Lokale beredskaber kæmper for at redde bygninger fra vandmasserne

Hovedstadens Beredskab har indkaldt ekstra mandskab og har sammen med flere kommuner oprettet operative enheder til at håndtere de ventede vandstigninger. Vandstanden kan ifølge DMI nå op på 1,60 meter i nat. Illustration: Hovedstadens Beredskab via Twitter

Som forberedelse på de bebudede vandstigninger flere steder i Danmark har de lokale beredskaber siden tirsdag aften arbejdet på højtryk for at sikre mod oversvømmelse. Ifølge den seneste prognose fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) vil vandstanden toppe ved 1,60 meter i nat, og det kan potentielt medføre store skader på boliger og erhvervsejendomme.

Læs også: Kulderekord. Hedetur. Afsmeltning. Methanboble ... Er 2016 vores nye virkelighed?

I hovedstadsområdet har Hovedstadens Beredskab identificeret to områder i Dragør og Hvidovre, der særligt kan forvente problemer på grund af den stigende vandstand.

Frivilligenheden i Hovedstadens Beredskab har natten til onsdag lagt watertubes i Dragør Havn. Illustration: Hovedstadens Beredskab via Twitter

Vandtuber i Dragør Havn

I Dragør på Amager drejer det sig om selve havneområdet, oplyser Tim Ole Simonsen, talsmand for Hovedstadens Beredskab. Her har arbejdet været i gang siden kl. 20 tirsdag aften.

»På selve havnen har vores frivilligenhed i løbet af aftenen og natten lagt vanddæmninger, såkaldte watertubes, rundt om Dragør Museum, som ligger tæt på vandet. Dem lægger vi rundt om museet, så havvandet kan holdes ude på den anden side,« siger Tim Ole Simonsen.

Watertubes er store plastposer, som fyldes op med vand for at gøre dem tunge, så de kan stoppe vandet. Tuberne findes i længder på 100 eller 200 meter og består af en dobbelt slange på 60 eller 120 centimer i diameter med koblinger i enderne, så tuberne kan sættes sammen og danne en barriere mod vandmasserne.

Dele af Vestamager kan stå under vand

Samtidig er beredskabets brandfolk i Dragør lige nu i gang med at fylde sandsække, fortæller Tim Ole Simonsen.

»Nogle bygninger på havnen skal sikres yderligere. Det gør man ved at lukke åbninger i bygningerne af med sandsække og plader. Og så har vi netop besigtiget et dige nede ved Søvang syd for Dragør. Der vil kommunen gå i gang med at foretage forstærkning af nogle områder på diget, som muligvis ikke er høje nok. Der skal køres grus og jord på,« siger han.

Læs også: Tage blæst af og vinduerne blæst ind: Rekord-orkan med 283 km/t på Færøerne

Derudover er Hovedstadens Beredskab i gang med at vurdere situationen ved et dige, som slutter i området Kongelunden, på kommunegrænsen mellem Dragør og Hvidovre.

»Det er heldigvis et overvejende ubebygget naturområde, men vi er i gang med at kigge på, om en vandstandsstigning kan gøre, at visse dele af Vestamager står under vand. Jeg afventer stadig en status, men vi har en bekymring for, at området bliver oversvømmet,« fortæller Tim Ole Simonsen.

Hovedstadens Beredskab har på kortet over Hvidovre markeret område A, hvor åløb og lavninger sikres med jord, og område B, hvor beredskabet placerer watertubes og sandsække på Hvidovre Strandvej. Illustration: Hovedstadens Beredskab via Twitter

Dæmning langs med strandvej

På kyststrækningen i Hvidovre er arbejdet fordelt på to områder, nord og syd for Hvidovre Havn. Nord for havnen er Hvidovre Kommune gang med at dynge jord og grus på områder med lavninger eller åløb, hvorigennem vandmasserne fra havet kan blive presset ind i landskabet.

Syd for havnen er situationen imidlertid mere alvorlig. Her er Hovedstadens Beredskab nødt til at ligge watertubes ud langs med Hvidovre Strandvej for at beskytte boligerne i området, fortæller Tim Ole Simonsen.

»Syd for Hvidovre Havn har vi en alvorlig situation. Der ligger 50-60 parcelhuse med grunde direkte ned til vandet. Der er vi nødt til at lægge en watertube oppe ved Hvidovre Strandvej, så vandet ikke kan komme forbi vejen. Men hvad angår de huse, der ligger på vandsiden af Hvidovre Strandvej, er vi nødt til at gå ud på grundene og sikre med sandsække. Det er en indsats, der kommer til at tage hele dagen,« siger han.

Hovedstadens Beredskab har omkring 25 mand på arbejde i området. De har i den seneste times tid været i gang med at aktivere beboere i området og instruere dem i, hvordan de medvirker til at sikre deres boliger.

Fyn: Områder, hvor beredskabet ikke når ud

På Fyn har Beredskab Fyn indkaldt forstærkning fra både egne frivillige, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen til at lægge dæmninger og sandsække ud. Operativ leder René Bondo var ved 11-tiden ved at danne sig et overblik over, hvor meget mandskab der er i sving.

Samtidig kører hans kolleger ud til de steder, hvor der er ifølge Naturstyrelsens kort er risiko for oversvømmelse, for at vurdere, hvilken sikring der er nødvendig.

Læs også: Nye diger ved Roskilde Fjord er druknet i bureaukrati og klager

Hele indsatsen på Fyn bliver organiseret af en såkaldte lokal beredskabschef (LBS), en slags kommandocenter på politigården, som mødes første gang kl. 15. Her sidder ud over politiet og beredskabet også forsyningsselskaber og transportselskaber.

René Bondo understreger, at selv om prognoserne efterhånden virker meget sikre, så er der kæmpe forskel på, om vandet for eksempel stiger til 1,50 eller 1,60.

»Vi får et rigtigt travlt døgn, og med sådan en stor indsats vil der være steder, hvor vi ikke når ud,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er indlysende, at en oversvømmet Water Tube er virkningsløs fordi den ikke yder noget tryk mod underlaget.

Men hvor høj vandstand i forhold til diameteren kan den bolde til ? Billederne viser oftest dobbelte Water Tubes. Kan de der lægges e.g. En tredie ovenpå ? Hvad er højeste vandstand så ?

Findes der Waterr Tubes til privat sikring - måske mindre diameter ?

  • 1
  • 0

Det er indlysende, at en oversvømmet Water Tube er virkningsløs fordi den ikke yder noget tryk mod underlaget.

Det stiller vel krav til underlaget, måske en løber af skumplast/gummi? Men det er midlertidige løsninger det dur til. Mere permanente løsninger i byerne skal der nok planlægges inden for de næste 10-20 år. I Hejlsminde er vejen blevet sikret for nyligt, men der manglede blot 20-30 cm. fra at sikringen blev overskyllet. http://www.hejlshejlsminde.dk/lokal-inform...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten