Logning af telefoni og netsurfing avler 450 milliarder dataposter om året
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Logning af telefoni og netsurfing avler 450 milliarder dataposter om året

Omkring 450 milliarder dataposter om danskernes tele- og internettrafik bliver årligt gemt af teleselskaberne og internetudbyderne. Det har TDC anslået for Ingeniøren. Omfanget svarer til ca. 82.000 poster for hver eneste dansker om året fra spæd til gammel.

Posterne, der bliver gemt i mindst et år, indeholder blandt andet informationer om telesamtaler og danskernes færden på nettet. De mange data er et resultat af krav i den logningsbekendtgørelse, der trådte i kraft i september 2007 som et led i bekæmpelsen af terror.

Men hvor gavnlig den omfattende logning er i forhold til jagten på terrorister er stærkt tvivlsomt. Politiets Efterretningstjeneste har således ikke ønsket at oplyse over for Ingeniøren, i hvilket omfang tjenesten gør brug af logningsdata indsamlet på baggrund af logningsbekendtgørelsen.

Kun lille gevinst

Men juraprofessor ved Københavns Universitet, Peter Blume, mener, at gevinsten er for lille.

»Selv om der et eller andet sted blandt de her mange poster skulle være noget, der kan pege frem imod, at Hovedbanegården bliver sprunget i luften 3. maj, så er sandsynligheden for, at man finder det - efter mit skøn - forsvindende ringe,« siger Peter Blume og tilføjer:

»Min anke mod systemet er, at det efter al sandsynlighed ikke virker efter hensigten. Nemlig at kunne forebygge eller bekæmpe alvorlig kriminalitet. Og at det har medført en begrænsning af vores privatliv i forhold til moderne former for kommunikation.«

Ifølge telechef i TDC, Mogens Ritsholm, kan antallet af poster stige med mellem 50 og 100 pct. om året, i takt med at mængden af kommunikation vokser.

»Vi er overraskede over mængden af data. Og man kunne godt sætte spørgsmåltegn ved, om det nu er den mest hensigtsmæssige måde, vi har gjort det på i Danmark, når noget tilsvarende ikke er indført i andre lande,« siger Mogens Ritsholm.

Let at camouflere sig på nettet

Det er især et krav om såkaldt logning på kanten til andre net, der ifølge TDC's telechef fylder godt op i log-filerne. Det betyder, at ikke alene ip-adressen tilhørende den surfende skal logges. Også de steder, man besøger på nettet, skal logges.

Ikke alene mængden af data rejser tvivl om den praktiske anvendelighed af logningsbekendtgørelsen. På nettet er der masser af redskaber til at kryptere data og camouflere den ip-adresse, som ellers afslører den enkelte surfers gøren og laden på nettet.

»Det er et meget finmasket net med nogle store huller i, så de store fisk kan svømme forbi,« siger Jens Ottosen-Støtt, juridisk direktør i Telia, der også er omfattet af logningsbekendtgørelsen.

Kommentarer (28)

Mig lille terrorist kan godt hoppe ud af kontrollen. Så er dataene jo bevistet på min uskyld. Jeg har så aldrig været inde på den og den side og sendt den og den mail.

  • 0
  • 0

En telechef udtaler at "Vi er overraskede over mængden af data".

Jeg tillader mig at spørge : Hvordan kan en chef (som må formodes at have et vist branchekendskab) være overrasket ?

  • 0
  • 0

At logningsbekendtgørelsen er et indgreb i den personlige frihed er der ingen tvivl om. Den er udemokratisk og bryder mod en hel række af grundlovssikrede rettigheder.

Hvad der er mere bekymrende er at når data eksisterer, hvordan beskyttes de så? Og får amerikanerne liv til at grave i dem, fordi PET er lillebror? Eller hacker de sig bare ind uden at få lov?

Deruover betyder logningsbekendtgørelsen at brugerne skal betale for deres egen overvågning. I fald vi alle var skyldige, så forstå det, men det er vi jo ikke, og derfor bør PET jo finde pengene i deres eget budget, hvis de gerne vil have det (og politikerne vil tillade det).

Men det bør politikerne ikke. Efter 9/11 stod Fjoget i kø for at tækkes Amerikanerne, men den tid er ovre og vi har alle set hvad Bush regeringens ukritiske omgåelse af basale rettigheder førte til. Abu Ghirab, Guantanamo, renditions, tortur, frihedsberøvelse uden dommer osv osv.

Måske er det på tide at vi tager et reality tjek i DK og overvejer om den såkaldte terrorlovgivning nu også fremmer de værdier som vores sumfund står for.

I fald en eller anden muslim skulle gå ud og lave noget terror i DK, er sandsynligheden for at det vil blive i samme skala som WTC jo minimal - grænsende til ikke eksisterende. Og skulle det ske at der bliver smidt i rørbombe i metroen, er det prisen vi må betale for at opretholde vores værdier.

Under krigen var vi parate til at kæmpe for disse værdier, men i dag er tabet af nærmest et (civilt) menneskeliv uaccceptabelt. Mens vi gladeligt sender militæret til udlandet for at blive dræbt for de samme værdier.

Hmmm.

Vh Troels

  • 0
  • 0