Lollands borgmester: Brug vores ler til at indkapsle atomskrot

Den tidligere japanske ministerpræsident Naoto Kan besøger i dag Lolland. I forbindelse med besøget har borgmesteren for Lolland Kommune, Stig Vestergaard (A), foreslået, at ministerpræsidenten kigger på, hvad der gemmer sig i den lollandske undergrund.

Her finder man nemlig store mængder af lerarten bentonit, som måske kan bruges til at indkapsle radioaktivt affald fra atomkraftværket ved Fukushima.

Grunden til, at bentonit potentielt egner sig til opgaven, er, at det indeholder store mænger af smektit.

»Smektit har en række egenskaber. Det er blandt andet godt til at suge vand og kan binde forurenende stoffer til sig. Det kan også fungere som en membran, som kan afgrænse et affaldsdepot,« forklarer Niels Nielsen Foged, Forskningsleder Emeritus ved DTU Byg.

Han var i 90'erne med til at undersøge forekomsterne af betonit, som ligger tæt på Rødbyhavn på Lolland. Det viste sig, at der var tale om mange millioner kubikmeter af lerarten, som lå fra 15 - 50 meter under jordoverfladen og nedefter.

Niels Nielsen Foged og hans kolleger forslog, at den kunne bruges til at lave membraner til lossepladser. Hvis man lagde et lag af den i bunden af en losseplads og derefter tromlede den, ville man kunne skabe en meget stærk membran, som kunne forhindre nedsivning af giftige stoffer.

Det er den samme grundtanke med at anvende bentonit som en isolerende membran, der nu potentielt skal bruges af de japanske myndigheder.

Svenskere planlægger at bruge betonit

Niels Nielsen Foged slår over for Ingeniøren fast, at ideen med at bruge betonit til at indkapsle atomaffald ikke er færdigudviklet.

Der foregår dog en række forsøg med teknikken, og i Sverige er man nået så langt, at der er konkrete planer om at anvende bentonit i et nyt lager til atomaffald.

Bentonitten bliver efter planen én af tre barrierer i den såkaldte KBS-3-metode, som skal anvendes i et depot til radioaktivt affald fra atomkraftværker, der efter planen skal opføres i Forsmark.

I KBS-3-metoden indkapsles det radioaktive affald først i kobberkapsler, dernæst sænkes kapslerne 500 meter ned i undergrunden, hvor de bliver placeret i individuelle huller og hver især omgives af en buffer af bentonit, der forhindrer, at kobberkapslen kommer i kontakt med vand og korroderer.

Dokumentation

Mere om KBS-3-metoden

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

hvorfor skal vi have det stads til DK ? hvad med at sende ufarligt LER den anden vej ??

 • 0
 • 0

Så enten er forslaget at vi exportere (og får et mega hul i undergrunden på Lolland), eller vi får deres affald her op og kuler det ned i vores undergrund ?....

 • 0
 • 0

Så enten er forslaget at vi exportere (og får et mega hul i undergrunden på Lolland), ....

Så stort bliver det hul da vist heller ikke. Du kan bare sammenligne det med hvor meget kalk Ålborg Portland gennem tiderne har eksporteret fra undergrunden ved limfjorden. I den sammenligning vil ler til et par reaktorbygninger ikke være nævneværdig.

Endvidere ligger en meget stor del af forekomsten ude i havbunden syd for Rødby, og hvad betyder et hul der?

Selvfølgelig skal leret eksporteres. Vi vil sku'tte ha' deres radioaktive lurt herop!

 • 0
 • 0

De er da vist lidt tidligt på den med den historie. Ifølge min kalender er der over to måneder til april.

 • 0
 • 0

Hvis du graver hullet ved Rødby får vi problemer med for mange bakker i Femern Tunnelen. På Tåsinge har vi også masser af bentonit, så hvorfor skal det lige være Lolland der løber med eksporteventyret, for selvfølgelig skal vi eksportere vor bentonit og så må japanerne selv finde et sted at dumpe det sammen med alt det andet skidt de samler på.

 • 0
 • 0

Jeg tror nu næppe, at japanerne bliver hængende i Lollands ler.

Bentonit findes praktisk talt overalt i verden, og da det er et mineral, der dannes ved forvitring af vulkansk aske og glas, findes det uden tvivl i store mængder i Japan.

Montmorellonit - som denne plastiske ler af bentonittypen kaldes - har i lang tid været brugt i stort omfang som jordforbedringsmiddel i alle de risproducerende vulkanske øer langs østasien, så japanerne kender det godt.

For øvrigt bruges montmorillonit som tæt membran netop fordi, den er selvhelende ved jordskælv, sætninger og gennemboringer pga. plasticiteten. - Montmorillonit er også det mest brugte materiale til at fremstille boreslam, så når ikke alle disse anvendelser har givet anledning til at udnytte resurserne på Lolland, så vil de få tusinde m3, der evt. skal bruges i Fukushima, næppe gøre det heller :-)

 • 0
 • 0

Så ender Lolland ikke bare med at være en del af udkantsdanmarks, men som et regulært hul i jorden.. (:

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten