Lorawan-netværk er nu et oplagt alternativ til wifi

Plus29. august 2021 kl. 16:0010
Lorawan-netværk er nu et oplagt alternativ til wifi
Tidligere krævede det meget håndholdt installation at få nye enheder koblet på et trådløst LoRaWAN-netværk. I dag foregår det langt mere gnidningsløst og automatisk. Illustration: NAS/Freepik.
På få år er netværksteknologien LoRaWAN vokset ud af de små testmiljøer og forbinder i dag tusindvis af sensorer i store netværk. I Danmark har flere kommuner dog brændt fingrene på tidlige test-versioner.
Artiklen er ældre end 30 dage

IoT Netværksteknologien Lorawan er modnet

Aarhus Kommune var tilbage i 2017 blandt de første store offentlige myndigheder i verden til at etablere et stort LoRaWAN-netværk med 16 gateways på kommunens bygninger. Ideen var simpel: et langtrækkende trådløst netværk til let og billig opsamling af data fra kommunens bygninger, veje og anden infrastruktur.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
31. august 2021 kl. 20:25

En ikke uvæsentlig detalje er den båndbredde du får adgang til. Derfor erdet ret tåbeligt at sammenligne Wi-Fi og LoRaWAN som der står i overskriften. LoRaWAN har en meget fin rækkevidde men en begrænset båndbredde. Hvis du skal sende meget mere en om en skraldespand er fuld så kan du få problemer. Herudover skal man også være klar over at den bruger et af de licensfrie ISM bånd, hvor alle andre også må sende, med hvad der deraf følger.

9
30. august 2021 kl. 13:28

Ja, bestemt. Og der er flere bud på løsninger. 1NCEIoT har f.eks. et produkt som for 10 Euro pr. SIM kort giver 10 års flat rate - inklusiv roaming i en række lande. Se: <a href="https://1nce.com/en/pricing/">https://1nce.com/en/pricing/</a&gt;

Lebara's taletidskort er omtrent samme pris, men nok ikke så sikkert - prisen kan ændre sig på 10 år, eller abonnoment betingelser ændres. Hos lebara betales 0 kr. per måned og 9 øre per megabyte, dvs. ved 500 MB er prisen 45 kroner på 10 år. Der kræves dog, at der er forbrug mindst hver 3 måned, for at holde abonnomentet i live. Ved GPS er lebaras taletid billigt, og koster stort set intet årligt ved lavt forbrug.

8
30. august 2021 kl. 13:11
6
30. august 2021 kl. 11:16

På kanten af topic:

  • hvor finder man low price GSM til f.eks. varmestyring eller vejrstation og lignende ?

Som anført herover er datamængden minimal, men jeg kan ikke finde SIM-kort til under kr.49/måned - så det virker noget hindrende.

5
30. august 2021 kl. 11:00

For så må der da ske udløb efterhånden?

3
30. august 2021 kl. 08:56

Chipset til RAN: 54$
Wi-Fi/802.11: 50$
H.264: 10,60$
Android OS: 5$
AAC: 0,20$
MP3: 0,95$
Så royalties løber typisk op over 100$ pr. produceret enhed.

Ved anvendelse til simple målinger er beløbet mindre. Et GSM modul fås til under 20 usd. Vil tro det er muligt opnå aftaler med mobilselskaberne der ikke koster meget. Deres udgift ved overførsel af få data er meget lav. Lebara har et abonnoment på 19 kr. om måneden ved 2GB per måned, og som også inkluderer tale. Det må kunne gøres noget mindre end det. Jeg betaler min GSM-tracker efter forbrug, og det koster under 20 kr. om året.

2
30. august 2021 kl. 08:39

En ikke uvæsentlig detalje, der oftest overses, er at den underliggende LoRa-teknologi er proprietær og patenteret af Semtech.

Det er fuldstændig korrekt. Lige så overset er, at selv om de internationale standarder for mobilnetværk er åbne og ikke-proprietære, så er implementeringen af dem proprietær og der skal betales royalties til ejerne af de forskellige teknologier som indgår. Og det er ikke småting der skal betales. Lidt tal jeg har fundet rundt omkring giver følgende resultat (med forbehold for at der er sket ændringer, og at der kan opnås forskellige mængderabatter ... osv.):

  • Chipset til RAN: 54$
  • Wi-Fi/802.11: 50$
  • H.264: 10,60$
  • Android OS: 5$
  • AAC: 0,20$
  • MP3: 0,95$

Så royalties løber typisk op over 100$ pr. produceret enhed. Hvor meget royalty der løber på et M1 eller NBIoT produkt kan jeg ikke sige præcist, men det er formodentlig et godt stykke under 100$.

1
29. august 2021 kl. 16:34

En ikke uvæsentlig detalje, der oftest overses, er at den underliggende LoRa-teknologi er proprietær og patenteret af Semtech.