Løn: Yngste årgange giver de erfarne baghjul
Nybagte ingeniører er i høj kurs. Og set over det seneste årti er begyndelseslønnen for en nybagt civilingeniør steget med knap 29 pct. Mens månedslønnen lød på 28.501 kroner i 2003, står der i snit 36.710 kroner på den lønseddel, som kandidaterne fra årgang 2013 modtager.
Det viser en opgørelse over civilingeniørernes lønudvikling fra 2003 til i dag, som Ingeniørforeningen har foretaget på baggrund af medlemmernes egne indberetninger til dette og de foregående års lønstatistikker. Selv når inflationen er trukket fra, er der en reel lønstigning på 7,6 pct. tilbage til dimittenderne.
Få gang i ingeniørkarrieren med en konto på Jobinder.
Dermed er dimittenderne den gruppe, der har haft størst procentvis fremgang over de ti år. Og det vel at mærke i en periode, der har budt på mavekildrende økonomiske op- og nedture.
Læs også: Laveste lønstigning for ingeniører siden 1993
I begyndelsen af perioden var ingeniørarbejdsmarkedet stadig præget af it-boblen, der brast i 2001, mens yngste årgang tog et gevaldigt lønhop på 7,7 pct. fra 2008 til 2009. I august samme år nåede dimittendledigheden op på rekordstore 44 pct., og året efter huggede virksomhederne da også lønbremsen så eftertrykkeligt i, at kandidaterne fra årgang 2010 i snit fik en begyndelsesløn, der lå 0,5 pct. lavere end kandidaterne fra året før.
Alt for lav løn kan koste dyrt
Når junioringeniørerne har rykket sig mere end de erfarne i en tid med tårnhøj dimittendledighed, skyldes det ifølge Jørgen Stamhus, ekspert i løndannelse og lektor ved Aalborg Universitet, flere faktorer.
Virksomhederne ved godt, at det er ufornuftigt at være alt for karrig med lønnen.
-- Jørgen Stamhus, lektor, Aalborg Universitet.
For det første ansætter virksomhederne sjældent mere end en eller to nyudannede, og i det store regnskab betyder en tusindkroneseddel fra eller til hver måned ikke alverden. For det andet kan det ramme som en boomerang, hvis man presser lønnen for langt ned, vurderer han:
»Virksomhederne ved godt, at det er ufornuftigt at være alt for karrig med lønnen. Er de det, risikerer de, at folk hurtigt rykker videre, og det kan koste virksomhederne meget mere end de par tusind kroner, de sparer,« siger Jørgen Stamhus og peger på en tredje faktor:
»Når man ansætter ingeniører, går man efter de bedste, og derfor skal de have en konkurrencemæssig løn, og selv med høj dimittendledighed vil der altid være kamp om de dygtigste.«
Læs også: Specialisterne taber lønkapløbet til lederne
Hos IDA påpeger Finn R. Larsen, formand for Ansattes Råd frem til årsskiftet, hvor han bliver formand for Akademikerne, at dimittendlønningerne afspejler, at der relativt set mangler ingeniører, og at efterspørgslen ikke forsvinder trods krise og lavkonjunktur:
»Måske aftager ingeniørmanglen i en periode, når virksomhederne fyrer folk, og udbuddet dermed bliver større. For dimittenderne betyder det, at de skal konkurrere med flere erfarne folk end normalt. Det forklarer, hvorfor virksomhederne kunne få nydimitterede ingeniører til cirka samme pris i perioden 2009-2012. Nu har virksomhederne igen lidt sværere ved at skaffe folk og må derfor betale de nyuddannede lidt mere,« forklarer han.
En ombejlet faggruppe
Når nybagte civilingeniører opnår en månedsløn på 36.710 kroner i deres første job, hænger det sammen med, at de tilhører en ombejlet faggruppe med en samlet ledighed på 2,7 pct. mod 5,7 pct. for hele arbejdsmarkedet, forklarer Jørgen Stamhus.
»Virksomheder, der efterspørger nyuddannede ingeniører, er også i stand til at betale for dem. Enten har de råd til at ansætte dygtige folk, eller også lukker de. Samtidig afspejler den lave ledighed, at nogle af vores eksportvirksomheder har klaret sig godt på trods af krisen. De har brug for kompetente folk, og derfor er ingeniørstanden sluppet nådigt gennem krisen,« forklarer Jørgen Stamhus.
Lønudviklingen det seneste årti viser dog, at de højstlønnede ti pct. af civilingeniørerne følger godt med. I dag får de 25 pct. mere i løn end for ti år siden. Værst er det gået for den lavestlønnede fjerdedel af civilingeniørerne, som kun er steget 15 pct. i samme periode.
Læs også: Nye ingeniører kan begynde her: 37.300 kroner om måneden
