Londons metro dropper rejsekort

3. april 2013 kl. 10:2943
Oyster-kortet, der minder om det danske rejsekort, er en succes. Alligevel vil det britiske transportministerium nu erstatte det med nyere teknologi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fremtiden hedder smartphones eller kreditkort.

Det er i hvert fald tankegangen i London, der nu dropper Oyster-kortet, som fungerer som rejsekort i den britiske hovedstad - meget lig det fire år forsinkede danske rejsekort.

I stedet for det blå Oyster-plastikkort, som Transport for London indførte i 2003, skal passagererne bruge deres smartphones eller kreditkort, når de vil forbi bommene på vej ned i den travle metro.

Oyster-systemet har ellers været en succes i London, skriver Daily Mail, men det britiske transportministerium er af den opfattelse, at blandt andet de mobile platforme i indbyggernes lommer er en bedre fremtidssikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor fremlægger ministeriet sine planer for kortets erstatning allerede senere i år, skriver Daily Mail.

Læs også: Rejsekort var allerede forældet for to år siden

En af de væsentligste årsager til, at det britiske rejsekort bliver smidt af toget, er ifølge Patrick McLoughlin fra det britiske transportministerium, at det er for besværlig en proces at tanke Oyster-kortet op og holde øje med, hvad rejserne koster passagererne. Det skal et nyt system med passagerernes smartphones eller kreditkort rette op på:

»Jeg er meget interesseret i at give Londons passagerer en langt bedre oplevelse, og her spiller de nye teknologier en væsentlig rolle,« siger Patrick McLoughlin til Daily Mail.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det danske rejsekort har fået en hård medfart for netop ikke at være klar til en mobil fremtid. Kritikken blev gentaget, da DSB for nylig for første gang fremlagde, at rejsekortet har kostet alene DSB godt en milliard kroner.

»Rejsekortet i Danmark har et stort problem ved ikke at være til stede på eksempelvis passagerernes smartphones, hvor udviklingen går rigtig hurtigt lige for tiden. Den udvikling er kortet slet ikke gearet til,« sagde betalingskortkonsulenten Henning N. Jensen til Ingeniøren.

43 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
42
6. april 2013 kl. 21:44

Du skal så stadig kende zonegrænser

Jo men et klart og tydeligt kort, det burde være til at forstå

og hvordan er det med 'kun' 2-zonersklip, når du foreslår både 1, 2 og 3 zoner?
I dag er der klippekort med forskellige antal zoner pr. klip, og klip fra forskellige kan lægges sammen til det nødvendige antal zoner.

Så udtrykte jeg mig ikke klart nok - hvis vi siger at mit system kun har 3 zoner (1,2,3), så koster en zone altid det samme, i stedet for den underlige rabatstruktur der er i dag hvor prisen er billigere for f.eks. 5 zoner ved at købe et 5 zoners kort, i stedet for at bruge et 2+3 kort. Mao, hvis jeg skal i 2 zoner, så klipper jeg 2 gang, i 3 så klipper jeg 3 gange.

Altså et supersimpelt system, men det er måske for svært at forstå?

Flere af forslagene i denne debat synes at 'glemme' behovet for forskellige typer rejsende, børn, voksne, medbragte cykler etc..

Og de problemer løser rejsekortet let og elegant??? Børn under 12 gratis, under 18 halv pris, cykler gratis, eneste rabat periodekort (der kan man så putte socialpolitik ind hvis man ønsker det for at tilgodese studerende og pensionister).

41
6. april 2013 kl. 18:38

3 store takstzoner i hovedstadsområdet.
1 zone koster det samme som de mindste i dag (2 zoner) og gælder 1 time
3 zoner koster det samme som højst 7 zoner i dag og gælder 3 timer
2 zoner noget midt i mellem og gælder i 2 timer.</p>
<p>Det eneste der sælges er billetter til 2 zoner og kort med 10 klip til 2 zoner, til samme pris per zone.
Den eneste rabat der ellers gives er til periodekort.

Du skal så stadig kende zonegrænser, og hvordan er det med 'kun' 2-zonersklip, når du foreslår både 1, 2 og 3 zoner? I dag er der klippekort med forskellige antal zoner pr. klip, og klip fra forskellige kan lægges sammen til det nødvendige antal zoner. Flere af forslagene i denne debat synes at 'glemme' behovet for forskellige typer rejsende, børn, voksne, medbragte cykler etc..

40
6. april 2013 kl. 12:56

Det lader til at man i disse tider, hvor man bare lystigt hælder IT-sovs ud over alt, har en tendens til at gøre ting mega kompliceret, måske ud fra en misforstået millimeterretfærdighed.

Hvorfor kan man ikke i et land som Danmark i stedet vælge at gøre tingene simple, ala:

3 store takstzoner i hovedstadsområdet. 1 zone koster det samme som de mindste i dag (2 zoner) og gælder 1 time 3 zoner koster det samme som højst 7 zoner i dag og gælder 3 timer 2 zoner noget midt i mellem og gælder i 2 timer.

Det eneste der sælges er billetter til 2 zoner og kort med 10 klip til 2 zoner, til samme pris per zone. Den eneste rabat der ellers gives er til periodekort.

Systemet er enkelt og overskueligt, og man ved altid hvad man skal betale, og man er altid sikker på man har gyldig rejsehjemmel. Turister og sporadisk rejsende ville nemt kunne bruge systemet.

Hvis man ikke havde indført rejsekortet kunne de mange milliarder være brugt på at sænke prisen radikalt - hvilket måske ville kunne lokke flere kunder til, i stedet for nu hvor rejsekortet vil skræmme mange over i bilerne.

Enkelt, simpelt, logisk, forståeligt, billigt - men næh nej, det her er Danmark, og så skal det gøres kompliceret, ulogisk, uforståeligt, dyrt og med BB indbygget.

39
6. april 2013 kl. 11:15

De terminaler som benyttes til at tjekke Rejsekort, bæres af kontrollæren... og det er selvfølgelig ikke bizzen som skal have Wi-Fi.

Det var nu ikke det du skrev.

Hvis problemet er forbindelsen til internettet, vil det ikke være svært at have en mindre server i toget eller bussen, som man vil kunne tilgå via Wi-Fi. Det ville også være relativt nemt at tilføje en knap på en RejseBizz, som kan give feedback om alt er okay

200 siders kravspecifikation. til dig, hvis du skulle forstå det.

Så kunne det være du også selv forstod problemerne. ;)

Men vi lader den ligger der.

38
5. april 2013 kl. 18:37

Jeg tror vi lader den ligge her. Jeg skulle vist have skrevet et 200 siders kravspecifikation. til dig, hvis du skulle forstå det.

De terminaler som benyttes til at tjekke Rejsekort, bæres af kontrollæren... og det er selvfølgelig ikke bizzen som skal have Wi-Fi.

36
5. april 2013 kl. 00:23

Og hvor langt væk rækker dette 'hvem er med'-signal? Ud til 'brobizzer' på 10-20m afstand, på fortov/perron f. eks.. Der er nok en grund til at rejsekortet skal holdes ca 5 cm fra læser (NFC for nye smartphones rækker heller ikke langt, ca 10cm). RFID rækker længere, men brobizzen har batteri for at kunne svare, og er bedst egnet til aflæsning ved 'portal'-lignende opstillinger.
Det er så nemt at sige 'det registreres på internettet', hvis der er forbindelse. ;-) Busser har i dag kun forbindelse i/ved garageanlæg. Tog har ingen, for dem er kortlæserne kun på stationerne.
Desuden skal 'bizzer' efter dit system alle svare ( en bus- eller togfuld !) uden kommunikationskollisioner inden for ganske kort tid (mindst mellen stop) en ikke helt triviel opgave. ;-)
Og nej jeg har ikke 'nej-hatten' på, men har en pragmatisk tilgang til problemet.
Og jo Rejsekortet har information om ekstra ind-check eller skift af kundetype (indtil check-ud).

Hvis problemet er forbindelsen til internettet, vil det ikke være svært at have en mindre server i toget eller bussen, som man vil kunne tilgå via Wi-Fi. Det ville også være relativt nemt at tilføje en knap på en RejseBizz, som kan give feedback om alt er okay. Jeg kender ikke forholdene i hele landet, men her i København har både tog og busser internet - i S-Tog er der sågar dobbelt internetadgang, da de benytter Telia og 3 på samme tid. De terminaler som som benyttes til at tjekke Rejsekort, de kræver også internetadgang.

Jeg ser det nu ikke så trivielt at tjekke hvem der er om bord. Enhver ordenlig server kan håndterer flere tusinde forespørgsler af gangen og antenner skal selvfølgelig være fordeles ud over hele toget - det skal ikke være en antenne som skal dække mange hundrede personer.

Når det kommer til at stå på stationen og blive tjekket ind ved en fejl, så vil de aldrig nå at blive tjekket helt ind. De vil måske nå første trin, men de vil ikke være der når systemet spørger hvem der er om bord, når toget kører. Ved at have nogle retningsbestemte antenner over døren, burde det være muligt at pege signalet væk fra perronen. På Storebælt åbner man heller ikke nabo-bommen... så selvfølgelig kan man også styre "dækningen" i et tog eller en bus.

37
5. april 2013 kl. 09:15

De terminaler som som benyttes til at tjekke Rejsekort, de kræver også internetadgang.

Men de står jo netop fast på perronerne :-) - eller er off-line som i busser. Kommunikationen (læse og skrive) tager 200-300ms for Rejsekortet.

en mindre server i toget eller bussen, som man vil kunne tilgå via Wi-Fi.

og hvad tror du de har i dag? En lille server til kortlæserne. Wi-Fi! Hvor meget elektronik med batteri vil du have i "bizz'en"? Og du overser igen dækningen/spredningen af signalet.

35
4. april 2013 kl. 22:48

Når en bus eller et tog lukker dørene og sætter gang i rejsen, vil systemet sende et nyt signal ud i hele bussen eller toget. Dette signal vil spørger hvem der fortsat er med på rejsen, alle boksene vil sende et signal tilbage og tilkendegive at de fortsat er med. De bokse der mangler, bliver tjekket ud. Dette signal kan også blive sendt med jævne mellemrum og i tilfælde af, at en boks ikke blev registreret i døren, vil den blive tjekket ind.

Og hvor langt væk rækker dette 'hvem er med'-signal? Ud til 'brobizzer' på 10-20m afstand, på fortov/perron f. eks.. Der er nok en grund til at rejsekortet skal holdes ca 5 cm fra læser (NFC for nye smartphones rækker heller ikke langt, ca 10cm). RFID rækker længere, men brobizzen har batteri for at kunne svare, og er bedst egnet til aflæsning ved 'portal'-lignende opstillinger. Det er så nemt at sige 'det registreres på internettet', hvis der er forbindelse. ;-) Busser har i dag kun forbindelse i/ved garageanlæg. Tog har ingen, for dem er kortlæserne kun på stationerne. Desuden skal 'bizzer' efter dit system alle svare ( en bus- eller togfuld !) uden kommunikationskollisioner inden for ganske kort tid (mindst mellen stop) en ikke helt triviel opgave. ;-) Og nej jeg har ikke 'nej-hatten' på, men har en pragmatisk tilgang til problemet. Og jo Rejsekortet har information om ekstra ind-check eller skift af kundetype (indtil check-ud).

34
4. april 2013 kl. 21:07

Du overser et antal praktiske problemer:
Din 'smartphone' skal da selekteres blandt alle de andre som 'den' der er kommet indenfor rækkevidde og 'den' som forlader 'betalingsområdet' og hvor langt var det nu lige du(din smartphone) havde rejst. Du 'glemmer', at der som regel skal afregnes individuelt (forskellige rejselængder) og ikke et fast beløb for rejsen (som f. eks. ved en af broerne).

Har du prøvet BroBizz? Ens BroBizz skal ikke tale direkte sammen med ens computer. Det hele registreres på internettet.

Det samme skal gælde for en "RejseBizz". Når en bus eller et tog holder stille, ville der blive udsendt et signal ved døren som spørger efter nye rejsende. Her vil nye bokse på rejsen give sig til kende og sende et signal tilbage. De kunne ligeledes bippe, så den rejsende kan høre den tjekke ind. Når en bus eller et tog lukker dørene og sætter gang i rejsen, vil systemet sende et nyt signal ud i hele bussen eller toget. Dette signal vil spørger hvem der fortsat er med på rejsen, alle boksene vil sende et signal tilbage og tilkendegive at de fortsat er med. De bokse der mangler, bliver tjekket ud. Dette signal kan også blive sendt med jævne mellemrum og i tilfælde af, at en boks ikke blev registreret i døren, vil den blive tjekket ind.

Tjek ind og tjek ud vil blive sendt til en server. Det er via den server at du kan få push-besekder til din smartphone og det er også her du kan gøre ekstra ting, eksempelvis at tjekke en ven ind. Selve "RejseBizz" boksen skal ikke vide hvor mange der er rejser - det ved et Rejsekort heller ikke. Det eneste den skal er, at tjekke ind og fortælle hvor lang tid den er med på rejsen.

Den eneste forskel på en RejseBizz og et Rejsekort er, at RejseBizzen automatisk fortæller hvor længe du er med. Bagved behøves der reelt ikke ske nogle ændringer, men jeg så gerne at det blev nemt at tjekke en ven med på rejsen samt se sin kvittering via ens smartphone.

Det jeg foreslår ville også kunne leve sammen med andre løsninger og det ville også kunne leve sammen med Rejsekortet, så dem der ønsker at benytte det, kan vælge den løsning i stedet.

32
4. april 2013 kl. 19:20

Med en "brobizz" ville det stadig være brugerens ansvar at systemet registrerer en. Ellers begynder mange bare at pakke "brobizzen" ind i alufolie. Og hvis man selv har ansvaret, så vil man også forlange at få en klar tilbagemelding fra systemet om man er checket ind. Og så er der pludselig ingen forskel mellem at holde en "brobizz" eller en anden rfid-dims op mod en stander.

Der er stadig en kæmpe forskel og det er, at du ikke skal huske at tjekke ud. Det vil ikke genere mig, hvis jeg lige skulle tjekke om "brobizzen" tjekker ind når jeg stiger om bord. Med smartphone integration, vil den også kunne sende en push-meddelelse til min telefon, både når jeg stiger om bord samt når jeg stiger af og automatisk tjekker ud.

Når det kommer til at skjule "brobizzen" i alufolie, så vil den fidus ikke virke. Når kontrolløren kommer og skal tjekke din "brobizz", så skal du tage den ud af indpakningen. Når du gør det, vil den tjekke ind. Her vil det være nemt at lave en advarselsystem, som måler på hvor ofte du tjekker ind, kort før du bliver kontrolleret. Er der tegn på at du snyder for ofte, kan din "brobizz" blive inddraget - på samme måde som dit personlige Rejsekort kan blive inddraget, hvis du glemmer at tjekke ud.

27
4. april 2013 kl. 08:16

[quote]jeg tror simpelthen ikke på at det kan gøres mere brugervenligt end Oysterkortet.

Det skulle da være den danske - du skal ikke gennem 'møller'. [/quote]

Jeg har også prøvet Oysterkortet. Det er ikke det store problem at gå gennem "møllen" (udslusningssystemet i Underground) og det hjælper selvfølgelig dem som ellers nemt glemmer at checke ud. Men takseringssystemet i Oysterkortet er meget mere kompliceret end i Rejsekortet. Med Rejsekortet koster en rejse fra A til B det samme uanset om du tager med tog eller bus og uanset hvor mange gange du skifter. Med Oysterkortet koster det forskelligt alt efter antal busskift og om du også bruger underground. Og det afhænger også af hvilke andre rejser du foretager dig den dag, da du nemt rammer dagsloftet (som ovenikøbet er forskelligt fra bus til tog). Oysterkortet oplyser ikke om rejsens pris når du afslutter rejsen, så det er væsentligt sværere at holde styr på hvor mange penge der er tilabge på kortet. Man kan kun rejse en person på et Oysterkort, så da vi var fire personer afsted var vi nødt til at købe 4 Oysterkort og optankning skulle selvfølgelig gøres af 4 omgange. Til gengæld slipper man med Oysterkort for at checke ud af busser, men det har så ovenstående konsekvens at busrejser gør prisberegninger komplicerede.

26
4. april 2013 kl. 08:09

Hvorfor ikke bruge kreditkort i stedet for rejsekort i DK

Fordi det tager længere tid hvis man skal stikke sit kreditkort ind i en automat end hvis man kan bruge en trådløs teknologi. Hvis kreditkortet har en indbygget RFID-dims, så kunne det lade sig gøre, men indtil da må vi klare os med en dedikeret RFID-dims, som til gengæld kan knyttes til ens kreditkort, så det virker ligeså nemt. Faktisk behøves man ikke engang at tage kortet ud af pungen. Jeg holder bare pungen hen mod rejsekortstanderen. Om RFID-systemet så sidder i mit kreditkort eller i mit rejsekort er jeg fuldstændigt ligeglad med.

25
4. april 2013 kl. 08:05

Jeg ville bare gerne have en "brobizz"

Med en "brobizz" ville det stadig være brugerens ansvar at systemet registrerer en. Ellers begynder mange bare at pakke "brobizzen" ind i alufolie. Og hvis man selv har ansvaret, så vil man også forlange at få en klar tilbagemelding fra systemet om man er checket ind. Og så er der pludselig ingen forskel mellem at holde en "brobizz" eller en anden rfid-dims op mod en stander.

24
4. april 2013 kl. 05:34

Jeg ville bare gerne have en "brobizz" som jeg kunne stikke i lommen. Når jeg er i et tog eller en bus, så registrere den selv hvor længe jeg er derinde - og når jeg stiger ud, så tjekker den selv ud.

Skal jeg have en gæst med, så skal det være muligt at tjekke ind på en stander og angive et timeantal, som den medrejsende skal tjekkes ind sammen med mig. Udover standeren, skal det også være muligt at tjekke den ekstra passager ind på "brobizzen" via mobiltelefonen.

Hvis vi kunne få det solgt til andre lande, ville der være chance for at teknologien til "brobizzen" kunne blive indbygget i smartphones.

Derudover ville jeg gerne have det på PBS, så jeg ikke skal tanke op - på samme måde som BroBizz.

BroBizz systemet virker og det ville være nemt og relativt billigt at lave et lignende system til bus og tog.

RejseBizzNemt, simpelt og så glemmer man ikke at tjekke ind eller ud :)

22
3. april 2013 kl. 21:20

Hvor adskiller brugeroplevelsen sig fra Rejsekort(Oyster-kort) til kreditkort? Begge skal checkes-ind og ud, og begge kan ikke vise, om man er checket-ind og hvad det kostede. For Rejsekortet kan man få oplysninger ved en ekstra checkind ('er checket-ind/fortsat rejse'-meldinger) og saldooplysning ved check-ud (eller kontrol på rejsekortautomater eller selvbetjening på web). For kreditkort skal der så også skrives rejserelevant information (hvorfra, hvornår etc) - kan man det?

jeg tror simpelthen ikke på at det kan gøres mere brugervenligt end Oysterkortet.

Det skulle da være den danske - du skal ikke gennem 'møller'.

21
3. april 2013 kl. 20:11

Det er fx. set fra parkeringsautomater hvor man tjekker ind ved at køre kortet igennem. Når man er færdig med parkeringen kører man kortet igennem igen, og der trækkes et beløb for den tid man har parkeret. (Fx i Bryggen i Vejle, og andre offentlige parkeringspladser)

Så kunne prisen for rejsen regnes ud efter det - og det samme med eventuelle rabatter. Hvis man fx. er ung (wildcard) eller skal have andre rabatter, kunne dette registreres på kortnummeret man automatisk får rabatten.

Dertil kunne det jo blot være krævet at man har billed-id med (fx kørekort eller lign.) da man så kan vise evt. kontrollører hvem man er.

20
3. april 2013 kl. 19:47

Totalt ubrugeligt. Normalt bander jeg ikke, samt skriver pænt, men i dette tilfælde vil jeg gøre en undtagelse. LUK LORTET, kan jeg kun sige. Vi er flere på min arbejdsplads, incl. mig selv der har fået bøde fordi skidtet ikke virkede. Man må da kunne forvente at når apparatet siger ding, og check ind ser ud til at være gået godt, så duer det slet ikke at man så 5 min. senere får bøde fordi man ikke har checket ind. Så vil jeg hellere undvære denne risiko for ekstra-skat, og istedet fylde i køen på motorvejen. Ikke særligt smart. Mvh, Erik.

19
3. april 2013 kl. 19:36

Det var dog det værste sludder jeg har læst i lang tid - jeg tror simpelthen ikke på at det kan gøres mere bruger venligt end Oysterkortet.

Problemet er primært online tank op. Her har man det sædvanlige problem, at man ikke kan få optankningerne ud i alle busser og ud på alle stationer på nogen hurtig og hensigtsmæssig måde. Dette problem elimineres med trådløse kredit- og bankkort da disse ikke indeholder penge, og derfor ikke skal tankes op. Man rejser i stedet på regning og får en samlet faktura på sit kontoudtog.

Et andet problem er, at der ofte er lange køer ved automaterne for at tanke op, samt at det tager meget langt tid for første gangs brugere at tanke op - og dem har London mange mange tusinde af hver dag.

Mvh. Anders Jøndrup

18
3. april 2013 kl. 18:09

En af de væsentligste årsager til, at det britiske rejsekort bliver smidt af toget, er ifølge Patrick McLoughlin fra det britiske transportministerium, at det er for besværlig en proces at tanke Oyster-kortet op og holde øje med, hvad rejserne koster passagererne.

Det var dog det værste sludder jeg har læst i lang tid - jeg tror simpelthen ikke på at det kan gøres mere bruger venligt end Oysterkortet.

15
3. april 2013 kl. 14:30

Artiklen blander tingene sammen for der er ikke tale om at Oyster forsvinder lige nu og her.

Fra sidste i 2013 vil det blive muligt at bruge et trådløst kredit- eller bankkort til alle rejser i London. Allerede nu kan man rejse med bussen på trådløse kredit- eller bankkort. Ca. 80% af alle briter har i dag et trådløst kort, da alle banker gennem længere tid har udstedt disse som standard. Oystercard vil fortsat eksistere ved siden af en rum tid endnu.

Formålet med at indføre betaling med trådløse bank- og kreditkort er, at det koster alt for mange penge at udstede kort til personer, som rejser to rejser om året, eller til turister, som kun bruger kortet et par dage, hvorefter de smider det væk. Endvidere vil bank- og kreditkort gøre kundehåndteringen enklere da fx folk vil stille færre spørgsmål om optankning og kortkøb.

Muligheden for at rejse på sin mobiltelefon i London er en fremtidsvision, som sandsynligvis først vil være tilgængelig om ca. 5 år.

Mvh. Anders Jøndrup

14
3. april 2013 kl. 13:43

Hvis nu man bruger 5 mia. mere - så har vi et forældet system klar til vores mobiler om 8 år og smider vi yderligere 5 mia. så kan vi hyrer et par konsulenter der i løbet af de næste 12 år kan rydde op i det håbløse zonesystem.

13
3. april 2013 kl. 13:24

De 2 mia kr, som allerede er brugt, kan naturligvis spares allesammen :)

12
3. april 2013 kl. 13:10

Det er til gengæld op til sælger, om man vil acceptere kontanter.

Vås!https://www.nationalbanken.dk/C1256BE2005737D3/side/Kvartalsoversigt_3_kvartal_2006/$file/kap03.htm

Men du kan jo altid bruge kontanter til at tanke dit kreditkort.

Så er det nok ikke et 'kreditkort'! Men du kan nedbringe gælden på kortet ved at overføre penge til det kreditgivende selskab.

Rejsekortet er i øvrigt en afart af det gamle Danmønt, et betalingskort.

10
3. april 2013 kl. 12:51

Hvor meget kan vi sparre hvis vi dropper kortet nu og går over til mobilbetaling?

9
3. april 2013 kl. 12:46

Jeg forstår ikke, hvorfor den halve promille af befolkningen altid bringes op som stopklods for udvikling af nye betalingsløsninger. Det er et minimalt problem og det kan løses. Se i stedet frem på den del af befolkningen som får glæde af denne opgradering!

8
3. april 2013 kl. 12:25

Det er til gengæld op til sælger, om man vil acceptere kontanter. Men du kan jo altid bruge kontanter til at tanke dit kreditkort.

7
3. april 2013 kl. 12:11

Så længe der findes kontanter, vil der altid være mulighed for at benytte disse som betalingsmiddel.

6
3. april 2013 kl. 12:07

Transport for London sælger fortsat papirbilletter, og der er vist ikke planer om at udfase dem, så de kort/telefonløse lider ingen nød - men får vist heller ikke rabatterne de andre metoder giver.

5
3. april 2013 kl. 12:04

Man kunne mene at man som i gamle dage var nød til at købe en billet for at komme med toget, ville man nu blive nød til at anskaffe sig et kreditkort for det samme, jeg ser ikke problemet anderledes end det altid har været.

4
3. april 2013 kl. 11:50

"Og hvad med dem der hverken har smartphone eller credit kort?"

Er det ikke en hurtigt uddøende race? ;=)

11
3. april 2013 kl. 12:52

Sikkert ikke, efterretningstjenesten kan jo ikke følge deres færden...

Med alle de overvågningskameraer London er plastret til med, så er det vist ikke noget problem....

2
3. april 2013 kl. 11:16

Så kan man vel få et kreditkort alene til rejseformål. Det er vel det samme som at have et oyster card.

Danmark er virkeligt et teknologisk u-land når det kommer til billettering på offentlig transport.

1
3. april 2013 kl. 11:12

Og hvad med dem der hverken har smartphone eller credit kort? Disse personer findes faktisk. Har de ikke laengere mulighed for at tag undergrounden?