Lockout: Sådan er IDA-medlemmer stillet

Onsdag i sidste uge varslede Innovationsminister Sophie Løhde (V) lockout af 120.000 statsansatte. Heraf rammes 11.000 IDA-medlemmer. Illustration: ktsdesign

Konflikten gløder, og parterne er fortsat uenige.

Hvis lockouten forsegler døren til 90 procent af offentlige arbejdspladser den 10. april, rammer det 11.000 IDA-medlemmer, og det er et scenarie, der har givet anledning til stribevis af spørgsmål hos Ingeniørforeningens medlemmer, fortæller formanden for Ansattes Råd i IDA, Juliane Marie Neiiendam.

»Efter det store sammenbrud i forhandlingerne, har der været en masse spørgsmål og bekymringer om, hvad lockouten kommer til at betyde for vores medlemmer. Derfor har vi lavet en konflikt-ABC og åbnet en hotline samt en OK18 e-mail, der skal hjælpe vores medlemmer både nu og under konflikten,« forklarer Juliane Marie Neiiendam.

Juliane Marie Neiiendam fortæller, at henvendelserne primært drejer sig om regler for løn, barsel, ferie og ikke mindst konfliktens længde.

Får du løn?

»Under en strejke eller lockout vil vores medlemmer ikke modtage løn,« siger Juliane Marie Neiiendam.

Hun understreger dog, at IDA-medlemmer får fuld kompensation af løn og pension, som p.t. planlægges afviklet gennem en kontingentnedsættelse og lånemodel.

»Når medlemmerne mister deres løn under strejke og lockout, kompenserer IDA for det fulde løntab,« understreger Juliane Marie Neiiendam.

Læs også: IDA før historisk lockout: Sophie Løhde vil skyde gråspurve med kanoner

Ved konfliktunderstøttelse udbetaler IDA et beløb til medlemmet, mens konflikten står på, og derefter vil medlemmet modtage et forhøjet kontingent. Ved låneordningen låner medlemmet penge af IDA, der tilbagebetales efter konflikten, ligesom medlemmet efterfølgende berettiges til kontingentnedsættelse. Foreningens repræsentantskab forventes at vedtage denne model på sit møde lørdag. Læs mere om resultatet af den afstemning på ing.dk lørdag eftermiddag.

Må du holde ferie?

Som hovedregel er du ikke berettiget til ferie, hvis du er en del af konflikten.

»Medlemmer som er omfattet af konflikten, kan som hovedregel ikke gå på planlagt ferie. Rent praktisk betyder det, at deres ferie udskydes med ret til erstatningsferie. Men hvis man allerede er på ferie, når konflikten starter, har man ret til fortsat at afholde ferien under konflikten,« fortæller Juliane Marie Neiiendam.

Hvad, hvis du er på barsel?

Din ret til arbejdsgiverbetalt barsel frafalder i tilfælde af konflikt. Perioden, hvor din arbejdsgiver er forpligtet til at betale løn under barsel, bliver ikke forlænget med den tid, som konflikten varer.

Læs også: Alle offentligt ansatte IDA-medlemmer risikerer lockout

»Hvis du er på barsel med løn, når konflikten starter, kan du få udbetalt barselsdagpenge ved at henvende dig til Udbetaling Danmark. Og du kan få økonomisk støtte fra IDA til forskellen imellem dagpenge og den løn, du ellers ville have fået udbetalt under konflikten, for den del af graviditets- og barselsorloven, hvor du har ret til at modtage løn,« forklarer Juliane Marie Neiiendam.

Når medlemmerne mister deres løn under strejke og lockout, kompenserer IDA for det fulde løntabJuliane Marie Neiiendam

Hvornår stopper konflikten?

»Hos IDA arbejder vi i døgndrift for at nå til en rimelig løsning. Det er stadig vores håb, at konflikt kan undgås, men vi ved ikke, hvornår konflikten slutter,« siger Juliane Marie Neiiendam.

Der er tre måder, en konflikt kan stoppe på.
* Konfliktparterne bliver enige og indgår et forlig, og deres forhandlinger fortsætter, mens konflikten løber af stablen.
* Forligskvinden bringer parterne til enighed.
* Regeringen griber ind og stopper konflikten med et lovindgreb.

IDAs vigtigste råd

Juliane Marie Neiiendam understreger, at bliver lockouten en realitet, er det vigtigt at kontakte sin tillidsrepræsentant:

»Find ud af, hvem din tillidsrepræsentant er, vedkommende er din bedste vej til information om krisens forløb og vil hjælpe dig på arbejdspladsen. Ligeledes følg med på IDAs OK18-side, der hele tiden opdateres med nye informationer. Husk på, at IDA er til rådighed hele vejen igennem.«

Læs også: IDA ruster sig til konflikt

Det er første gang i Ingeniørforeningens historie, at man tager part i en konflikt, og det kræver stor forberedelse.

»Vi arrangerer møder for vores tillidsrepræsentanter, og kommer ud på arbejdspladser med direkte besøg for at hjælpe vores medlemmer. Det er vigtigt, at vi får klædt vores tillidsrepræsentanter godt på. I sidste ende er det dem, der er ude på arbejdspladsen, og skal sige, det er nu, vi går, eller nu stiller vi os ud foran porten med et rødt flag«, siger Juliane Marie Neiiendam.

Næste skridt

Mandag afholdte IDA det første af mange møder om konflikten.

»Vi har planlagt OK18-medlemsmøder i løbet af denne og næste uge, og det er landet rundt vi kommer ud: Sønderborg, Aalborg, Odense, Aarhus og København, Sønderborg. IDA tager ud på de største arbejdspladser og holder informationsmøder: Banedanmark, Københavns Kommune og Vej og Park-direktoratet, og det er fælles møder, hvor alle er velkomne,« siger Juliane Marie Neiiendam.

Dokument: Tjek, om du er friholdt fra lockout

Nedenfor ses et brev fra Moderniseringsstyrelsen, der viser, hvilke statslige arbejdspladser, der friholdes fra lockout.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad vil reduceret kontingent sige?

Fagforeningerne er ekstremt uklare i deres formulering, nærmest på politiker niveau.

For en del er nettolønnen lig med 5 års kontingent. Vil det sige at man ikke bliver kontingentfritaget i 5 år per måneds konflikt?

Hvad med folk der er tæt på pensionsalderen. Hvad gør man her?

 • 3
 • 0

Hvad vil reduceret kontingent sige?

Reduceret? men der står også:

"Ved konfliktunderstøttelse udbetaler IDA et beløb til medlemmet, mens konflikten står på, og derefter vil medlemmet modtage et forhøjet kontingent."

Hvordan skal det forstås?

 • 1
 • 0

Må folk bruge dem ?

Ifølge de oplysninger, jeg har fået fra både fagforening og tillidsmand, har arbejdsgiver ret til at inddrage telefoner, computere m.m. og lukke for adgangen til at anvende fx mail.

Det er også blevet antydet, at dette kan forventes at ske. Om ikke andet, så som et irritationstiltag for at gøre kommunikation fra tillidsmænd vanskeligere, da de normalt bruger vores arbejds-mail-adresser og har vores arbejdstelefonnumre.

/Bo

 • 3
 • 0

De beklager sig tit over ikke at kunne få kvalificerede folk og ikke kunne tilbyde nok i løn. Når de så samtidigt truer med lock-out, hvordan syntes de så selv at fremtiden ser ud? Hvilke fordele er der efterhånden tilbage, ved at være ansat i det offentlige?

 • 8
 • 1

Hvilke fordele er der efterhånden tilbage, ved at være ansat i det offentlige?

Ideen er vel netop også, at der ikke skal være nogle fordele, fordi det offentlige jo helst skal afskaffes og udliciteres til private firmaer.

Det er svært, når et flertal i befolkningen egentlig synes godt om det meste af det offentlige, så derfor prøver man at ødelægge det så meget, så folk bliver sure på dem, og i sidste ende kan de private så tage over med deres "bedre service"

 • 7
 • 1

Det er fuldstændig hul i hovedet at foreslå, at det kommunerne bare skal bruge flere konsulenter/private ingeniører i stedet.

Konsulentfirmaer tager rask væk 1000 kr. i timen, hvis man skal have en med en smule erfaring. Ingeniørlønnen i det offentlige er inkl. pension maks. 300 kr. i timen. Derved vil det komme til at koste meget dyrt, hvis man primært skal bruge konsulenter.

Konsulenter er ikke dygtigere eller hurtigere, men derimod er det rigtig, hvad en anden skriver, at de ikke tager et ordentligt ansvar, hvis et eller andet går galt. Derved er det alligevel ved brug af konsulenter kommunen der får ekstra udgifter, hvis et eller andet uventet skulle opstå. Derfor er min konklusion, at det vil være alt for dyrt for kommunen.

En tilføjelse vil også være, at konsulentfirmaerne er koncentreret i de større byer, og der vil dermed være færre arbejdspladser i yderkommuner til akademikere.

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten