Lockheed Martin vil sende astronauter i kredsløb om Mars
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lockheed Martin vil sende astronauter i kredsløb om Mars

Modulerne til basecampen skal opsendes i mindre pakker. Nogle bliver sendt af sted på forhånd, andre bliver samlet et stykke ude i rummet. Foto: Lockheed Martin

At lande på Mars bliver en kompliceret øvelse, og derfor vil amerikanske Lockheed Martin sende fortropper af sted i kredsløb om planeten i 2028.

Mars Base Camp, kalder selskabet det laboratorium, som i op mod et år kan lade seks astronauter turnere om Mars for at udse egnede landingssteder til senere brug samt styre rovere i realtid.

Det skriver Lockheed Martin, som også er kendt for kampflyet F-35, på sin hjemmeside.

»Konceptet er simpelt: at transportere astronauter fra Jorden til et Mars-laboratorium i kredsløb, hvor de kan udføre videnskabelige forsøg i realtid, analysere Mars-sten og Mars-jord og finde det ideelle sted, hvor man kan lande mennesker på overfladen,« skriver selskabet om planerne.

Lockheeds bud på en base camp, som kunne udføres i samarbejde med Nasa. Foto: Lockheed Martin

Projektet er tænkt som forløber for Nasas planer om at sende astronauter til Mars’ overflade i 2030’erne, og Lockheed Martin håber da også, at Nasa vil vise interesse for projektet.

»Videnskabsmænd i laboratorier i kredsløb om Mars vil på få måneder kunne udføre mere forskning, end vi har haft mulighed for at udføre i de seneste 40 år,« siger Tony Antonelli, som er Lockheed Martins chefteknolog for civile rummissioner, til magasinet Popular Science.

Læs også: Oppusteligt rumfartøj kan bringe mennesket til Mars

Lockheed understreger på sin hjemmeside, at det fortsat er Nasas opgave at udforske Mars, men at selskabet ser det som sin opgave at byde ind med udvikling, der kan gøre sådanne rejser hurtigere, mere sikre og økonomisk mulige.

Hvad angår sidstnævnte, har Lockheed gjort meget ud af, ikke at skulle opfylde nye og dyre dybe tallerkener. I stedet er det flyvende laboratorium lavet af hyldevarer, og fra setuppet kender vi allerede Orion-rumkapslen.

To Orion-kapsler på base camp'en

Orion er tænkt som et fartøj til længere missioner som eksempelvis udforskningen af en asteroide. Her er Lockheed Martin involveret i udviklingen af kommandomodulet, og Orion skal efter planen blive skudt af sted mod Mars af en kraftfuld Space Launch System-raket, som også er undervejs fra Nasa.

To af disse kapsler skal med på base camp'en, hvor den ene udgør hjertet af fartøjet. Her sidder elektronikken, og det er Orion, der bringer astronauterne sikkert ned gennem atmosfæren igen. Den anden kapsel kan bruges til ekskursioner til eksempelvis Mars-månerne Deimos og Phobos, og så skal den også udgøre en vigtig backup, hvis der skulle ske noget uforudset.

Læs også: SpaceX giver kig ind i bemandet rumkapsel

I første omgang skal raket og kapsel prøveflyves sammen om et par år, og i 2023 er det planen, at astronauter kommer med om bord for en tur om bag Månen.

Lockheed Martin har allerede et samarbejde kørende i forbindelse med ’reality-showet’ Mars One, hvor en gruppe mennesker skal sendes af sted for at bo på Mars uden mulighed for at komme hjem igen. Her blev Lockheed Martin udset til at bygge det modul, der skal udforske landingssteder, inden der skal mennesker med.

Nasa vil dog frygteligt gerne give deres astronauter mulighed for at komme hjem igen, og er de hurtige nok, kan de måske samle Mars One-beboere op, som måtte have fortrudt undervejs.

Se Lockheed Martins video med den korte præsentation af projektet nedenfor.

Citat "At lande på Mars bliver en kompliceret øvelse, og derfor vil amerikanske Lockheed Martin sende fortropper af sted i kredsløb om planeten i 2028."
Bliver interessant hvad L.M. annoncerer når spacex forsøger en landing med deres Dragon kapsel i 2018 ...

Mon ikke det ender med at Nasa køber en billet af SpaceX til L.M.s laboratorium.

  • 3
  • 0

Lyder som verdens mest frustrerende mission at være med på.

Bortset fra det

Bliver interessant hvad L.M. annoncerer når spacex forsøger en landing med deres Dragon kapsel i 2018 ...

Musk har det med at være lidt optimistisk med sine tidsplaner. Men han har da alligevel vist, at han får tingene gjort i et tempo der forbløffer. Så både NASA og Lockheed Martin risikerer at blive nogle af de første i anden bølge af mennesker på Mars...ikke helt så spændende som at være de første. Verdenshistorien er ikke fuld af navnene på dem der var nr. 2 og 3.

  • 1
  • 0