Lønforhandling: Fire tip til en højere løn

Illustration: Tegning: Lars Refn

Du leverer, hver gang din leder stiller dig en opgave. Du bidrager til en social arbejdsplads med kollegaskab i fokus. Og til tider lokker lokker du endda nye kunder til firmaet.

Du tilfører kort sagt din virksomhed værdi, men hvordan omdanner man det til en højere løn? Det kan umiddelbart virke svært.

Netop derfor giver Jobfinder dig fire tip, som du kan tage med til lønforhandling. Følger du rådene, øger du chancen for at hoppe et løntrin opad eller i det mindste få noget ekstra for din indsats.

Find ud af, hvor du ligger i lønræset

Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvordan din løn er i forhold til andre med netop din stilling. Undersøg de seneste lønrapporter for dit felt gennem din fagforening, eller find på anden måde de forskellige lønniveauer i din branche.

Når du ved, om du ligger under eller over gennemsnittet, har du et udgangspunkt at forhandle ud fra. Hvis din løn er i den lave ende, kan du argumentere for en solid stigning.

Nye jobtilbud hver dag. Nysgerrig? Find jobbet for dig.

Omvendt skal du virkelig kunne underbygge, hvorfor du fortjener højere løn, hvis du får en løn over gennemsnittet i din faggruppe.

Med hjælp fra din research kan du foreslå en retfærdig lønforhøjelse under forhandlingen.

Vær fleksibel

Du sidder til lønforhandling med din arbejdsgiver. Nej-hatten er trukket langt ned i panden - din chef ryster på hovedet, så snart du nævner ordet ’lønforhøjelse’. Hvad gør du så?

I sådan en situation er det en god ide at fokusere på andet end kolde kontanter. Der er nemlig flere andre fordele, du kan hive hjem i hus, hvis din leder ikke vil lade dig stige på løntrappen.

Stort behov for it-professionelle og projektledere. Tjek Jobfinder.

Eksempelvis kan du prøve at forhandle om flere feriedage, hjemmearbejdsdage, hævet pension, privat sygeforsikring eller mere fleksible arbejdstider. Overvej, hvad du ønsker at prioritere, og læg vægt på det i stedet for lønnen.

Udviser du villighed til at forhandle over for din chef, kan du muligvis få netop det, som du peger på.

Ærlighed og oprigtighed kan give højere løn

De fleste tror, at ledere ofte kun fokuserer på bundlinjen. Men faktisk viser undersøgelser, at du ved at lade personligheden skinne igennem kan score en højere løn.

I et eksperiment analyserede researchere forhandlingsprocessen, som foregik over e-mail, mellem studerende fra Kellogg samt Standford College og deres respektive arbejdsgivere.

Ingeniører efterspørges inden for byggeri og anlæg. Find dit drømmejob nu.

Studiet afslørede, at studerende, som tilføjede personlige detaljer, der ikke var relevante for deres arbejdsopgaver, fik en højere løn som resultat.

Modsat blev deltagere, som kun oplyste knastørre fakta som navn, e-mail og adresse, ikke belønnet i lige så stor grad.

Du skal altså ikke være bange for at tale om din familie eller din egne interesser og hobbyer – hverken til lønforhandling eller i hverdagen. Ved at dele lidt af dig selv kan du få flere penge ind på lønkontoen.

Kend dine styrker og udnyt dem

Du får næppe en lønstigning, bare fordi du beder om det. Oftest skal du overbevise din arbejdsgiver. Det gør du nemmest ved at understrege dit værd i løbet af lønsamtalen.

Tænk f.eks. over, hvor længe du har været i virksomheden, og ligeledes de erfaringer samt kvalifikationer du har tillært dig. Hvordan matcher det med de evner, virksomheden skal bruge lige nu?

Dertil skal du overveje, hvilke kompetencer firmaet skal bruge i fremtiden - både inden for et år og ti år.

Netop disse behov skal du vise, at du kan leve op til. Underbyg gerne med eksempler fra konkrete projekter, du har gennemført.

Bredt udvalg af spændende projekter. Er du den rette leder til jobbet?

Har du opnået nye certificeringer eller været på efteruddannelse, som kommer firmaet til gode, kan du have gode chancer for at løfte dit lønniveau. Derfor skal du altid bringe det på banen, hvis du har fået nye kompetencer.

Derudover skal du bare holde hovedet koldt. Husk du blev ansat af en grund, og den værdi, du tilføjer virksomheden, fortjener at blive anerkendt.

Bare sørg for at have styr på information og fakta, som beskrevet i artiklen.

Historien er inspireret af den amerikanske karrierehjemmeside Careerbuilder.