Lomborg i skudlinien i USA

Præsidenten for American Association for the Advancement of Science (AAAS), direktør Peter H. Raven fra Missouri Botanical Garden, langede voldsomt ud efter Bjørn Lomborg i sin åbningstale på selskabets årsmøde i Boston i torsdags. Årsmødet samler hvert år omkring 5.000 forskere: Det er dermed verdens største møde for forskere fra alle af naturvidenskabens områder.

Peter Raven talte om "Science, Sustainability, and the Human Prospect". Han slog fast, at på utrolig kort tid er kloden forvandlet fra vild natur til et sted, hvor en enkelt af de mere end 10 millioner arter (mennesket) forbruger mere end 45 procent af den totale biologiske produktion på landjorden og mere end halvdelen af alt frisk vand.

»Vi har allerede væsentligt omformet landskabet, floder, søer og have og er godt i gang med at udrydde en stor del af de arter, der er fundamentale for vor egen eksistens. På den baggrund er det nedslående, at falske profeter og charlataner, der negligerer det videnskabelige grundlag for alle fornuftige beslutninger, foregiver at levere gode nyheder om miljøet.«

I tankerne havde Peter Raven både Julian Simon og Gregg Easterbrok, men først og fremmest Bjørn Lomborg. Selv om Lomborg stiller nogle fornuftige spørgsmål, ignorerer han store dele af den videnskabelige litteratur og misfortolker ofte mange af de synspunkter, forskere er fremkommet med, mente Peter Raven. Kritikken han fremkom med var helt på linie med den, der tidligere er fremsat i Science (der udgives af AAAS), Nature og Scientific American. The Economist har derimod for nylig i en lederartikel givet sin støtte til Lomborg i hans opgør med kritikerne.

Med flittig brug af citater af den amerikanske præsident Franklin Roosevelt og den indiske ikke-volds fortaler Gandhi rejste Peter Raven desuden stor kritik i sin tale af den amerikanske selvtilstrækkelighed, især hvad angår overforbruget af energi og manglen på vilje til at støtte udviklingslandene økonomisk.

»Tænk på vores forhold til Afghanistan og Pakistan. Da russerne rejste, gjorde vi det samme. Og vi kender alle nogle af konsekvenserne. Hvor mange samarbejder med forskere i muslimske lande, og hvor mange gør noget for at opmuntre videnskaben i disse lande? Tænk på Indien, fortsatte han. En sjettedel af jordens befolkning bor i Indien, men hvad kender den gennemsnitlige amerikaner i det hele taget til Indien. Og tænk endelig på Afrika.«

»Hvis USA kan blive mere international, kan vi begynde at tænke over konturerne for den verden vi vil bygge i fremtiden, og så vil vi kunne yde et værdigt bidrag til vore børnebørns verden,« slog Peter Raven fast.

»At være optimistisk om fremtiden ved at se den gennem lyserøde briller og basere sig på håbefuld tankegang, som Bjørn Lomborg, er en forbrydelse mod vore børn og børnebørn. Men at være optimistisk ved at bidrage med alt, hvad vi kan for at gøre verden til et bedre sted at leve, er noget andet. Forskere og ingeniører forstår dette, og de må være med til at gøre deres indsats. AAAS har besluttet at arbejde mod opnåelsen af dette vigtige mål,« sluttede Peter Raven sin lidt over en time lange tale.