues et dæksel over??

http://www.ledrise.com/leds/high-power-led...

 • 0
 • 0

Sammenlig også prisen med en Philips pære...

Phillips er dyrere og ikke på lager, det var derfor jeg kikkede på de andre, jeg fortsatte dog til denne: - extreme bright LED bulb - as bright as a common 100W light bulb - Length: 14cm - Diameter: 7cm - 88 Superflux LEDs - 13 Watt Power - optimal light illumination - color temperature 2700K (warmwhite) - beam angle like normal bulb - up to 50.000h lifetime! - Base: E27 - 230 Volt - directly on 230 Volt - Power 13 Watt http://led-light-24.com/LED_bulb_1000_Lume... Det var derfra jeg søgte på dioderne, og det var derfra jeg havde de 2700k, det fremgik så ikke af min tekst, beklager.

 • 0
 • 0

Du kan jo spørge leverandøren om hvad Ra værdien er, der er jo nok en grund til at de ikke angiver den... :-)

Hej Kristian Konkurrencen er der, og den er skam meget hård i øjeblikket, men problemet er at det kan være svært for den alm. forbruger at forstår forskellen på en billig LED pære og en god kvalitets LED pære. Men et godt hint kan være at se på Ra værdien i forhold til lumen og lysfarven... En anden ting er at se på hvad det er for nogle dioder som er brugt - er det et navngivent firma (så som CREE/Nichia ell. lig.), eller er det et ukendt kinesisk firma (ex. Biodelix dioderne). Alternativ spørg leverandøren, hvad det er for nogle dioder han har brugt…

Prøv også at slå op på Farnell hvad en CREE XPE diode koster, så ved du hvorfor pærerne koster hvad de koster…

Mvh. Mike www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Jeg har også haft en med en forudset levetid på 25000 timer, som sammenlagt har holdt under 100 timer. En af 3 stk. 1W LED afbrød, så lyset i alle 3 gik ud, da de var serieforbundne. Ja, jeg var jo dum nok til at skulle skille den ad.

 • 0
 • 0

Jeg har også haft en med en forudset levetid på 25000 timer, som sammenlagt har holdt under 100 timer.

Husk luften skal cirkulere frit omkring pæren, og de 25-50.000 timers levetid forudsætter at pærens omgivelses temperatur holdes på op til 25°, det er ikke nemt at overholde inde i en lampe hvor pæren selv afgiver varme, måske oppe under loftet hvis der er højt til loftet, hvis temperaturen er højere så bliver levetiden afkortet eksponentielt stigende med temperaturen.

Sådan har jeg forstået det, men det kan være Mike vil kommentere det.

 • 0
 • 0

Det lyder til at der er nogle af debatørerne der har gjort nogle rigtige "scoops" med billigt diodelys med alle de historier om uholdbare LED'er!

Jeg har på mit fjernsyn monteret 2 LED-strips der rækker hele vejen rundt om skærmen (omkring 100 LED'er). Disse har været tændt i to år (på nær de 8 timer det tog at flytte fjernsynet fra en bolig til en anden) og de lyser stadig med god kraftig styrke (og uden at en eneste LED har fejlet) på trods af at de er monteret på en skærm der gerne bliver 40-45 grader når den er tændt.

 • 0
 • 0

EU krav til minimum lumen før man må sammenligne med glødepære.

Første tal er det watt forbrug man vil reklamere med, andet tal er typisk lumen fra gammeldags glødepære, tredie tal er lumen fra LED pære(som falder til 70% gennem levetiden).

En 60W LED pære skal altså yde mindst 806 lumen, før der kan skrives at det svarer til en 60W glødelampe.

15W 90 136 lumen 25W 220 249 lumen 40W 415 470 lumen 60W 710 806 lumen 75W 935 1.055 lumen 100W 1.340 1.521 lumen 150W 2.160 2.452 lumen 200W 3.040 3.452 lumen

Der er ingen af de hjemmesider jeg kan finde der overholder EU kravet.

 • 0
 • 0

En 60W LED pære skal altså yde mindst 806 lumen, før der kan skrives at det svarer til en 60W glødelampe.

Er der så tale om en glødepærer med mat eller klar glas?

 • 0
 • 0

[quote]En 60W LED pære skal altså yde mindst 806 lumen, før der kan skrives at det svarer til en 60W glødelampe.

Er der så tale om en glødepærer med mat eller klar glas?[/quote] Så er der netop ikke tale om en glødepære.

 • 0
 • 0

I går prøvede jeg at få et migræneanfald i IC3-toget - jeg måtte sidde med solbriller på - de har dårligt lys. Det var fantastisk at komme hjem og tænde for mine LED pærer og smide solbrillerne - dem kan jeg sagtens tåle. Ja, de er pissedyre og ja, jeg er studerende - men det skulle jeg da bare have gjort for længe siden!

Mvh

Lena

 • 0
 • 0

Tak for det Lena...

Vi har efterhånden testet en del billige LED pære i vores lab., som vi har fået tilsendt fra vores kunder, og det viser sig at de billige LED pære tit kan flimere lige så meget som en sparepære, og deres EM udstråling bestemt ikke overholder kravene i EMC dirktivet. F.eks. havde en af vores kunder monteret nogle billige LED pære i hans kundes butik, resultatet var at man ikke kunne høre bilradio uden for butikken...

Så kvalietet betaler sig selv om det koster noget mere, men husk du skulle gerne kunne holde ud at se på dem også næste år...

 • 0
 • 0

Selvom LED-baserede produkter endnu ikke er klar til erstatning af alt eksisterende belysning i Danmark, kan de anvendes så mange andre steder med stor fordel. Der findes f.eks. cases fra større danske virksomheder, der har valgt at installerer LED lys i deres domiciler. Du kan læse mere om disse cases samt læse om forskellen på spare- og LED-pæren på følgende website LEDSECTION (www.ledsection.com) under information > download.

 • 0
 • 0

Et ekstra plus til led-pærerne må være at de starter med det samme du trykker på kontakten i modsætning til sparepærer som først skal varme op.

Med hensyn til RA værdien skal man altså tage den med et gran salt. Hvis man forstår hvordan den er regnet ud forstår man også hvor upræcis en indikation det er for lyskvaliteten. Vi har i vores laboratorie f.eks. testet en kvalitetspære fra Philips med en RA på 80 selvom lyset var tydeligt rødt og forklaringen ses tydeligt på:

http://xn--diodepre-o0a.dk/17-master-ledsp...

Vi har også testet en lang række andre pærer uden sammenhæng imellem lyskvaltiet og RA værdi. Dermed ikke sagt at man skal begynde at købe pærer med lav RA værdi, man kan godt bruge RA som en indikator. Men man kan sagtens finde en pære der lyser langt bedre med en RA værdi på 75-80 end en pære der har RA 93.

Derfor find en sælger du har tiltro til, en der kan vise et spektrum eller pæren i virkeligheden, i stedet for blot at fortælle en RA værdi.

Thomas Schmidt www.diodepære.dk

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten