Søren sveder stadig i Poloen, men nu er det heldigvis strømmet ind med kreative forslag til, hvordan han kan reducere mængden af svedperler på panden.
I tirsdags lagde vi udfordringen ud til læserne, da den tidligere Ingeniøren-journalist Søren Hebsgaard fik bøvl med varmen i sin bil.
Hans hjemmegjorte AC-anlæg af flamingokasse, pc-blæser og isterninger var ikke til megen nytte, men med jeres hjælp kan det være, at der er håb forude.
»Jeg er vildt begejstrede for jeres forslag,« lyder det fra Søren Hebsgaard.
»Forslagene er entusiastiske og grundige, og der er flere ting imellem, som jeg helt sikkert kan bruge,« siger han.
Læs også: Dieselskandalen får bilproducenter til at skrotte de små motorer
Mange af jer savnede specifikationer på Poloen, så det var muligt at foretage nogle realistiske beregninger. Vi erkender, at opgavens sparsomme beskrivelse ikke egner sig til pensum på ingeniøruddannelserne, men ikke desto mindre havde I nogle ting i ærmet, som Søren kan prøve af – både i den dyre og billige ende.
Lægger vi ud i den dyre ende, var det bedste råd nok bare at skifte vognen ud til en med klimaanlæg. Og her vil jeg afsløre, at Søren faktisk har tænkt i de baner.
Om et par uger afhenter han sin Renault Zoe, som han har besluttet at lease i et år for at prøve det af. Den har klimaanlæg, men det betyder ikke, at han dropper at opgradere sin flamingokasse, for som han siger:
»Den har 300 km i rækkevidde på papiret, men nok kun 200 i virkeligheden, så jeg vil gerne spare på batteriet og have min 'HebsyBreeze' med til de lange ture.«
Så ny bil er på tegnebrættet, men kassen skal opgraderes alligevel.
Læs også: Nyt studie: Sandsynlighed for hedebølge i Danmark er firedoblet
Den amerikanske flamingoløsning
Det ser også ud til, at der er gode muligheder inden for rækkevidde. Andre ude i verden har nemlig ligeledes haft flamingokasserne fremme og konstrueret løsninger, der minder om Sørens.
Bl.a. har ’frugalgreengirl’, altså den sparsommelige ’grønne’ pige lavet en udgave af Sørens AC med plasticrør og køleelementer, som ser ud til at virke for hende.
Ifølge den grønne pige blæser hun 12 grader C kold luft ud på både sig selv, sin mand og to børn på bagsædet ved hjælp af sin flamingokasse med blæser og køleelementer. Ifølge videoen kører hun dog ikke just rundt i en hedebølge, men blot i temperaturer i starten af 20’erne Celcius, så hendes udfordring er knap så stor som Sørens. Men måske kan mere målrettede rør mod alles ansigt og en endnu større blæser give bare et frisk pust om ikke andet.
Hendes løsning var Søren særligt begejstret for, fordi den lagde sig så meget op ad hans egen løsning, at det er håndterbare justeringer, der skal til. Om ikke andet bekræftede det ham i, at han ikke var helt gal på den, da han besluttede sig for at lave sin mobile version af et stort kasse/blæser-anlæg, som nogle idérige mennesker havde fundet på, og som han 'engang' havde set i en video.
Læs også: Regionsrådsformand kræver redegørelse for køleproblemer på nybygget sygehus
Søren, glem de 22 grader
Han er i hvert fald ikke mere galt på den, end at det norske medie NRK også netop har offentliggjort, hvordan man konstruerer en løsning, der minder om Sørens og den grønne piges løsninger. Her dog tænkt som en bordløsning lavet ud af en køletaske, men den kan vel også tages med i en Polo.
Se desuden en af vores læseres forslag fra 2001.
Når disse løsninger så er konstrueret, må vi jo konstatere, at en hedebølge er en ekstra stor udfordring, og måske også en for stor udfordring lader det til, efter at flere af jer har regnet på, hvor meget effekt der faktisk skal til for at få Poloen ned på 22 grader.
Det kan ikke lade sig gøre, mener I. Det kræver alt for store mængder is og alt for meget power at lege klimaanlæg med en flamingokasse. En enkelt af jer, Flemming Rasmussen, drog endda den sammenligning, at det ville svare til at varme en sportshal op om vinteren med ti fyrfadslys. Good luck, Søren!
Så hvis vi går væk fra de 22 grader, hvad kan så mildne omstændighederne?
Kristian Glejbøl understreger, at der skal en bedre udveksling mellem luft og is til. Måske kan et kloakrør bruges og så skal den helt ned i bunden af kassen og hive den kolde luft med op.
Læs også: Passagererne sveder, og Metroselskabet ved ikke, hvor varmt de har det
Bonus: Dette kan også køle bajere
Povl H. Pedersen foreslår et køligt metalrør – og så at hælde koldt vand om isterningerne for at fjerne varmen bedre.
Peder Simonsen foreslår endvidere, at man tilsætter salt til vandet, så det smelter hurtigere. Den metode bruger han selv til at køle bajere med.
Netop disse fif er blevet vel modtaget i den anden ende:
»Metalrøret, saltet og en markant større blæser til at flytte luft med, er rigtig gode forslag, som vil udnytte det kolde vand bedre. Det gør selvfølgelig, at det bliver et lidt større projekt end tiltænkt - mine 'handy skills' er også lidt begrænsede - men det er noget, jeg godt kunne tænke mig at prøve kræfter med,« siger Søren Hebsgaard.
Et par læsere er også inde på at smide tøris i kassen, hvilket dog senere i debatten bliver frarådet, da tørisen røver kabinen for ilt. Så den idé må hellere droppes.
Flere understreger også, at solfilm i bagruden kan tage det værste, og en enkelt foreslår tilmed at slå bagsædet ned og fylde op med Rockwool. Hvis isolation hjælper til varme, gør det vel også til kulde.
Og hvis Søren alligevel er klar til at ofre bagsædet, så kan han også rive sæderne ud og installere køleskabe med blæsefunktion eller et absorptionsanlæg med kølemiddel.
Læs også: Rapport: Aircondition bliver en af de helt store energisyndere
Alternativet: Sæt køleelementer på kroppen
Som flere er inde på, kan det måske komme til at knibe med at få effekt nok til anlæggene, medmindre man hiver det direkte fra motoren.
Hvad der kræver lidt mindre effekt er termoelektriske Peltier-elementer, som Mikkel Ekwall foreslår, at Søren sætter op inde i kabinen (efter at have skrabet den isolerende lak af det område på bilen). Peltier-elementerne skal klistres på med den ’kolde’ side udad, hvorpå der sættes køleprofiler med blæsere, som vi formoder er drevet af effekten fra Peltier-elementet. Og når bilen holder parkeret, kan man passende sende forstøvet vand ud i bilen med et hjemmelavet sprinklersystem, evt. baseret på materialer fra andre gamle Poloer.
Og så er der den helt lavpraktiske: Drop kassen og gør i stedet dit tøj vådt og åbn vinduerne. Man kan også sætte køleelementer ind i tøjet eller fylde isterninger på pose og sætte dig på dem. Så er der ifølge Carl-Erik Ravn garanti for en journalist, der er kold i r….
Læs også: Ny elektronik forsyner sig selv med strøm
Løsningen med det våde tøj måtte Søren og co. også ty til på det sidste stykke vej mod Thy, da det gik op for dem, at 'klimaanlægget' ikke hjalp det store, og de var ved at blive stegt levende i bilen.
»Vi plaskede noget af det iskolde vand på tøjet og i håret, og det fungerede ret godt og var en god nødløsning. Men det vil jeg jo gerne slippe for en anden gang, så det giver mening for mig at prøve at lave noget mere seriøs køling. Så risikerer jeg heller ikke at få et skvæt koldt vand i nakken ved en nødopbremsning,« lyder det fra Søren Hebsgaard.
Hvornår version 3.0 lander, tør han ikke love. Nu begynder hverdagen, og manøvren bliver lidt større, end han havde regnet med, hvis kassen for alvor skal gøre en forskel.
Men han har lovet at holde os opdateret om eventuelle opgraderinger af systemet, så vi kan se, om Renault Zoe'en kan spare på strømmen med en flamingokasse om bord.
Tak til Ingeniørens læsere for alle bidragene!
