Løse fibre drysser af dit gamle asbesttag: »Man kan ikke afvise, at der er en sundhedsrisiko«

Plus28. november 2018 kl. 11:247
Løse fibre drysser af dit gamle asbesttag: »Man kan ikke afvise, at der er en sundhedsrisiko«
Illustration: bildlove / Bigstock.
Over 1 million bygninger er ifølge BBR-registret beklædt med asbesttag. Det medfører eksponering af sundhedsfarlige asbestfibre, advarer eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Asbest i tagplader udgør kun en sundhedsrisiko, hvis man begynder at nedbryde eller udskifte tagene. Sådan har tommelfingerreglen været for de asbestholdige eternittage, der stadig ligger på danske huse.

Men ifølge seniorforsker Torben Valbjørn Rasmussen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, kan der være mulige sundhedsrisici forbundet med asbesttage, som man hidtil har overset. Disse tage ligger stadig på 1,3 millioner bygninger i Danmark, viser tal fra BBR-registret.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
29. november 2018 kl. 16:32

Hvor meget kan man udvande udsagnet og stadig få opmærksomhed? Nogle mestrer sproget til perfektion, som i "javel hr minister". Det er dobbeltkonfekt med glasur. Kunne man overhovedet afvise en sundhedsrisiko ved stoffet XX. Og de samme forskere beklager så, at tilliden til dem er faldet.

Det er værre end vi troede, uden at fortælle hvad de troede, eller hvor meget værre det er, og undgå for guds skyld nogle som helst tal, det forvirrer bare folk.

4
28. november 2018 kl. 16:19

Når vi har fjernet de rigtige dræbere fra Danmarks (og verden) miljø, så kan vi tage fat på bagatellerne.

Fedme, dræber 50-100. 000 Dansker årligt Tobaksrygning tager livet af 12-15.000 Danskere årligt. Alkohol afliver 5-6.000 Dansker hvert år.

Men lad os nu få en kæmpestor kampagne og bruge millioner på et bagatel problem, så kan vi lade de rigtige dræbere være i fred.

Og så er der jo lige klimaet , som om 20-30 år har forårsaget klimaflygninge katastrofer med halve og hele milliarder mennesker. Vi må da ikke håbe at der udbryder krige når disse mennesker søger nord på?

3
28. november 2018 kl. 14:55

Vi har netop købt et brugt parcelhus fra 1978 hvis oprindelige tag har den nævnte klassificering i BBR. For ca få år siden blev lagt et nyt tag ovenpå, dvs. vi har stadig det gamle tag liggende. I området er der desuden mange huse med det oprindelige tag.

Hvad gør man? Pt. kan vi ikke gøre noget. Skal vi bruge en mindre formue på at få skiftet et næsten nyt tag når der ikke er klare konklussioner? Skal vi lade være med at opbevare ting på loftet (det gemmes i forvejen i poser og plastikkasser)? Vi kan ikke komme udenom at naboernes tage jo står i fri luft og en enkelt fiber nemt kan blæse ind.

Hvad mangler vi? Mere forskning.

2
28. november 2018 kl. 14:48

Jeg har flere gange gennem årene læst at forskere ikke mener der er nogen risiko for at få farlige asbestfibre i lungerne fra eternittagene. Hvad er der mon sket af nyt i "forskningen" som skulle vise at man før tog fejl?

1
28. november 2018 kl. 14:22

Har selv et aspesttag liggede. Samtidig har jeg et Genvex anlæg der suger under tagryggen. Hvor fint filtrering skal der til for at være sikker på at evt fibre ikke kommer med luften ind i huset?