Løbende toiletter: Lille sensor skal stoppe 30 mio. liter vandspild

Plus1. september 2021 kl. 09:4216
Løbende toiletter: Lille sensor skal stoppe 30 mio. liter vandspild
Lejlighederne i Karlemoseparken ved Køge bliver de første, der får glæde af den lille vandspilds-sladrehank. Illustration: Michael Rothenborg.
Ny plastik-strip-computer skal afsløre de toiletter, der løber så lidt, at det ikke kan ses – men stadig mærkes på pengepungen og ressourceforbruget. Nu begynder installationen i foreløbig 12.000 lejligheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selv et toilet, der løber helt usynligt, kan hælde for 5.000 kr. rent vand i kloakken om året. Det bliver til en hel del i både penge og vand, når man har godt 12.000 lejligheder, og det anslås, at toiletterne løber i cirka 5 procent af dem.

Det regnestykke – der i øvrigt ender med en saldo på 2 mio. kroner og 30 millioner liter – er baggrunden for, at Boligselskabet Sjælland her i august går i gang med at sætte sensorer på samtlige toiletter i en af sine store bebyggelser, Karlemoseparken ved Køge.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
2. september 2021 kl. 12:19

Kommer den også i almindeligt salg for husejere m.m.?

Martin - jeg har sendt en forespørgsel til firmaet, og modtaget flg.:

*"Hej Karsten

Mange tak for din interesse i vores vandbesparende produkter.

Vi sælger i øjeblikket kun til erhverv. Vi regner med at åbne op for salg til private senere i år, må vi opbevare dine kontaktinformationer og kontakte dig når vi er klar?"**

13
1. september 2021 kl. 21:19

Et husvandværk skal nok gøre en om noget løber.

12
1. september 2021 kl. 21:05

få øje på et par fejlkilder

Enig, der er mange ting, f.eks. på den øverste etage i et ejendomskompleks. Men husk at det man som ingeniør stræber efter er en tilstrækkeligt god løsning. Derfor er det vigtigt at se på, hvor meget der fanges, hvad det koster, og om der kunne opnås noget mindst lige så godt men billigere på en anden måde. Dette har dog næppe fabrikantens store interesse.

11
1. september 2021 kl. 20:46

Artiklen her præsenterer en teknisk løsning

CB - nu kan jeg hurtigt få øje på et par fejlkilder mod manglende detektering for sensoren bl.a. hvis det kolde vand/ stikledningen til toilettet ligger tæt på gulvvarmeslangen. Så kommer der ingen svingninger på vandet til toilettet

10
1. september 2021 kl. 20:24

De fleste af os bor i et område med meget kalkholdigt vand. Derfor vil et sivende WC meget hurtigt skabe kraftige aflejringer i kummen. Det ses meget nemt. Problemet er ikke at opdage det, problemet er at få folk til ar reagere på det. Artiklen her præsenterer en teknisk løsning, men er der ikke brug for at se på om det er et ægte problem? Hvad er dyrest, at håndtere lækagerne eller at montere følere?

8
1. september 2021 kl. 20:16

Er det ikke lang tid?

Nej, vi snakker om at detektere sivende vand ikke sprængte vandrør. Det er vigtigt at ikke få for mange falsk positive reaktioner. Disse følere ved ikke om det er dag eller nat.

6
1. september 2021 kl. 18:08

Der menes vist et den indefor en 24 timers periode ikke har stået stille. Iøvrigt er det et forbrug på 0,2l/min, det må kunne ses i kummen.

5
1. september 2021 kl. 16:13

Ældre bebyggelser kan sagtens kun have vandmåler på hele ejendommens forbrug og ikke lige mulighed for at installere individuelle målere på de enkelte lejligheder, fordi hver lejlighed forsynes af flere strenge. Her vil konceptet også være smart.

3
1. september 2021 kl. 15:40

Jeg undres</p>
<p>5.000 Kr. svarer til 100 m3, og en "stor" familie bruger 160 m3 om året.</p>
<p>For det første er det mærkeligt at man ikke kan se at 100 m3 løber. Og når vi er oppe i disse tal, kan man vise bare kigge på vandmåleren.

KFC - min og mange andres vandmålere af nyere årgange har den facilitet, at de har en lille rød lampe, der lyser, hvis vandmåleren ikke har stået stille i 24 timer.

Men den nye gadget er jo fin nok til boligblokke, hvor de små lokale vandmålere ikke har alarm for lækager

2
1. september 2021 kl. 15:13

Jeg undres

5.000 Kr. svarer til 100 m3, og en "stor" familie bruger 160 m3 om året.

For det første er det mærkeligt at man ikke kan se at 100 m3 løber. Og når vi er oppe i disse tal, kan man vise bare kigge på vandmåleren.

1
1. september 2021 kl. 12:37

Kommer den også i almindeligt salg for husejere m.m.?