Lockheed skal udvikle laserforsvar til amerikanske jagerfly

Illustration: Air Force Research Lab

Når indkomne missiler i fremtiden flyver mod det amerikanske luftvåbens jagerfly, kan de blive destrueret af et automatiseret laserforsvarssystem.

Det er netop annonceret, at Lockheed Martin skal udvikle en højfibre laser til det amerikanske luftvåben, som allerede skal testes i 2021.

Våbenfirmaet har fået tildelt 26 millioner dollars (omkring 166 millioner kroner) af USA's Air Force Research Lab (AFRL) til at udvikle en laser, som er i stand til at afværge eller destruere indkommende mål, eksempelvis missiler.

Det skriver The Engineer.

SHiELD

Der vides endnu ikke meget konkret om projektet, men det er en del af AFRL's Self-protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) program, hvori Boeing sidste år blev tildelt omkring 90 millioner dollars (578 mio. kr.) til at udvikle den pod, som skal huse laseren.

Northrop Grumman har fået opgaven at udvikle laserens kontrolsystem Illustration: Northrop Grumman

Ligeledes er Northrop Grumman tildelt 39 millioner dollars (250 mio. kr.) til at udvikle laserens kontrolsystem, som skal fokusere laserstrålen på det indkomne mål og samtidig kompensere for atmosfæriske forhold, der forvrænger laseren.

Lockheed Martins andel af projektet, at designe og konstruere laseren, er døbt LANCE (Laser Advancements for Next-generation Compact Environments).

Som det ser ud nu drejer projektet sig primært om udvikling af forsvarssystemer til luftvåbenet, og altså ikke laservåben til direkte angreb.